Nevelésügy
UNESCO.HU

UNESCO-hetet tartott a Gothard Jenő Általános Iskola / UNESCO Weekat the Gothard Jenő Primary School

2014. október 28.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A Gothard Jenő Általános Iskola, mely tagja az UNESCO magyarországi Társult Iskolák hálózatának, nemrég UNESCO-hetet tartott. A sokszínű, változatos programokkal megtűzdelt projekthéten minden tanórába igyekeztek beépíteni a különböző világörökségi helyszínekre és az UNESCO-s témákra vonatkozó információkat, a programba bevonták a sulirádiót is. Mivel az iskola több területre kiemelt figyelmet fordít, így az egészséges életre nevelés, tudományok, művészet, szellemi kulturális örökség és környezetvédelem témája is beépült a projekthét eseményei közé.
A programhoz ezúton is gratulálunk!


EN: The Gothard Jenő Primary School, one of the members of the Hungarian ASP Network held a UNESCO-week recently. The project week compiled of diverse programmes, aimed to incorporate information on the various world heritage sites and UNESCO's main themes not only into the lessons but through other activities (e.g. school radio). Since the school pays particular attention to several key areas, such as education for healthy lifestyle, science, art, intangible cultural heritage and environmental themes these topics and their connection to UNESCO’s goal and programmes were also made part of the UNESCO-week.
We congratulate the school for the colourful programme!


A felsős tanulók osztályonként készítettek 1-1 tablót, stb. a Magyarországi Világörökségekről, amiket a folyosón, az osztályuk mellett helyeztek el. Ezekből a munkákból készült egy összefoglaló videót is:

A részletes program összesítve fotóalbumokkal itt megtekinthető:

http://gothardiskola.hu/kamon/index.php/iden-tortent/328-unesco-het

Alább az iskola beszámolója olvasható a programról:
Nem csak osztályfőnöki órákon, hanem pl. magyar órán ezekről volt tollbamondás, olvasmány, stb. de pl. fizika órán is kiszámoltuk annak az autónak a sebességét, ami a Várból ment át a Parlamentbe stb.
Iskolánkban több területre kiemelt figyelmet fordítunk, ezeket is beépítettük a projekthetünkbe:
- egészséges életre nevelés: az előadások egy része erről szólt: egészséges táplálkozás, fogápolás, dohányzás, áldozattá válás
- tudományok: iskolánk névadója csillagász volt, akiről az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium is kapta a nevét (www.gothard.hu). Kifejezetten jó kapcsolatot ápolunk velük, több közös programunk van. Az intézet volt igazgatója, Prof. Dr. Jankovics István csillagász, címzetes egyetemi tanár tartott elődadást a gyerekeknek.
Minden évben ásványgyűjtő tábort szervezünk tanulóinknak, nyáron Aggteleken voltak a gyerekek. Az onnan hozott ásványok egy része is bekerült a kiállítás aggteleki részébe.
(a tavalyi tábor képei ITT láthatók)
- művészet: ami már nem került bele a videóba: az alsósaink is készültek. Az órán és az iskolarádióban elhangzottak alapján a gyerekek lerajzolták azokat a magyar világörökségi helyszíneket, ahol már jártak. Ezek pl. az 1.b osztályosok rajzai, ez is benne van az albumban.
A Népmese napján könyvtárunkban mesemondó délutánt és Papírszínházat szerveztünk
Az elhangzott mesékről a gyerekek rajzoltak, amiket az alsós folyosón kiállítottuk.

- szellemi kulturális örökség: táncház. Évente legalább két alkalommal szoktunk táncházat tartani, de évek óta a néptáncot az 1. évfolyamon tanítjuk is.
- környezetvédelem: ennek az UNESCO hetünknek a témájához kapcsolódik majd a májusi Megsebzett bolygó megyei vetélkedőnk témája is, amit májusban rendezünk meg a Kámoni Arborétumban (a tavalyi vetélkedő ITT megnézhető).

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet