Nevelésügy
UNESCO.HU

Az Ökoiskola hálózat legfrissebb hírei / Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools

2014. június 20.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés hazai megvalósítói között kiemelt szerepet játszik az Ökoiskola hálózat, melynek legfrissebb hírei alább olvashatóak. További információk elérhetők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján.

EN: Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools are available below in Hungarian. Eco-schools are part of the-ENSI network of eco-schools, their goal is to represent the idea of sustainability in public education. For more information on the Hungarian Eco-schools please visit the webpage of the Hungarian Institute of Educational Research and Development.A Magyarországi Ökoiskola Hálózat Hírlevele
2014.06.19.Az ÖkoiskolaHálózat 387. Hírlevele

2014. június 19.

 

1. Kisiskolások környezeti nevelésének és a tanösvények kapcsolatának vizsgálata – kérdőív tanítóknak

 

2. A Traffic Snake Game (Közlekedési Kígyó Játék) Európában

 

3. “Klímanap” 10 magyar iskolában, több mint kétezer résztvevővel - a Magosfa Alapítvány beszámolója

 

 

1. Kisiskolások környezeti nevelésének és a tanösvények kapcsolatának vizsgálata – kérdőív tanítóknak

 

Bárdi Árpád (bardi@freemail.hu) a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának biológia – földrajz – pedagógia szakos tanára a kisiskolások környezeti nevelésének és a tanösvényeknek a kapcsolatát vizsgálja, ehhez kéri a kisiskolásokat tanító pedagógusokat, töltsék ki az alábbi kérdőívet: www.kerdoivem.hu/kerdoiv/730114487/

 

 

2. A Traffic Snake Game (Közlekedési Kígyó Játék) Európában

 

A sikeres Traffic Snake Game (Közlekedési Kígyó Játék) belgiumi, ausztriai, hollandiai kampánya után Magyarországon is újraindul a következő tanévben. A kampány legalább 18 országban kezdődik el idén. A játék célja az iskolás gyerekek ösztönzése arra, hogy autó helyett inkább gyalog, kerékpárral, vagy közösségi közlekedéssel járjanak az iskolába szüleikkel. Az új projekt partnereinek első találkozója a belgiumi Leuvenben március 27-28-án volt.

 

A Traffic Snake Game kezdeményezést a belga Mobiel21 szervezet hozta létre, amikor mindössze néhány iskola részvételével elkezdte a kampányt Flandriában. A játék sikeresnek bizonyult; jelentősen csökkentve a szén-dioxid kibocsátást, és növelve a fenntartható közlekedés arányát. Napjainkban a kampány csak Flandriában ezer iskolán keresztül 200.000 diákhoz és 150.000 családhoz jut el évente. Jelenleg az iskolába járáshoz az autómentes közlekedésre nevelő játékot 18 országban adaptálják a helyi viszonyokhoz és nyelvekhez. A kampány vicces, érdekes, és könnyű megvalósítani.

 

A két hetes játék során a gyerekek a Közlekedési Kígyót ábrázoló molinóra minden nap a különböző fenntartható közlekedési módokat szimbolizáló pontokat ragasztanak annak megfelelően, hogy az adott napon hogyan közlekednek. Ezek közé a közlekedési módok közé tartoznak például a gyaloglás, kerékpározás, telekocsi, és a közösségi közlekedés. Minden iskola célokat tűz ki a kampány elején. A cél az, hogy a gyerekek a kígyó farkától a feje felé haladva, naponta minél több pontot ragasszanak a molinóra. Az egyes napokon a sikeres osztályok díjakat is kaphatnak. Akik elérik a kitűzött célokat, különböző nyereményekben részesülnek, amely lehet egy eltekintés a házi feladattól, vagy a játék-szünet meghosszabbításától akár tárgybeli jutalomig, mint például kerékpáros kiegészítők, ajándéktárgyak, kirándulás, stb.

 

A Traffic Snake Game célja egy európai szintű sikertörténet elindítása. Az első években országonként három városban hozzávetőlegesen 60 iskola bevonása fog megtörténni; ez csaknem 1000 iskola aktivizálását jelenti európai szinten. A kampány célja a fenntartható közlekedés arányának 15 százalékos növelése, amely a megfelelő széndioxid csökkentéssel párosul. Mindez hozzávetőlegesen két és fél millió kilométer autós utazás-csökkenést is magával fog hozni a gyaloglás és a kerékpározás javára. A kampány terjedésével gyermekek millióihoz jut majd el az üzenet.

 

Az új Traffic Snake Game hálózat létrehozása a jó példák európai szintű terjesztését teszi lehetővé. A hálózat egyes országokban tevékenykedő képviselői fogják megvalósítani a kampányt. Magyarországon a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) kapta meg ezt a feladatot.

 

Peti az utazó piton Magyarországon

Magyarországon a kampányt Közlekedési Kígyó Játéknak hívják, a főszereplő neve pedig Peti az utazó piton. A kampány előkészítése folyamatban van, már több iskolával és szervezettel történt meg a kapcsolatfelvétel. A kampány a szeptemberi iskolakezdés után indul. Korábban Miskolc városában már játszották ezt a játékot.

 

További információért, és csatlakozási szándék kifejezéséhez iskolák, szervezetek, és önkormányzatok érdeklődését várjuk.

Kapcsolattartó: Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), Szentendre

Mezei Csaba, telefon: (06-26) 504-046, e-mail: csmezei@rec.org

Kapcsolódó weboldal: www.trafficsnakegame.eu  

 

 

3. “Klímanap” 10 magyar iskolában, több mint kétezer résztvevővel - a Magosfa Alapítvány beszámolója

 

A 2013 októberében indított projektben 10 magyar iskola vesz részt. Alapítványunk és az iskolák együttműködési megállapodása szerint az iskolák vállalták – többek között -, hogy helyszínt biztosítanak a 2013/14-es tanév tavaszi félévében egy egynapos Klímanap megszervezéséhez a diákjaik részére. A Klímanapot vagy az iskola, vagy egy, az iskolával szoros együttműködésben lévő társadalmi szervezet szervezte meg. A tíz Klímanap 2014 márciusa és 2014. május 30. között került megrendezésre. A jó szervezésnek köszönhetően a rendezvényeken több mint kétezer diák, tanár és hozzátartozó vett részt.

 

Ízelítő az iskolák rendezvényeiből:

 

Rengeteg érdekes, gondolatébresztő esemény zajlott a Klímanapokon, több helyen a szülők részvételével, máshol külsős előadók (köztük egyetemi tanárok, egyetemisták) vagy felsőbb évfolyamosok közreműködésével. Mind a tíz helyszínen és mind a tíz időpontban a közösségek a fenntarthatóságra figyeltek, a globális kérdésekre és az általunk vállalható egyéni felelős magatartásra. Mindezt persze sok játékkal, megfigyeléssel, egymásra figyeléssel.

Készült biciklit formáló életkép, volt a szülők kézügyességét dicsérő „ökosztüm” divatbemutató, bábelőadás, tematikus könyvtárhasználat, totó, puzzle-kirakás, internetes játékok kipróbálása, filmvetítés és ehhez kapcsolódó beszélgetés; valamint napelemes modellek és hidrogénes autómodell összeszerelése, környezetvédelmi kísérletek, a Balaton Csoporthoz kapcsolódó Pyramid 2030 játék, akció terv készítése, hulladékok szelektálása minél rövidebb idő alatt, kerékpáros és rolleres ügyességi verseny, petpalackból készült lengőteke, Felesleges Áruk Fóruma kiállítás, megunt játékok csere-beréje, süti sütés és kóstolás, kézműves alkotások és ezekből rendezett kiállítások, kertszépítés, ökojátékok készítése, napelemes aszaló működésének bemutatása. És ez csak szemezgetés a tengernyi programból.

A nap eseményei közben az éhséget zöldségekből, házisajtból álló tízórai, „ökofrankó” ebéd, házi mézes puszedli, a szomjúságot pedig házi szörpök, gyógynövényteák csillapították.

Minden intézmény sikeresnek értékelte a megvalósult Klímanapot, és szeretnének a következő években is hasonlót szervezni.

 

Képek a „klímanapról”: http://www.magosfa.hu/klimanap/

A résztvevő iskolák listája és a projekt előző lépései az alábbi linkeken érhetőek el:

http://www.magosfa.hu/verseny-klima-baratsag/
http://www.magosfa.hu/klima-baratsag-c-projketunk-indulasa/

 

___________________________________________________________________________

 


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet