Nevelésügy
UNESCO.HU

Október 5. a pedagógusok világnapja „A pedagógusok pozíciójának erősítése, fenntartható társadalmak építése” / 5 October World Teachers Day “Empowering teachers, building sustainable societies”

2015. október 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: „A pedagógusok pozíciójának erősítése, fenntartható társadalmak építése” a pedagógus világnap szlogenje 2015-ben.

Köztudott, hogy a pedagógusok nem egyszerűen eszközök az oktatási célok megvalósításában; ők a kulcsai a fenntarthatóság, a nemzeti kapacitások, a tudás, értékek és etika alapú társadalom elérésének. Azonban továbbra is kihívásokkal néznek szembe a munkaerőhiány, a rossz képzés és alacsony státusz következtében.

 

EN: “Empowering teachers, building sustainable societies” is the World Teachers' Day slogan for 2015.

It is recognized that teachers are not only a means to implementing education goals; they are the key to sustainability and national capacity in achieving learning and creating societies based on knowledge, values and ethics. However, they continue to face challenges brought about by staff shortages, poor training and low status.


Az UNESCO Statisztikai Intézetének becslése szerint az egyetemes alapfokú oktatás 2020-as céljának elérése érdekében az országoknak összesen 12,6 millió általános iskolai tanárt kellene felvenniük világszerte. az október 5-én ünnepelt pedagógus világnap arra a tényre kívánja felhívni a figyelmet, hogy a pedagógusok szerepének erősítése kritikus lépés a minőségi oktatás és a fenntartható társadalom elérésének érdekében.

Az Incheon Nyilatkozat, melyet az Oktatási Világfórum résztvevői fogadtak el 2015 májusában egyértelműen felismerte tanárok pozíciójának erősítésének szükségességét.

A fórum 160 országból érkezett 1600 résztvevője vállalta, hogy „gondoskodni fogunk arról, hogy a tanárok és a nevelők a szükséges felhatalmazással, megfelelő kiválasztás után, jól felkészült, szakmailag képzett, motivált és támogatott, a szükséges forrásokkal, hatékony és eredményes szabályozott rendszerek támogatásával...”.

A 2015 júliusában tartott „Oktatás a fejlődésért” címmel tartott Oslo Csúcstalálkozó kiemelte a tanárképzésbe való további befektetések szükségességét. A javasolt Fenntartható Fejlesztési Célok - melyek az ENSZ 2015 őszi Csúcstalálkozója elé kerülnek - 4. célja szerint a megfelelően képzett tanárok számának 2030-ig történő jelentős növelése szükséges, ideértve a nemzetközi együttműködést a fejlődő országok a tanárképzéséért, különösen a legkevésbé fejlett országok és a kis szigetek fejlődő államai számára.


Az UNESCO és partnerei bátorítják és elősegítik a pedagógusok világnapjához kapcsolódó események szervezését. A szerte a világban szervezett kapcsolódó programokról, az UNESCO tevékenységéről további információk érhetők el az UNESCO a világnappal foglalkozó oldalán.

 

5c659187c4

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet