Nevelésügy
UNESCO.HU

Rekordot döntött a világ legnagyobb tanórája

2017. szeptember 25.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Világ Legnagyobb Tanórája idén 2017. szeptember 18–24. között, már harmadik alkalommal került megrendezésre, a hazai eseményre rekord számú, 3775 osztály regisztrált. A szervezők ebben az évben is kijelöltek egy kiemelt témát, mely idén a tudatos táplálkozás, a felelős élelmiszerfogyasztás és ezzel kapcsolatosan a fenntarthatóság kérdése volt.

Az eseményhez kérdőív és pályázati lehetőségek is kapcsolódnak, melyek kitöltésére és beadására október 2-ig van lehetőség.


Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a 17 Fenntartható Fejlődési Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A hazai program szervezésére és lebonyolítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma a PontVelem Nonprofit Kft.-t bízta meg. A program előkészítésében és támogatásában részt vett az UNICEF, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, az Új Nemzedék Központ (ÚNK), a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Telenor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Mintamenza program.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben szeptember 18-án rendezett megnyitón közel száz általános és középiskolás diák jelent meg, ahol Novák Katalin család- és ifjúságügyért, valamint nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Dr. Nobilis Márton az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, Dr. Soós Gábor az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága főtitkára, Dr. Tausz Katalin gyermekjogi vezető, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány képviseletében, valamint Kutas István a Telenor Magyarország Zrt. vállalati kommunikációs igazgatója köszöntötte a jelenlevőket és tartott rövid előadást. Kutas István beszéde végén a színpadra hívta Kálmán Kristófot, a Telenor Youth Summit 2013-as győztesét is, aki olyan technológiai újításokat mutatott be, melyek képesek lehetnek megoldani az ételpazarlás problémáját. A résztvevő diákok lelkes és aktív jelenléte interaktív, párbeszéddé, rendhagyó tanórává alakította a délelőttöt.
Matolcsy Miklós a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a Világ Legnagyobb Tanórájának idei programját. Kiemelte, hogy 160 ország iskoláiban foglalkoznak az erre kijelölt tanórákon az ENSZ által kitűzött fenntartható fejlődési célokkal. Felsorolta a kérdéseket is, amiket a Világ Legnagyobb Tanórája 2017-ben igyekszik körbejárni: Mi is van a tányérunkon? Honnan származik az élelmiszer, amit eszünk? Mekkora utat tett meg az adott ennivaló, hogy eljusson az asztalunkra? Mennyire terheli túl a környezetet az élelmiszer csomagolása? Mennyire van vegyszerrel kezelve? Mennyire egészséges? Mennyi étel marad a tányérunkon?

További részletek és letölthető anyagok a https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/ honlapon érhetők el, ahol a Világ Legnagyobb Tanórájához tartozó kérdőív és pályázati lehetőségek is fellelhetők, a kérdőív kitöltésének és a pályázatok beadásának határideje: 2017. október 02. (hétfő).

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet