Nevelésügy
UNESCO.HU

UNESCO 9. Ifjúsági Fórum / 9th UNESCO Youth Forum

2015. november 26.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumát az UNESCO 38. Általános Konferenciája keretében, a szervezet párizsi központjában, 2015. október 26-28. között tartotta. A fórum célja, hogy összehozza a szervezet tagállamainak fiataljait a világ minden tájáról annak érdekében, hogy megvitathassák az aktuális ifjúsági problémákat, és stratégiai ajánlásokat tegyenek.


Az Ifjúsági Fórum az UNESCO kétévente megrendezésre kerülő Általános Konferenciájának (Közgyűlésének) integrált része, hagyományosan közvetlenül az Általános Konferencia megelőzően rendezik. Az itt készült ajánlások, melyek tükrözik mind a résztvevő delegáltak, mind a témában előzetesen készült online kérdőívek eredményeit, az UNESCO Általános Konferenciáján bemutatásra kerültek a tagállamok magas szintű képviselőinek.

youthforumbanner_01 

A fórum honlapján olvashatók az itt készült ajánlások, és további információk is elérhetők.

 

Magyarországot a konferencián Bibok Ágnes képviselte, akinek beszámolója alább olvasható:

„Young global citizens for a sustainable planet” címmel szervezték meg a 9. UNESCO Ifjúsági Fórumot Párizsban. A 2015. október 26-28. között zajlott konferencián közel 500 fiatal gyűlt össze a világ valamennyi tájáról, hogy tematikus workshopok és plenáris ülések keretei között vitassák meg az ifjúság szerepvállalását a fenntartható fejlődés megvalósításában. A Fórum célja az volt, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg az Általános Konferencia számára, melyet közvetlenül az esemény után rendeztek meg a párizsi UNESCO központban.

A párizsi fórumon való eredményes részvétel érdekében az európai államok delegáltjai egy előkészítő találkozón is részt vettek Brüsszelben 2015. november 15-17. között a Flamand Unesco Bizottság szervezésének köszönhetően. A találkozó kiváló lehetőség volt az álláspontok, vélemények előzetes egyeztetésére, a networkingre és a kötetlen ismerkedésre is.

Mind a párizsi fórumon, mind a brüsszeli találkozón engem ért az a megtiszteltetés, hogy Magyarország hivatalos delegáltjaként vegyek részt. Az UNESCO Magyar Bizottsága által felajánlott lehetőség szakmai és kapcsolatépítési szempontból is rendkívül érdekes és fontos volt számomra. Az UNESCO működési mechanizmusainak megismerése, a hivatalos és félhivatalos álláspont-egyeztetés, tárgyalás gyakorlása, a kapcsolatépítés mellett mindkét alkalommal jutott idő kötetlen beszélgetésekre és a vendéglátó városok megismerésére is.

Bibok Ágnes

PhD hallgató

SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola

 

pym_brussels

IMG_0585

parizs001

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet