Nevelésügy
UNESCO.HU

UNESCO Társult Iskolák (ASP Net) / The UNESCO Associated Schools Project Network

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az UNESCO Associated Schools Project Network ("társult iskolák projekthálózat") programját 1953-ban hozták létre azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék az ifjúság UNESCO-s célkitűzések szellemében történő nevelését. Napjainkra 180 ország mintegy 9000 oktatási intézménye csatlakozott a nemzetközi hálózathoz, amelynek tagjai nem különleges vagy kivételezett intézmények, hanem olyan iskolák, amelyek vállalják, hogy mindennapi munkájuk keretében fokozott figyelmet fordítanak a tanulók nemzetközi érdeklődésére és a fenntartható fejlődés iránti érzékenységére, továbbá a békés együttélésre törekvésre és a kultúrák közötti párbeszéd elősegítésére. EN: Founded in 1953, the UNESCO Associated Schools Project Network (ASPnet), commonly referred to as UNESCO Associated Schools, is a global network of more than 9000 educational institutions in 180 countries.


 Az ASP NET története: A Társult Iskolák programját 1953-ban hozták létre azzal a céllal, hogy speciális és kisérleti módszerek révén hatékonyabbá tegyék az ifjúságnak az UNESCO alapvető célkitűzései szellemében történő nevelését. Ma 179 ország mintegy 8500 intézménye vesz részt a Társult Iskolák nemzetközi hálózatában.

Ezek nem különleges vagy kivételezett intézmények, hanem olyan iskolák, amelyek vállalják, hogy mindennapi munkájuk keretében fokozott figyelmet fordítanak a tanulók nemzetközi megértésére és békére nevelésére.

Ennek keretében többek között az alábbi kiemelt témákkal foglalkoznak:

  • A fenntartható fejlődés kihívásai és az Egyesült Nemzetek intézményrendszerének szerepe;
  • Az emberi jogok, a demokrácia és a tolerancia kérdése
  • Interkulturális nevelés

A fenti keretben folyó nevelés alapelveit a Nemzetközi Nevelésügyi Konferencia 44. ülésszakán (1995) elfogadott alábbi nyilatkozatban foglalta össze: Declaration and integrated framework of action on education for peace, human rights and democracy.

Az UNESCO Társult Iskolák hálózatáról további információk: UNESCO ASPNet 

Magyarországon a tevékenységet az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Titkársága koordinálja.
Elérhetőség: info@unesco.hu, erre az e-mail címre várjuk a jelentkezési lap mellett az aktuális tanév UNESCO vonatkozású ismertetőjét, amelyet megjelenítünk a honlapon.

A regisztrációs lap innen letölthető.

A nemzetközi lista az egyes országok ASP iskoláiról: National ASPNet Websites

Kiadvány a "jó gyakorlatokról" (good practises) : UNESCO ASP Good Practises 

A 2012-2013-as UNESCO társultiskolák éves beszámolói: / Annual reports of the ASPnet schools in hungary 2012-2013

Baktay Ervin Gimnázium Baktay_Ervin_Gimnazium_es_Vizugyi_Szakkozepiskola_UNESCO_tabor_kep

Bárdos Lajos Általános Iskola / Bárdos Lajos Primary School

Hansági Ferenc Szakközépiskola

Móra Ferenc Álatalános Iskola / Móra Ferenc Primary School

Vass Lajos Általános Iskola / Vass Lajos Primary School

Vetési Albert Gimnázium

Gothard Jenő Általános Iskola bemutatkozása

Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény bemutatkozása / Introduction of Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola / Balassa Balint Secondary Vocational and Vocational Training School of Economics

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet