Nevelésügy
UNESCO.HU

Az Ökoiskola hálózat legfrissebb hírei / Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools

2014. augusztus 25.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés hazai megvalósítói között kiemelt szerepet játszik az Ökoiskola hálózat, melynek legfrissebb hírei alább olvashatóak. További információk elérhetők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján.

EN: Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools are available below in Hungarian. Eco-schools are part of the-ENSI network of eco-schools, their goal is to represent the idea of sustainability in public education. For more information on the Hungarian Eco-schools please visit the webpage of the Hungarian Institute of Educational Research and Development.

Az Ökiskola Hálózat 388. Hírlevele

 1. Megújult az Ökoiskola honlap – OFI tájékoztató
 2. Ökoiskola címpályázat 2014 – OFI felhívás
 3. Zöld Óvoda és Ökoiskola Regionális Forrásközpont működése – OFI tájékoztató
 4. Örökös Ökoiskolák monitoring látogatása – OFI tájékoztató
 5. Ökoiskola adategyeztetés – OFI felhívás
 6. „Otthon az erdőben” pályázat – Magyar Környezeti Nevelési Egyesület felhívása
 7. Megjelent az Ökoiskola Útmutató!

 

 1. Megújult az Ökoskola honlap – OFI tájékoztató

 
Folyamatos frissítés alatt áll az Oktatáskutató és fejlesztő Intézet (OFI)
Ökoiskola honlapja (http://www.ofi.hu/okoiskola) Reméljük, hogy az átmeneti időszakban is megtalálják a szükséges információkat.

 1. Az Ökoiskola címmel kapcsolatos anyagok a http://www.ofi.hu/okoiskola-cim-0 felszínen találhatók.
 2. A Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítése projekt felületén http://www.ofi.hu/zold-ovoda-okoiskola-programok-kiszelesitese-sh45 jelenik meg az Út az ökoiskola felé című új, letölthető kiadványunk augusztusban.
 3. A TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 - 3. alprojekt: A nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok projekthez tartozó ökoiskolai nevelési-oktatási programhoz tartozó szakmai anyagokat ezen e linken talál: http://www.ofi.hu/1-tema-okoiskola-program

 

 1. Ökoiskola címpályázat 2014 – OFI felhívás

 
Az Ökoiskola és Örökös Ökoiskola pályázat őszi bírálati határidejét 2014. szeptember 15-re módosítottuk. A pályázatok beadása folyamatos, az évi két bírálati határidőn kívül is be lehet nyújtani pályázatokat. A szeptember 15. és 2014. december 31. között beérkezett pályázati anyagokat az idei év szempontjai alapján bíráljuk el, de már 2015-ben.
 
A pályázat az alábbi linken érhető el az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján:
http://www.ofi.hu/palyazat/palyazati-felhivas-okoiskola-es-orokos-okoiskola-cim-2014-elnyeresere

 1. Zöld Óvoda és Ökoiskola Regionális Forrásközpont működése – OFI tájékoztató

 
2014. június elején az összes Zöld Óvoda és Ökoiskola Regionális Forrásközpont (RFK) megkezdte munkáját. Feladataik körébe tartozik a környezeti nevelés ügyéért elkötelezett óvodák és iskolák segítése, elsősorban a Zöld Óvoda és Ökoiskola címek megszerzése illetve megújítása terén. Az intézmények részére a következő tanév során több alkalommal rendeznek információs napokat régiós szinten. Ezeken nem csak a pályázatokkal, de jól működő ökoiskolákkal és zöld óvodákkal, valamint a régióban tevékenykedő, környezet- és természetvédelemmel, környezeti neveléssel foglalkozó szervezetekkel is találkozhatnak a résztvevők. Az RFK-k elérhetősége a
Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítése projekt honlapjának Linkgyűjtemény menüpontja alatt megtalálható.
 

 1. Örökös Ökoiskolák monitoring látogatása – OFI tájékoztató

 
Az Örökös Ökoiskolák monitoring látogatását az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kétféleképpen végzi. Egyfelől teljes körű kérdőíves vizsgálattal, másfelől szúrópróba szerűen. Az Örökös Ökoiskola Cím 2014/2015 évi monitoring folyamatának kérdőíves vizsgálatát 2014. augusztus utolsó hetében végezzük. Az idei évben tavasszal 2 (egy budapesti és egy pest megyei) Örökös Ökoiskolát látogattunk meg, illetve Csongrád megyében a Szegedi Tudományegyetem munkatársainak bevonásával 20 intézményben végeztünk teljes körű felmérést.
Az Örökös Ökoiskola cím jelentette minőség biztosítása érdekében, az ökoiskolai monitoring vizsgálatok eredményei alapján lehetőség van az Örökös Ökoiskola cím visszavonására. Ezidáig úgy tapasztaltuk, hogy Örökös Ökoiskoláink méltán birtokolják a korábban elnyert címet.
 

 1. Ökoiskola adategyeztetés – OFI felhívás

 
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet adategyeztetést kezdeményezett a magyarországi óvodák és iskolák körében. Az adategyeztetés célja, hogy az OFI Ökoiskola adatbázisában fellelhető változásokat (pl. már nem hatályos az ökoiskola cím, kapcsolattartó változás) rögzítsük, és egy naprakész adatbázist hozzunk létre. A június végén kiküldött közel 12 ezer levélre körülbelül ötezer válasz érkezett július végéig. Kérjük, válaszolják meg a levelet! Köszönjük együttműködésüket!
 

 1. „Otthon az erdőben” pályázat – Magyar Környezeti Nevelési Egyesület felhívása

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület negyedik alkalommal hirdeti meg „Otthon az erdőben” című pályázatát budapesti, és Budapest 100 km-es körzetében működő általános-, és középiskolák részére erdőkkel, fákkal kapcsolatos oktatási projekt tervezése és megvalósítása témában.

A program célja, hogy a csatlakozó iskolák diákjai minél több időt töltsenek erdei környezetben, megszeressék a természetet, felismerjék a természeti értékeket,és mindeközben jól érezzék magukat. A jelen tanévre vonatkozó projekttervekkel 2014. szeptember 21. éjfélig lehet jelentkezni.
A 15 nyertes iskola pályázatát az MKNE szakértői szakmai alapon ítélik oda.
A támogatások összege iskolánként 160 000 Ft lesz, melynek egy részét (85 000 Ft értékben) terepi eszközkészlet formájában kapja a nyertes.
 
A pályázati űrlap hamarosan elérhető lesz az mkne.hu/otthonazerdoben oldalon.
A pályázatírásra felkészítő képzést 2014. augusztus 25-én tartjuk.
A képzés nyitott, és
regisztrációhoz kötött. A képzés programtervezetét itt olvashatják.

 1. Megjelent az Ökoiskola Útmutató!

A kiadvány az OFI honlapjáról letölthető. A letöltéshez kattintson IDE.


Kérjük, a megjelenésre küldött híreket a továbbiakban doc vagy docx
formátumban küldjék! Köszönjük!
 
A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet