Nevelésügy
UNESCO.HU

Az Ökoiskola hálózat legfrissebb hírei / Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools

2014. május 6.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés hazai megvalósítói között kiemelt szerepet játszik az Ökoiskola hálózat, melynek legfrissebb hírei alább olvashatóak. További információk elérhetők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján.

EN: Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools are available below in Hungarian. Eco-schools are part of the-ENSI network of eco-schools, their goal is to represent the idea of sustainability in public education. For more information on the Hungarian Eco-schools please visit the webpage of the Hungarian Institute of Educational Research and Development.

Az Ökoiskola Hálózat 384. Hírlevele

2014. május 05.

 

1. Felhívás erdei iskoláztatással kapcsolatos továbbképzésre pedagógusok számára

 

2. Képzés középiskolai tanároknak: „Egészséges táplálkozás - a címkétől a konyháig”

 

3. Teszedd! akció – május 9-11.

 

4. „A mi utcánk, a mi jövőnk!” - Európai Mobilitási Hét, kreatív pályázat

 

5. Az Állatvédelmi oktatás gyakorlata 2014. május 27. – 8 órás képzés

 

6. „Mocorgó puli” tábor! - a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület táborozási ajánlata

 

 

1. Felhívás erdei iskoláztatással kapcsolatos továbbképzésre pedagógusok számára

 

A továbbképzés elvégzése feltétele az erdei iskolai támogatások igénybevételének, amelyek a Svájci- Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „Égigérő tanterem” című projekt keretében a 2013-tól 2016-ig kerülnek meghirdetésre.

 

Kizárólag azok az iskolák kaphatnak támogatást jelen konstrukcióban, ahonnan legalább egy pedagógus részt vesz a képzésen és az azt követő műhelymunkán.

 

Továbbképzés megnevezése: Természetismereti terepi vezető - akkreditált továbbképzés és műhelymunka

A képzés szervezője: Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ)

 

A részvétel feltételei:

Általános iskolai korosztállyal[1] foglalkozó pedagógus jelentkezhet a képzésre

 

A képzés óraszáma: 34 óra + 10 óra műhelymunka

A 44 órás továbbképzés 15 óra elmélet, és 19 óra terepi, illetve 10 óra kooperatív csoportmunkából tevődik össze.

A továbbképzések műhelymunkával egészülnek ki, mely során

a pedagógusok új ismeretanyagra tehetnek szert a Natura 2000[2] eszméjével kapcsolatosan, továbbá módszertani útmutatást kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen formában lehet beépíteni az erdei iskola programba a Natura 2000-es területek ismeretanyagát.

 

A képzés célja:

  • olyan szemléletmód kialakítása, amellyel a képzés résztvevői a környezeti nevelés aktív, tudatos „hírnökeivé” válhatnak és képesek felismerni a környezeti, természeti szocializáció személyiségformálásra gyakorolt pozitív hatását, jelentőségét
  • a képzés résztvevői olyan tudással és gyakorlattal rendelkezzenek, melyekkel képesek lesznek felkészülni egy-egy erdei iskolai/természetismereti gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó program bonyolítására, megszervezésére.
  • a jelentkezők kellő ismeretekkel rendelkezzenek erdei iskolai és/vagy természetjárási programok megszervezéséhez, a lehetséges helyszínek, gyakorlatok kiválasztásához, gyakorlati programok, tájbejárások vezetéséhez, valamint ismerjék meg azokat a szakmai, pedagógiai, oktatási alapokat, amelyek ehhez szükségesek.

 

Fontosnak tartjuk, hogy a képzésben résztvevők majd hatékonyan, empirikusan tudatosítsák „tanítványaikban” a helyes ember-természet viszony kialakulását, az őt körülvevő környezet és az ember kapcsolatának harmonikus megismerését, és erősítsék a személyes megfigyelésen, tapasztalaton alapuló, élményszerű tanulás jelentőségét.

 

A program során megszerezhető kompetenciák:

 

A résztvevő:

  • képessé válhat a természeti környezet értékeinek tudatosítására és átadására- a nevelés kontextusában
  • megismerheti – a megfelelő eszközismeret birtokában – a terepi vezetés komplex módszertanát: a túrák, foglalkozások előkészítésétől, megtervezésétől át a javasolt helyi útvonalakon keresztül a terepbejárásig
  • kellő ismeretekkel rendelkezhet erdei iskolai és/vagy természetjárási programok megszervezéséhez, a lehetséges helyszínek, gyakorlatok kiválasztásához, gyakorlati programok, tájbejárások vezetéséhez
  • képes lehet előmozdítani a természetben-járás kooperatív team munkáját
  • kifejlesztheti – harmonikus szemlélet- és magatartásformálás során – a gyermekekben a tapasztalati tanulás iránti fogékonyságot, a természet iránti szeretet, illetve a környezetről való felelős gondolkodás, környezettudatos magatartás alapértékeit.

 

A KÉPZÉSEN RÉSZTVEVŐK TANÚSÍTVÁNYT KAPNAK.

 

A képzést ajánljuk:

  • azoknak az általános iskoláknak, amelyek pedagógiai programjában szerepel az erdei iskola, azt a környezeti nevelés részeként szakszerűen kívánják előkészíteni, igénybe venni és a későbbiekben feldolgozni valamint támogatottként rész kívánnak venni az „Égigérő tanterem” projektben.

 

Szervezés:

A képzés 2014. 05. 09-11. és 2014. 05. 16-18. között kerül megszervezésre Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Turisztikai és Szabadidő Központ helyszínen.

 

Jelentkezési határidő: 2014. május 06. (kedd)

 

Részletek a jelentkezési lapon találhatók, amely letölthető: www.kokosz.hu oldalról

 

A képzésről további tájékoztatást nyújt:

Molnár Zoltán (mzmadar6@gmail.com; 20/226-2828)

 

 

2. Képzés középiskolai tanároknak: „Egészséges táplálkozás - a címkétől a konyháig”

 

Részletes program:

- Kiút a táplálkozási tanácsok útvesztőjéből. Fókuszban a rejtett cukor és zsírfogyasztás. Termék(címke) elemzés – Bartha Ákos (Élelmiszerbiztonsági szakértő, táplálkozás-kutató)

 

- Marketingcsapdák szupermarketekben és termékeken. Hétköznapi fogyasztóvédelem – Haraszti Anikó, Andacs Noémi, Diviánszky Ágnes (Tudatos Vásárlók Egyesülete)

 

- Interaktív játékok középiskolásoknak egészséges táplálkozás témához – Andacs Noémi, Diviánszky Ágnes (Tudatos Vásárlók Egyesülete)

 

Időpont: 2014.május 10. (szombat) 10-15h

 

Helyszín: MÜSZI 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1. (Corvin áruház III. emelet)

A résztvevők a képzés végén egy diákoknak szóló kiadványból valamint iskolai plakátokból összeállított csomagot kapnak.

 

Regisztrációs díj: 1.500 Ft (a regisztrációs díjat a helyszínen a résztvevőknek visszafizetjük!)

 

Kérjük, az összeget a Magnet Bank 16200106-00108490 bankszámlaszámra vagy Paypalon keresztül utalják! Kérjük a megjegyzésbe írják oda: "Tanári képzés"

 

A csoportlétszám korlátozott: max. 20 fő. A regisztráció a jelentkezés sorrendjében történik. Kérjük, csak akkor jelentkezzen, ha biztos, hogy el tud jönni!

 

- Jelentkezési határidő: 2014. május 9. 10 óra

- További infó:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/kepzes-kozepiskolai-tanaroknak-egeszseges-taplalkozas-cimketol-konyhaig

 

 

3. Teszedd! akció – május 9-11.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ Nonprofit Kft.) az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. Az eseményre május 9-11. között kerül sor szerte az országban. (www.teszedd.hu)

 

Megjelent az akció plakátja kinyomtatható és kitölthető változata az akció honlapján:

http://szelektalok.hu/wp-content/uploads/2014/04/TeSzedd_plakat_A3_Talalkozasi_pont.pdf

 

 

4. „A mi utcánk, a mi jövőnk!” - Európai Mobilitási Hét, kreatív pályázat

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is közös kreatív pályázatot hirdet az Európai Mobilitási Hét alkalmából. A pályázat témája megegyezik a szeptember 16-22 között Európa-szerte megvalósuló közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozat szlogenjével: „A mi utcánk, a mi jövőnk!”

 

A 2014. évi Európai Mobilitási Hét központi témája az általános életminőség tudatos javítása. A szeptemberi programsorozat arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyéni döntések hogyan befolyásolhatják pozitívan a nagyobb közösségek életminőségét. „A mi utcánk, a mi jövőnk!” mottó ennek tükrében egy olyan ideális világ elképzelésére buzdítja a pályázókat, amelyben az autók uralta utcaképet egy alternatív, közösségbarát környezet váltja fel.

 

A pályázatra rajz, fotó és közös családi alkotás kategóriában nevezhetnek a különböző korosztályok képviselői, óvodás kortól egészen a felnőttkorig. A családok közösen pályázhatnak kreatív pályaműveikkel, a fotó kategóriában pedig idén először külön díjazzák a felsőoktatási intézmények hallgatóit. Az elbírálás fő szempontja, hogy az alkotó hogyan ábrázolja az autóktól mentes, a természethez és a valós közösségi élethez közelebb álló tereket.

 

A pályamunkákat összesen hét kategóriában értékelik: a legsikeresebb művek alkotói kerékpárt nyerhetnek, a kiemelkedő alkotásokat pedig különdíjakkal jutalmazzák. Az eredményhirdetés és a díjátadó ünnepség idén is a szeptemberi Európai Mobilitási Hét magyarországi programsorozatának része lesz.

 

Pályázni az alkotások postai úton történő megküldésével, 2014. június 30-ig lehet. További, részletes információ a www.emh.kormany.hu/palyazat honlapon található.

 

További információ:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Gépjármű-közlekedési és Vasúti Főosztály – Környezetvédelmi Osztály

1011 Budapest, Fő utca 44-50.

Telefon: +36-1-795-6799, +36-70-77-88-197

E-mail: imre.meszaros@nfm.gov.hu

web: www.facebook.com/EMH.AMN , www.kormany.hu

 

 

5. Az Állatvédelmi oktatás gyakorlata 2014. május 27. – 8 órás képzés

 

Előadó: Dr. Fodor Kinga egyetemi adjunktus (Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Budapest)

 

Részletes tematika az alábbi linken olvasható: Tematika

Jelentkezési lap letöltése: INNEN.

 

Részvételi díj: 16.000 Ft

Pedagógusoknak: 13.000 Ft, Kari dolgozóknak, PhD Hallgatóknak: 10.000 Ft

Jelentkezési határidő: 2014. május 12. éjfél

 

További információ:

Továbbképzési és Kutatásszervezési Központ

1078 Budapest, István u. 2. tel: +36-1-478-4229

admin.tkk@aotk.szie.hu

 

 

6. „Mocorgó puli” tábor! - a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület táborozási ajánlata

 

Javasolt korosztály: 8-12 év

A tábor időpontja: 2014. július 14-től 19-ig (5 éjszaka)

Helyszíne: Biharugra, Bihari Madárvárta, http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/bihari-madarvarta

 

Utazás: egyénileg

Szállás: 3 ágyas, fürdőszobával ellátott szobákban

Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora

Egyéni hozzájárulás: 15 000 Ft/fő

 

A táborban szükség lesz saját vagy a helyszínen bérelt biciklire.

 

Tervezett programok: ismerkedés a környék élővilágával, csillagászat, éjjeli túra, madármegfigyelés, madárgyűrűzés, kézműveskedés, Biharugra értékeinek felfedezése, kerékpártúra, vetítéssel egybekötött előadás, közösségi játék, néptánc, népdaltanulás…

 

Minden egyéb részletről a jelentkezőket külön tájékoztatjuk.

 

Táborvezető: Saly Erika.

Segítőtársak: Victor András, fiatal pedagógushallgatók, a nemzeti park szakemberei, közösségi szolgálatot vállaló diákok.

Jelentkezés és további információ: Saly Erikánál (e-mail: erika.saly@gmail.com).

 

Jelentkezési határidő: 2014. május 20. este 8 óra

 

A tábori hozzájárulást június 10-ig az alábbi számlaszámra kérjük átutalni: 16200151-00270519.

A megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni a táborozó nevét, valamint azt, hogy „Mocorgó puli tábor”.

 

A tábor a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával valósul meg.

 

___________________________________________________________________________

Kérjük, a megjelenésre küldött híreket a továbbiakban doc vagy docx

formátumban küldjék! Köszönjük!

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.

 


[1] Fenntartótól és szervezeti formától függetlenül jelentkezhetnek pedagógusok

[2]Az Európai Unió közösségi jelentőségű természetes élőhelyei, valamint állat- és növényfajai védelmében az egyes tagországok területeket jelöltek ki, amelyek így az EU ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak a részeivé váltak. A hálózat eszméjére nevéből is következtethetünk: értékes természeti területek, élőhelyek többé-kevésbé összefüggő láncolata, amelyek az eredeti európai élővilágot őrzik.


Impresszum

Magyarországi Ökoiskolák Hálózata
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
1055 Budapest, Szalay utca 10-14.
tel: 1/2357249
fax: 1/2357242
email: varga.attila@ofi.hu

Ön hírlevelünk számát kapta. Az Ökoiskola hírlevél címlistájára feliratkozni, onnan leiratkozni a http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel oldalon tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2951 példányban.
1055 Szalay utca 10-14.


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet