Nevelésügy
UNESCO.HU

Olvasás világnapja, magyarországi programok – 2014. szeptember 7-8. / International Literacy Day 2014, programmes in Hungary 8-9 September

2014. szeptember 2.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A 2014-es olvasás világnapja központi témája az „írástudás és fenntartható fejlődés”. Az írás-olvasás a fenntartható fejlődést elősegítő egyik legfontosabb elem, hiszen képessé teszi az embereket arra, hogy helyes döntéseket hozzanak a gazdasági növekedés, társadalmi fejlődés és környezeti integráció témáiban. Az írástudás az egész életen át tartó tanulás alapja, és alapvető, döntő szerepet játszik a fenntartható, virágzó és békés társadalom létrehozásában.

Magyarországon a világnap alkalmából az Olvasásklinika az AKG Alapítvány és a Marczi közreműködésével, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság támogatásával két napos eseményt rendez. Szeptember 7-én vasárnap szeretettel várunk minden érdeklődőt a Marczibányi Téri Művelődési Központban, ahol egész napos közösségi, családi programmal, felolvasásokkal, előadásokkal, bemutatókkal és gyerekprogramokkal kívánjuk az olvasás élményét megosztani. Belépés ingyen, kilépés könyvvel!


EN: The theme of International Literacy Day 2014 is “Literacy and Sustainable Development”. Literacy is one of the key elements needed to promote sustainable development, as it empowers people so that they can make the right decisions in the areas of economic growth, social development and environmental integration. Literacy is a basis for lifelong learning and plays a crucial foundational role in the creation of sustainable, prosperous and peaceful societies.
In Hungary the Reading Clinic, the Alternative Secondary School of Economics Foundation with the help of Marczi Community Space and the Hungarian National Commission for UNESCO are organising a two-day event for the International Literacy Day, at the 7-8 September. The aim is to promote reading as the key competence, the tool to a successful career and also an ample source of joy and fun.


OLVASÁS VILÁGNAPJA


2014. szeptember 7. vasárnap


BELÉPÉS INGYEN, KILÉPÉS KÖNYVVEL!

Hely: Marczibányi Téri Művelődési Központ

Időpont: 2014 szeptember 7. vasárnap (10-14 óra)
Olyan családi programokat szerveztünk, amelyben a szülő, a pedagógus és a gyermek egyaránt talál érdekességet.


Gyermek foglakozások:
II. Kerületi könyvtár kitelepült könyvtár, könyvolvasással, tematikus foglalkozásokkal Kaméleon Könyvklub és Rainbow könyvközösség könyvbemutatóval, Papírszínház bemutatóval

Móra könyvkiadó gyerekmesék, kézműves sarok, gyerekfoglalkozások, könyvújdonságokkal
Líra könyvek, Manó könyvek, Cerkabella kiadó könyvei, Tintakő könyvesbolt könyvbemutatókkal, felolvasásokkal gyermekprogramokkal
Bilimbó Játszó és Olvasóháza: egy hely, ahol jó gyereknek lenni! Montessori Játszóházzal és bilimbós olvasó és játszósarokkal várjuk a gyerekeket 0-12 éves korig. Lesznek logikai és ügyességi játékok, puzzle, kirakók, babák, építőkockák és sok-sok saját fejlesztésű montessori eszköz.


Felolvasások, könyvbemutatók:
·Líra könyvesbolt könyvbemutatók, Manó könyvek e-book kiadásban is
·Móra könyvkiadó legújabb könyvei bemutatója, gyerekfoglalkozások,
·Janikovszky Éva Alapítvány a „Született olvasókról”
·Cerkabella mesekönyvek, varázslatos illusztrációkkal, gyerekfoglalkozásokkal, iró-olvasó találkozóval, fáslizóverseny, fotófal és dedikálásokkal

Előadók és előadások:
Dr. Aczél Petra a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Pásztor Csörgei Andrea: Kaméleon Olvasóklub: Az olvasóvá nevelésről korosztályonkénti könyvajánlóval
Csordás Attila: E-könyv Magyarország; Az e könyv és a nyomtatott könyv együttélése
Bráder Edina: Madách Gimnázium, a digitálisan feldolgozott magyar irodalom óra
Dr. Bujtor László az olvasás jövőjéről és az e-könyvek konkurensei-e a nyomtatott könyveknek
A meseterápia, ahogyan az Olvasásklinika javasolja a szülőknek. A mesélés mint a legkoraibb olvasásfejlesztő módszer Sándor Fruzsina, May Szilvia és Galambos Szilvia beszélgetése

Könyvkiállítás az Országos Pedagógiai könyvtár anyagából:
· Régi olvasókönyvek bemutatója, Szabó Károly (OPKM) tárlatvezetése történelmi áttekintéssel
· Kiadott de betiltott könyvek kiállítása, bemutatója

e-könyvolvasók bemutatása

  

Magyarországi első, „egyszerre közösen olvasunk” esemény

 

Időpont: 2014. szeptember 8. hétfő 11:45

Helyszín: Alternatív Közgazdasági Gimnázium + jelentkező iskolák, baráti társaságok országszerte

 

Az Olvasásklinika „Az egész ország olvas” nevű eseménnyel egy különleges közösségi élményt kíván nyújtani a jelentkezőknek, 2014. szeptember 8-án hétfőn délelőtt 11:30-11:55 az olvasás világnapján.

A szervezők a www.olvasasvilagnapja.hu weboldalon keresztül biztatnak minél több csapatot, iskolát, közösséget arra, hogy a weboldalról letölthető szöveget egyszerre minél több helyen, minél több társaság közösen olvassa fel.

Ezzel egy sajátos közösségi olvasási élményt kívánunk nyújtani a legmodernebb technika, USTREAM segítségével: az országban egyszerre, különböző helyszíneken, mégis együtt olvasásunk élményét.

A cél az, 11 óra 45 perckor együtt kezdjünk el olvasni amihez egy országos rádióadón keresztül adják majd meg a startjelet és a szöveg felolvasása kevesebb mint 5 percig tart.

A résztvevők az egyszerre olvasásról a különféle helyszíneken fotókat készítenek és elküldik azért, hogy a fotókból egy közös fotómontázs készülhessen.

Az esemény központja a főváros egyik gimnáziuma, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium ahol az Olvasás Világnapján résztvevők Puskás Peti
és Lola közreműködésével - akik kis koncertet is adnak - a közös szöveget felolvassák együtt 11:45 órakor egyszerre közösen az egész országgal.

Ugyanott mindenki választhat magának egy könyvet.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre! 

További információk:

 

www.olvasasvilagnapja.hu

 

literacy

 

slogan_literacy2014_en

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet