Nevelésügy
UNESCO.HU

UNESCO jelentések globális nevelésügyi, oktatási tendenciákról/ Latest UNESCO global repots on education

2013. szeptember 30.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU Az UNESCO az "oktaást mindenkinek" (Education for All, EFA) célkitűzés eddigi eredményeiről kiadott egy új összefoglalót és táblázatot azzal a szándékkal, hogy megerősítse a gondolatot, amely szerint az oktatás minden tekintetben megvilágítja az utat egy jobb élethez, legfőképp a hátrányos helyzetűek számára.

EN The EFA (Education fo All) Global Monitoring Report team released a new booklet and infographics confirming that education lights every stage of the journey to a better life, especially for the poor and the most vulnerable.


HU A jelentést a múlt héten mutatták be New Yorkban, ahol egy lelkesítő beszédet mondott Mariam Khaliq tanár, Malalához, a híres pakisztáni iskoláslányhoz. Ugyanezen a napon, egy globális tweetchat házigazdájaként vitát ösztönöztek és felhívták a figyelmet az új eredményekre. Képviselők az Egy Világ az iskolában (A World at School), az UNICEF Oktatás, ENSZ Nők, a Tengerentúli Fejlesztések Intézete valamint a Világélelmezési Program és az Amnesty Internationaltől, a chat társ-házigazdáiként nyerték meg világszerte a hallgatóságukat az oktatás fejlesztésének fontosságáról. A chat rendkívül sikeres volt több, mint 12 millió embert értek el a tweet bemutatón keresztül.Az esemény médialefedettsége is messzemenő volt, a CNN (USA), A Guardian Újság (Nagy-Britannia), A Daily Beast (US), A Dawn (Pakisztán), A Hindu (India), és a The New Dawn (Libéria) is jelentett az eseményről..
A honlapon közzétett új infógrafika egy cselekvésre való felhívást is magában foglal, amelyben a világ vezetőit kérik, hogy az oktatásnak adjanak prioritást a 2015-utáni céljaikban.
Eddig közel 90 ország csatlakozott a kampány akciókhoz.

Megjelent továbbá az UNESCO második globális jelentése a felnőtt oktatásról is: http://unesdoc.unesco.org/images/0022/002224/222407e.pdf.


EN The booklet was launched at an event in New York last week. An impassioned speech was given by Mariam Khalique, former teacher to the Pakistani schoolgirl, Malala. That same day, we hosted a global tweetchat to promote discussion and raise awareness of the new findings. Representatives from A World at School, UNICEF Education, UN Women, Overseas Development Institute, the World Food Programme and Amnesty International co-hosted the chat, engaging their audiences around the world on the importance of education for development. The chat was immensely successful, reaching over 12 million people with tweets showing #educationtransforms.

Media coverage of the event was far-reaching and included CNN (US), The Guardian Newspaper (UK), The Daily Beast (US), Dawn (Pakistan), The Hindu (India) and The New Dawn (Liberia). UNTV prepared a short video on the launch.

The website hosting the new infographics includes a call for action asking World Leaders to make education a priority in post-2015 goals.So far almost 90 countries havesigned up for campaign action.
 

Also the 2ng Global report on Adult Learning and Education has been recently published by UNESCO: http://unesdoc.unesco.org/images/0022/002224/222407e.pdf.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet