Nevelésügy
UNESCO.HU

Tanárok világnapja 2013. / World Teachers' Day 2013

2013. október 1.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A 2013-as tanárok világnapját október 5-én „A call for Teachers” (szó szerinti fordításban „Felhívás a Tanárokért”) szlogennel ünnepeli az UNESCO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), UNICEF és UNDP, továbbá a Nemzetközi Oktatás (EI) partnereivel egyetemben.
Mivel a tanárok az igazságosság, a hozzáférés és a minőségi oktatás elérésének leghatékonyabb erői, az idei jelmondat felhívás arra, hogy a minőségi oktatás mindenki számára elérhetővé váljon, melyhez elengedhetetlenek a hozzáértő, jól képzett és megfelelően támogatott pedagógusok.

 

EN: “A Call for Teachers!” is the slogan of World Teachers’ Day 2013 (5 October), which UNESCO is celebrating along with its partners, the International Labour Organization (ILO), UNDP, UNICEF and Education International (EI).
Since teachers are the most powerful force for equity, access and quality education, a call for teachers means calling for quality education for all.


 

„A tanárok szakmai ismeretei és készségei a minőségi oktatás legfontosabb tényezői. Idén a tanárok világnapján azt szeretnénk elérni, hogy a tanárok erősebb képzést kapjanak induláskor, majd folyamatos szakmai fejlődést és támogatást…”

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója

 

A minőségi oktatás egy ígéret, ami reményt ad egy jobb életszínvonal eléréséhez. Nincsen erősebb alapja a béke és a fenntartható fejlődés megvalósításának, mint a jól képzett, értékes és elhivatott tanárok által nyújtott minőségi oktatás. A tanárok kezében van a kulcs egy mindenki számára jobb jövő eléréséhez. Semmi sem helyettesíthet egy jó oktatót, a bizonyítékok jól mutatják, hogy a tanárok szakmai tudása és készségeik a minőségi oktatás alapvető tényezői.
Miért a „Felhívás a Tanárokért” szlogen?
A válasz egyszerű. Azért, mert hatalmas hiány van profi, szakmailag jól képzett és megfelelően támogatott tanárokból, akik jobb minőségű oktatást garantálnának. Az oktatók túl gyakran maradnak alulképzettek, rosszul fizetettek és alacsony státuszban.
Az UNESCO párizsi központjában, a 2013-as Tanárok világnapjának október 4-i ünneplésekor a tanárokat akadályozó, a minőségi oktatást hátráltató tényezők megoldására fognak koncentrálni, valamint a pedagógusok szerepére a globálisan gondolkodó polgárokat nevelésében.
Az UNESCO, partnereit világszerte rendezvények szervezésére ösztönzi, hogy ez a nap valóban nemzetközi ünnep legyen.

 

A világnappal kapcsolatos további információk elérhetők az UNESCO honlapján.

 

tvn

 

"Teachers’ professional knowledge and skills are the most important factor for quality education. This World Teachers’ Day, we call for teachers to receive stronger training upfront and continual professional development and support..."

Irina Bokova, UNESCO Director-General

 

Quality education offers hope and the promise of a better standard of living. There is no stronger foundation for lasting peace and sustainable development than a quality education provided by well trained, valued, supported and motivated teachers.
Why a call for teachers?
Because there is a huge shortage of professional, well-trained and well-supported teachers to achieve better quality education. The challenge of recruiting teachers does not lie just in the numbers, but in the provision of quality teachers. Far too often teachers remain under-qualified, poorly paid and with low status.
At UNESCO Headquarters in Paris, the focus of the 2013 World Teachers’ Day celebration on 4 October will be on tackling the teacher gap, barriers to better quality education and teachers’ role in developing globally-minded citizens.
Partners are also urged to organize events around the world in order to make the day a truly international celebration.

 

More information on the World Teachers’ Day 2013 is available at the UNESCO website.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet