Nevelésügy
UNESCO.HU

Az Ökoiskola hálózat legfrissebb hírei / Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools

2014. június 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés hazai megvalósítói között kiemelt szerepet játszik az Ökoiskola hálózat, melynek legfrissebb hírei alább olvashatóak. További információk elérhetők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján.

EN: Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools are available below in Hungarian. Eco-schools are part of the-ENSI network of eco-schools, their goal is to represent the idea of sustainability in public education. For more information on the Hungarian Eco-schools please visit the webpage of the Hungarian Institute of Educational Research and Development.


A Magyarországi Ökoiskola Hálózat Hírlevele
2014.06.02.Az Ökoiskola Hálózat 386. Hírlevele

2014. június 02.

1. Hazai ökoiskolák európai porondon

2. Természet és klímatábor Kismaroson - a Magosfa Alapítvány felhívása

3. Interaktív környezeti nevelés a Kadarkúti Kistérség Gyerekesély projektjének megvalósítsásában

4. Túlszárnyaltuk Európát szemétszedésben! - a TeSzedd! akció sikere Magyarországon

 

1. Hazai ökoiskolák európai porondon

 

2014. május 21-23 között az OFI bemutatja a hazai ökoiskolákon belül a társadalmi környezettel közös tanulási helyzetek hasznosításának gyakorlatáról végzett vizsgálatainak előzetes eredményeit. A nemzetközi Comenius projekten belül - és a TÁMOP-3.1.1. projekt támogatásával - nemcsak ez az elemzés készült el, de - egyelőre angol nyelven - elérhetővé vált egy kézikönyv sorozat a helyi-kistérségi közös tanulási helyzetek fontosságáról és lehetőségeiről. Őszi szemináriumra is készülünk.

 

További információ az alábbi linkeken:

 

májusi konferencia anyagai:

http://ensi.org/media-global/downloads/Updates/191/BCN_Conference_LongFlyer.pdf

 

eszközkészlet: http://ensi.org/media-global/downloads/Updates/209/CoDeS_Folder-RL2.pdf

 

őszi szeminárium: http://ensi.org/media-global/downloads/Updates/208/seminar_Hungary_2014.pdf; http://www.kuttanar.hu/hir/codes-seminar-partners-school-community-collaboration-sustainable-development-hungary-2014

 

 

 

2. Természet és Klíma tábor Kismaroson – a Magosfa Alapítvány felhívása

Helyszín:

Kismaros-Börzsönyliget. A tábornak az alapítvány Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központja ad otthont. (Kismagos)

Időpontok, korosztály:

2014. június 20-26 (péntek-csütörtök) – 12-18 éveseknek

2014. június 30-július 6 (hétfő-vasárnap) – 08-12 éveseknek

2014. július 10-16 (csütörtök-szerda) – 15-18 éveseknek

Szállás: erdei környezetben, 4 személyes faházakban.

Étkezés: Bőséges, napi négyszeri étkezés gyümölccsel.

Programok:

Délelőtt csoportos szakmai kirándulások:

· evezés a Dunán

· túlélés és tűzcsiholás

· vízi parányok világa a mikroszkópban

· napkitörés lesés

· forrásvíz vizsgálat

· növény és állatismeret

· nyomolvasás

· gyönyörű kirándulások a Börzsöny érintetlen tájain

Délután rövidebb csoportos programok, játékok, például:

· kézműves foglalkozások

· papírkészítés

· tintafőzés

· fonalfestés növényekkel

· számháború/bioháború

 

Este vacsora után tábortűz, éneklés, szerepjáték. Éjszaka távcsöves csillagászati bemutató és éjszakai lézeres csillagtúra!

Jelentkezési határidő: 10 nappal a tábor kezdete előtt! Ár: 18 000 Ft/fő

Befizetés: Magosfa Alapítvány számlaszáma, 16200010-10000812 MagNet Bank.

A közleményben tüntessék fel a gyermek nevét, és a tábor időpontját (pl. Kiss Klára, 2014.06.30-07.06)

Jelentkezés: töltsd ki elektronikusan a lentről letölthető jelentkezési lapot, és küldd el a kismagos@magosfa.hu címre!

További információ, elérhetőség: Kiss Áron Keve 06 20 397 6640

Részletes táborismertetők, jelentkezési lap:

http://www.magosfa.hu/tabor2014/

 

 

 

3. Interaktív környezeti nevelés a Kadarkúti Kistérség Gyerekesély projektjének megvalósításában

 

A Kadarkúti-Nagybajomi Kistérségi Társulás Gyerekesély projektjének szervezésében megvalósuló programot 2014. május 20-tól június 3-ig látogathatják térítésmentesen az érdeklődők a nagybajomi Művelődési Házban. A színes, kacskaringós tárlat számtalan installációval és játékkal gondolkodtatja el a látogatót, hogy a jövőt, az élhető Földet hogyan és miért is tesszük kockára - ma.

 

Nagybajomba Kadarkútról érkezett a tárlat, ahol közel ezer érdeklődő nézte meg a kiállítást az elmúlt hetekben, melyből 640 gyermek csoportos tárlatvezetést is kapott.

 

Lelkes tárlatvezető csapat vezeti végig az előre bejelentkezett csoportokat a kiállításon!

 

A Tükörben a Világ kiállítás második somogyi helyszínének megnyitóját a Biológiai Sokféleség Napjának tiszteletére rendezik a szervezők.

 

Időpont: 2014. május 20 – június 3.

Helyszín: Nagybajomi Mesevár Óvoda és Bölcsőde

Cím: 7561 Nagybajom, Fő utca 48.

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 08.00-18.00; hétvége: 11.00-18.00

 

A kiállítást ingyenesen lehet megtekinteni a nyitva tartási idő alatt, csoportoknak előzetes regisztráció esetén tárlatvezetéseket biztosítanak: http://okopack.hu/hu/jelentkezes

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/267798833393518/

 

A kiállítás főszervezője a Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás, akik az Európai Unió támogatásával valósítják meg TÁMOP-5.2.3.A-12/1-2012-0002 jelű, „Összefogás a Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség gyerekeinek jövőjéért” c. komplex, térségi összefogásra épülő integrált fejlesztési projektjüket.

 

Fotógaléria a kiállításról: http://www.tukorbenavilag.hu/hu/photo-gallery

 

További információ: Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft. 06 70 249 61 13 gergely@okopack.hu

 

A Biológiai Sokféleség Napja

 

Minden év május 22-e a biológiai sokféleség nemzetközi világnapja, mely az élővilág sokféleségére, valamint az azt fenyegető veszélyekre hívja fel a nyilvánosság figyelmét.

1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának konferenciáján. Az egyezmény céljául tűzte ki a biológiai sokféleség csökkenésének mérséklését, amelyet később a Fenntartható Fejlődés Világcsúcs is elfogadott.

Az első Biodiverzitás Naphoz kapcsolódó rendezvényt 1997-ben, New Yorkban tartották. Ennek keretében több tucat botanikus és zoológus egy teljes napon át végeztek megfigyeléseket és gyűjtéseket a Walden-tó környékén, hogy az így regisztrált fajszámot nyilvánosságra hozzák. A várt kb. 1000 faj helyett végül 1904 került fel a terület fajlistájára, a mozgalom pedig azóta átterjedt Európába, így hazánkba is.

 

Földünkön sokmillió faj él, ez a sokaság és változatosság tette lehetővé, hogy az élet fennmaradjon. Az élővilág sokféleségét a környezet átalakítással kapcsolatos emberi tevékenységek súlyosan veszélyeztetik, s ennek következménye már eddig is több tízezer faj eltűnése.

 

A Manfred Max-Neef chilei közgazdász gondolatai által inspirált tárlat a fenntarthatóság ösvényét kutatja. Számba veszi legfontosabb értékeinket és pozitív magatartásmintákat sugall. A kiállításon az előre bejelentkezett iskolai, és érdeklődő csoportokat, betérő látogatókat felkészült tárlatvezetők ismertetik meg az ökológiai lábnyom, klímaváltozás, helyi termék, élelmiszer kilométer, falusi turizmus, ökofalu stb. fogalmakkal. A program kiemelten foglalkozik az energiatakarékosság témakörével is. A kiállítás a konkrét javaslatokon túlmenően azt sugallja, hogy nem csupán a technológiai vívmányoktól kell várnunk a megoldást; a boldogság és harmónia érdekében sokszor a tükörbe kell néznünk:

 

Akác és méhek a Biológiai Sokféleség Napján

Az elmúlt hetekben nagy port kavart az a kampány, mely egy hazánkban invazív, más szóval idegenhonos faj védelmére, egyúttal mézének hungarikummá nyilvánítására szólít fel. Alanyunk közismert, Észak-Amerikából, mintegy háromszáz esztendővel ezelőtt került hazánkba, vitathatatlan gazdasági és társadalmi jelentőséggel bír, ugyanakkor súlyos természetvédelmi hátrányokat is okoz. Igen, ez az akác.

 

Az MTA Ökológiai Kutatóközpontja szerint három pontban összefoglalható az akácra vonatkozó természetvédelmi problémák összessége, melyek szorosan összefüggnek a biodiverzitás védelmének világnapjával is:

  • veszélyezteti a természetes fafajú erdőket, gyepterületeket, és csak a Kárpát-medencében előforduló élőhelyeket;
  • csökkenti az élővilág változatosságát: megakadályozzák a természetes erdei aljnövényzet kialakulását és csökkentik az erdei állatvilág sokféleségét az őshonos fafajú állományokhoz képest;
  • mára természetközeli területeink mintegy 200 000 hektárját veszélyezteti az akác!

 

Ökológusok az akácról: http://www.greenfo.hu/hirek/2014/02/27/okologusok-az-akacrol

 

Az Antarktisz kivételével a Föld minden kontinensén találhatóak méhek, akik bioszféránk kialakításához nélkülözhetetlenek. Legfontosabb beporzó rovaraink védelme kulcsfontosságú - ezért is nevezzük őket kulcsfajoknak -, mivel ökológiai szerepüknél fogva fenntartják a növények diverzitását, továbbá hozzájárulnak a mezőgazdasági termés minőségi és mennyiségi növekedéséhez is. Szerepük nem csak a növények beporzásában jelentős, az általuk gyűjtött vagy termelt anyagokat, például a mézet és a virágport az emberiség ősidők óta alkalmazza.

Méhek általi beporzás hiányában számos termesztett növény, gyümölcsös és magtermő növény termésátlaga csökkenne akár 90%-al. Az elmúlt években egyre több országból jelentették a házi méhek tömeges pusztulását, Kína egyes területein az emberek már kénytelenek kézzel beporozni a körtefák virágait.

A legnagyobb problémát a mezőgazdaságban alkalmazott túlzott mértékű és nem megfelelő vegyszerhasználat okozza, ugyanakkor a táj átalakítása és a természetes élőhelyek eltűnése is komolyan fenyegeti a növények és rovarok között kialakult kényes szimbiózist.

A nagyüzemi mezőgazdaság terjedésével és a génmódosított növények termesztésével csökken a biológiai sokféleség, így a méhek száma is.

Ezért különösen fontos, hogy környezettudatos viselkedésünkkel megelőzzük Albert Einstein feltételezését: „Ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, az emberi faj csupán négy évvel éli túl.”

 

Manfred Max-Neef

chilei közgazdász, a fejlődési alternatívákról írt műveiért vív ki nemzetközi elismertséget. 1981-ben jelenik meg leghíresebb írása: Kintről befelé kukucskálva - A mezítlábas közgazdaságtan tapasztalatai. Műve egy olyan közgazdász gondolatait foglalja össze, aki egy emberközpontú nézőpontból próbál közelíteni Dél-Amerika problémáihoz. Megalapítja a CEPAUR nevű szervezetet, melynek célja az helyi önellátó gazdasági rendszerek kialakításának elősegítése, és az alapvető emberi szükségletek kielégítése. 1987-ben jelenik meg Emberléptékű Gazdaságtan, amely egy új, az emberi szükségletekből kiinduló fejlesztési paradigmát vázol fel. A könyv a közgazdaságtan logikáját a boldog élet etikájával szembesíti.

 

 

 

4. Túlszárnyaltuk Európát szemétszedésben! – a TeSzedd! akció sikere Magyarországon

Budapest, 2014. május 12.– Kitett magért az ország: mintegy másfél milliárd forint értékű munkát végeztek el a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció résztvevői három nap alatt. Az immár negyedik - eddigi leghosszabb - szemétszedési akcióra majd 120 ezer önkéntes jelentkezett előzetesen. A több mint 1800 helyszínen – a korábbi években lezajlott akciók során szerzett tapasztalatok alapján becsülve – 180-200 ezer ember szedhetett szemetet. Az akció második napján, a „Tisztítsuk meg Európát!” („Let’s Clean Up Europe!”) program keretében május 10-én nemcsak itthon, hanem az Európai Unió összesen 16 tagállamában és 5, a közösségen kívüli országban is tettek környezetük megtisztításáért az önkéntesek, akik a legtöbben hazánkban vettek részt az akcióban.

Magyarország legnagyobb önkéntes megmozdulásán május 9-11. között – az utolsó napot kivéve kellemes időjárási körülmények között – az esemény történetének legtöbb önkéntese vett részt. A több mint 1800 helyszínen becslések szerint 180-200 ezer ember szedhetett szemetet. A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció első napján az önkéntesek valamivel több mint 35, a másodikon pedig mintegy 55 százaléka szedett szemetet.

Az előzetes regisztrációról szóló magyar adatok, valamint a Tisztítsuk meg Európát! projekt kapcsán kapott információk alapján Magyarország egyedül teljesítheti a teljes európai uniós elvárást összesen 4 évre vonatkozóan a szemétszedés résztvevőinek tekintetében. Az elvárt résztvevők számát az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) elnevezésű négy éves projekt alapdokumentumában határozták meg. Ez alapján a közösség előzetes elvárása 40 ezer fő/év az EU teljes területére vonatkozóan.

Hazánk 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához, amelynek célja a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése, a közvélemény figyelmének ráirányítása a fenntartható környezet megőrzésének és a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára. A 2009-ben elindított projektben mostanáig 34 ország több millió önkéntes polgára vett részt.

A TeSzedd! akcióban részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken és Karcagon segédkezett a szemétgyűjtésben. Utóbbi helyszínen Dr. Rácz András, környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár is csatlakozott az akcióhoz. V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Vas megyei Táplánszentkereszten állt be szemetet szedni az önkéntesek közé. Dr. Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár és Vámosi Oszkár, a főszervező Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője a pestszentimrei Kapocs Magyar–Angol Két Tannyelvű Általános Iskola diákjaival szedte együtt a szemetet az iskola melletti erdőben. A budapesti eseményen csatlakozott a szemétszedőkhöz Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete is.

Dr. Illés Zoltán államtitkár a budapesti helyszínen elismerését fejezte ki a diákoknak, akik a TeSzedd! önkénteseinek felét adták az egész országban. Az akcióra mintegy 60 ezer diákot regisztráltak előzetesen, legnagyobbrészt oktatási intézmények.

Mint az OHÜ ügyvezetője, Vámosi Oszkár elmondta, a TeSzedd! alapvetően nem verseny, azonban egy kicsit mégis az: nem egymást kell túlszárnyalnunk az összegyűjtött szemétmennyiség vonatkozásában, hanem azért kell a lehető legtöbbet megtennünk, hogy minél többen gondolkodjanak környezettudatosan. Ez a mozgalom azért válhatott ilyen sikeressé idén, mert alulról szerveződött: a helyi koordinátorok is önként jelentkeztek a feladatra, és igazán komolyan vették, amit vállaltak – ez látszik meg az eredményeken.

További információ:

OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Papp Nóra sajtóreferens 30 822 50 42, papp.nora@ohukft.hu

 

___________________________________________________________________________

Kérjük, a megjelenésre küldött híreket a továbbiakban doc vagy docx

formátumban küldjék! Köszönjük!

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.


Impresszum

Magyarországi Ökoiskolák Hálózata
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
1055 Budapest, Szalay utca 10-14.
tel: 1/2357249
fax: 1/2357242
email: varga.attila@ofi.hu

Ön hírlevelünk számát kapta. Az Ökoiskola hírlevél címlistájára feliratkozni, onnan leiratkozni a http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel oldalon tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 3015 példányban.
1055 Szalay utca 10-14.Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet