Nevelésügy
UNESCO.HU

Új UNESCO Tanszék létesítése Kőszegen/ New UNESCO Chair in Kőszeg, Hungary

2011. május 23.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A kőszegi Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) és a Budapesti Corvinus Egyetem együttműködésében új UNESCO Tanszék felállítására került sor az UNESCO párizsi központjában. / A new UNESCO Chair has been established in cultural heritage management and sustainability in Kőszeg, Hungary at the Institute for Social and European Studies Foundation (ISES) and at the Corvinus University of Budapest.


Az eredetileg 2009-ben létrehozott, norvég finanszírozással működő Tanszék célja a „Kulturális örökség menedzsmentje és a fenntarthatóság” témájában indított szak továbbfejlesztése és nemzetközi keretek között való népszerűsítése.

New_UNESCO_Chair_signature_ceremonyAz együttműködési megállapodást Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, Miszlivetz Ferenc, a Kőszegi egyetemi intézet igazgatója és Prof. Palánkai Tibor akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektora és Prof. Mészáros Tamás jelenlegi rektor különmegbízottja írta alá Huber László, Kőszeg polgármestere, valamint Bogyay Katalin magyar UNESCO nagykövet jelenlétében.

Az ünnepségen részt vett Jacques Rao, az UNESCO külső kapcsolataiért felelős igazgatója, Kishore Rao, az UNESCO Világörökség Központjának igazgatója, Giovanni Mastrogiacomo, az Európai Unió UNESCO melletti képviselője, Harold Neple norvég UNESCO nagykövet. A magyar delegáció további megbeszéléseket folytatott Getachew Engida UNESCO helyettes főigazgatóval, Qian Tang oktatásért felelős főigazgató-helyettessel, Pilar Alvarez-Laso társadalomtudományokért felelős főigazgató-helyettessel és Christina von Fürstenberggel, a társadalomtudományi szektor osztályvezetőjével az együttműködés további lépéseiről. Az UNESCO tanszék magyarországi felavatására a Kőszegi Nyári Egyetem időszakában kerül sor július 8-án. Az ISES egyetemi intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem a képzés megerősítése érdekében egy különleges könyvtárat hozott létre – az épületet, a Sgraffitós-házat Kőszeg városa biztosítja.

New_UNESCO_Chair_signature_ceremony5A kőszegi központ sajátossága mind a képzés, mind a kutatás terén az interdiszciplináris megközelítés, ami a társadalom- és természettudományok, illetve a kulturális tanulmányok összekapcsolására és együttműködésére épül. Az új Tanszék több mint egy éves munka eredménye. Bogyay Katalin kezdeményezésére először 2010 márciusában találkozott Miszlivetz Ferenc professzor az UNESCO vezetőivel Párizsban, és ekkor kezdődtek meg a Tanszék létrehozásával kapcsolatos tárgyalások.

A kőszegi ISES központ 2010-ben már elnyerte az Európai Bizottság által adományozott Jean Monnet Centre of Excellence – Jean Monnet Kiválósági Központ kitüntető címet is, ezzel Magyarország és Közép-Európa számára különleges módon nyílik lehetőség a globális témák összekapcsolására, valamint az UNESCO és az Európai Unió közötti kapcsolatok továbbfejlesztésére. Utóbbi annál is inkább releváns, mivel az UNESCO 2011 februárjában nyitotta meg az EU melletti összekötő irodáját Brüsszelben az együttműködés megerősítésére.

Jelenleg 706 UNESCO Tanszék működik szerte a világban, amelyek hozzájárulnak a nemzetközi innovatív akadémiai együttműködéshez az UNESCO kompetenciáinak (oktatás, kultúra, tudomány és kommunikáció) területén, egyfajta hídszerepet betöltve a kutatás és a politikaformálás, az akadémia és a civil társadalom között. Magyarországon eddig hét UNESCO Tanszék működött, a kőszegi Tanszékkel nyolcra nőtt a magyar UNESCO partnerintézetek száma. Budapest, Debrecen és Szeged után az iskolavárosi múltjára büszke, sokáig a Vasfüggöny árnyékában húzódó kisváros, Kőszeg is bekerült a globális szellemi körforgásba.

New_UNESCO_Chair_signature_ceremony2

az UNESCO főigazgatója és az egyetemek vezetői aláírják az együttműködési megállapodást

New_UNESCO_Chair_signature_ceremony3
Bogyay Katalin nagykövet asszony és Huber László, Kőszeg polgármestere átnyújta Kőszeg város ajándékát Irina Bokova főigazgató asszonynak

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet