Nevelésügy
UNESCO.HU

Ökoiskola hálózat legfrissebb hírei / Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools

2013. április 3.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Az UNESCO fenntartható fejlődésre nevelés hazai megvalósítói között kiemelt szerepet játszik az Ökoiskola hálózat, melynek legfrissebb hírei alább olvashatóak. További információk elérhetők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján.

EN: Latest news on the Network of Hungarian Eco-schools are available below in Hungarian. Eco-schools are part of the-ENSI network of eco-schools, their goal is to represent the idea of sustainability in public education. For more information on the Hungarian Eco-schools please visit the webpage of the Hungarian Institute of Educational Research and Development. 


Az Ökoiskola Hálózat 352. Hírlevele

2013. április 03.

 

1. Ökoturisztikai online kérdőív – április 05-ig

2. Kockás liliom túra - április 13

3. „Élő kincseink - Ne csak lásd, védd meg!” pályázat

4. „Rajzolj 100 éves kisvasutat!” rajzpályázat

5. Agenda 21 Internet Konferencia

6. Ösvény Oktatóközpont ajánlatai

 

1. Ökoturisztikai online kérdőív- április 05-ig

 

Az Ipoly Erdő Zrt. három szlovákiai és további egy magyar partner együttműködésével valósítja meg a Magyar-Szlovák Erdészeti és Vadászati Klaszter létrehozása elnevezésű projektet (HUSK/1001/1.1.2/0022) Nógrád megyében, Pest megye Szobi és Váci kistérségében, valamint Szlovákia Levice, Veľký Krtíš, Krupina, Detva and Lučenec régióiban. A klaszter kiemelt célja a határmenti területek gazdasági versenyképességének növelése, gazdasági együttműködésük erősítése, természeti értékeik megőrzése, melynek eszköze a fenntartható fejlődés támogatása a vadászat, az erdészet, a biomassza gyártás és felhasználás és az ökoturisztikai szolgáltatás terén.

Ez a projekt lehetőséget ad egy - az erdei turizmus fejlesztése és az idegenforgalmi lehetőségek optimalizálása céljából készülő - ökoturisztikai tanulmány elkészítésére, melynek kutatási részéhez kéri az Ipoly Erdő Zrt. az Önök közreműködését!

Amennyiben hajlandó néhány percet szánni egy online kérdőív kitöltésére, kérjük kattintson az alábbi linkre: http://goo.gl/XIdFR Köszönjük előre is részvételét ebben a fontos kutatásban!

 

2. Kockás liliom túra- április 13

 

Az E-misszió Természet-és Környezetvédelmi Egyesület sok szeretettel várja virágnéző túrasorozatának soron következő eseményére, mely során az Egyesület a védett kockás liliomot szeretné bemutatni az érdeklődőknek.

Szent György havában, a virágkoszorút öltött vadkörtefákkal egy időben emelik fel virágaikat a kockásliliomok. A rózsaszín, sakktáblaszerűen foltos, bókoló virágok sok természetfotóst ihlettek meg. E szemet-lelket gyönyörködtető liliommal április során szakemberek vezetésével, lápréteket és ligeterdőket bebarangolva találkozhatnak a természetjáró túra résztvevői.

 

Helyszín: Beregi-sík, Márokpapi környéke

Időpont: 2013. április 13. (szombat)

Indulás: Csiperke Erdei Iskola és Tábor (Márokpapi, Kossuth u. 111.) reggel 10:00

Túravezetés az adott napon ingyenes.

 

Az Egyesület különjáratot bérel, mely szombat reggel indul Nyíregyházáról. A korlátozott kapacitás miatt (40 fős autóbusz) az autóbuszos utazást választók esetében fontos a jelentkezés és a befizetés sorrendje. A busz költsége 1.500 Ft/fő, családoknak (szülő - gyerek, unokatestvér, nagyszülő - unoka) kedvezményesen 950 Ft/fő.

Bővebb információt olvashat és a jelentkezési lapot letöltheti az alábbi linkről: : http://csiperkeerdeiiskola.hu/index.php/hirek/1-friss-hirek/302-kockas-liliom-tura-2013

A kitöltött jelentkezési lapot a kolocsan.tunde@e-misszio.hu címre küldjék vissza!

Szállás: http://csiperkeerdeiiskola.hu/index.php/hirek/1-friss-hirek/292-10-kedvezmeny-a-kockasliliom-viragzas-idejere

 

3. „Élő kincseink – Ne csak lásd, védd meg!” pályázat

 

A Harmónium Független Kommunikációs Egyesület Aprólépés és a Látó-Mező Közösségi Ökotábor csapata kreatív alkotói pályázatot ír ki a közelgő Madarak és fák napja (május 10.) alkalmából. A szervezők elsősorban olyan alkotásokat várnak, amelyben a lakóhely, a környezet „élő kincsei” kerülnek bemutatásra. Például hazánkban megtalálható rövidebb-hosszabb ideig nálunk időző madarak, vagy hazai, őshonos madarak, fafajok. Az alkotás készülhet akár egy kedvenc madárról, fáról is. Korhatár nincs, viszont a fődíjra csak a 7 – 14 év közötti pályázók jogosultak! Beküldési határidő: 2013. május 12.

Pályázni lehet: szabadon választott technikával készített illusztrációkkal (pl. rajz, grafika, képregény, montázs, fotó, videó …), illetve rövid szöveges alkotásokkal (szabadon választott műfajban írott munkák – pl. mese, levél, mini esszé, vers, vicc stb. maximum 2000 karakter vagy egy A4 kézzel írott oldal terjedelemben).

 

A részletes pályázati kiírás: www.aprolepes.hu/kreativ-palyazat linken olvasható.

 

4. „Rajzolj 100 éves kisvasutat!” rajzpályázat

 

A Kemencei Erdei Múzeumvasút ma is üzemelő fekete-völgyi szakaszának építése 100 évvel ezelőtt kezdődött. A jubileumi év alkalmából az Ipoly Erdő Zrt. pályázatot hirdet óvodások, valamint alsó és felső tagozatos tanulók számára, melyeken keresztül bepillantást nyerhetünk az elmúlt 100 év történéseibe!

A pályamű témája lehet az erdei vasút építése; a vasúti járművek és szerelvények bemutatása; az erdőben, erdei vasúton, rakodókon és fatelepen dolgozó brigádok élete; a faanyag közelítésének, felterhelésének és szállításának módjai; az erdei vasút és a ló kapcsolata; az erdei vasút napjainkban betöltött szerepe.

A kisvasút történetének megismeréséhez érdemes ellátogatni az alábbi honlapokra: www.kisvasut.hu, www.ipolyerdo.hu

Az alkotások bármilyen technikával készülhetnek (grafitceruza, színes ceruza, filctoll, zsírkréta, pasztellkréta, vízfesték, akril festék, akvarellfesték, kollázs illetve vegyes technika.) A papír mérete ne haladja meg az A/3 formátumot! Az alkotás hátuljára minden esetben írják rá a mű készítőjének nevét, életkorát, iskoláját és osztályát, valamint a mű címét! Egy pályázó max. 3 pályaművel indulhat!

Az értékelés során az ötletességet, a kivitelezést, valamint a választott témában a helyi specialitásokra történő utalásokat is figyelembe veszik.

A szakmai zsűri az alábbi kategóriákban választ nyerteseket:

- óvoda

- általános iskola 1-2. osztály

- általános iskola 3-4. osztály

- felső tagozat

A kategóriák 1-3. helyezettjei családi belépőjegycsomagokat, kisvasutazásra feljogosító menetjegyeket, valamint rajzeszközöket vehetnek át.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy az alkotások beküldésével átadják rajzuk felhasználási jogát a kiírónak; továbbá elfogadják, hogy a beküldött pályaművek nem kerülnek megőrzésre, visszaküldésre. Az alkotásokkal együtt pályázati adatlapot is be kell küldeni, mely letölthető a www.ipolyerdo.hu honlapról, vagy beszerezhető az KEMV állomásán.

A pályaművek beérkezési határideje: 2013. június 30. A pályaműveket postai úton az alábbi címre eljuttatni: Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészet, 2638 Kemence, Fő út 274.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak kiosztására 2013. július 27-én, a Kemencei Erdei Múzeumvasút napján kerül sor. A nyerteseket előzetesen postán vagy e-mailben értesítik. A beérkezett rajzok legjobbjaiból 2013. szeptember 30-ig, a Kemencei Erdei Múzeumvasúton kiállítást rendeznek, ahol a kisvasútra érkező látogatók által leadott szavazatok alapján közönségdíjat adnak át, melyet a nyertes az Európai Erdők Hetén vehet át.

Bővebb információ a pályázattal kapcsolatban: Erősné Dobson Zsófia, erdei iskola vezető

Ipoly Erdő Zrt. Kemencei Erdészet, 27/365-161, kemence@ipolyerdo.hu

 

5. Agenda 21 Internet Konferencia

 

2013. április 18.-án 00:00-24:00 között tanítókat és tanulókat várnak a világ minden tájáról – várhatóan öt kontinensről, 50 országból -, hogy rész vegyenek a minden évben megrendezésre kerülő internetes konferenciára. A fenntarthatóság témakörében konferenciatermekkel, moderátorokkal, nemzetközi szakértőkkel, műhelymunkákkal várják a szervezők a regisztrált résztvevőket. Az idei konferencia központi témája a szegénység.

További információ és regisztrációs lehetőség a http://www.agenda21now.org weboldalon.

 

6. Ösvény Oktatóközpont ajánlatai

 

Az Ösvény Oktatóközpont oktatási és szabadidős programokat, foglalkozásokat tart a természet és környezetünk megismerésére óvodásoktól a felnőttekig, magánszemélyektől a cégekig.

Az Ösvény Oktatóközpontban természetismereti foglalkozások, erdei iskolai programok, terepgyakorlatok, túrák sorát tartják iskolai csoportok számára, de az egyedi igényeket is kiszolgálnak. A foglalkozások során komplex, tevékenységre épülő módszerekkel dolgoznak az Oktatóközpont szakértő terepvezetőivel kinti és benti helyszíneken.

További információ: http://osvenykft.hu

 

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket, kritikákat várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a neder.katalin@ofi.hu címen.Az Ökoiskola hálózat 351. hírlevele

1. EnergiaKaland továbbképzések Debrecenben és Pécsen.

2. Hulladékgazdálkodás konferencia a győri Móricz Zsigmond Általános Iskolában

3. Demokratikus döntéshozás az iskolában - workshop

 

 

1. EnergiaKaland továbbképzések Debrecenben és Pécsen.

 

Debrecen 

Március 29-ig lehet jelentkezni az E.ON Hungaria április 10-ei debreceni EnergiaKaland továbbképzésére. A továbbképzés részletei a 349. Ökoiskola Hírlevélben olvashatók.

 

Pécs:

Tisztelt Pedagógusok!

Az E.ON Hungaria Zrt egy napos, térítésmentes, az EnergiaKaland oktatási program iskolai alkalmazására felkészítő pedagógus továbbképzést szervez, melyre ezúton szeretné Önt is meghívni.

Az ’EnergiaKaland’ (www.energiakaland.hu) az 5-18 éves gyerekek energia- és környezeti tudatosságát erősítő oktatási program, ötödik éve ingyenesen elérhető bármely nevelési-oktatási intézmény számára.

 

A továbbképzés időpontja 2013. április 19., 9:30-16.15, helyszíne Pécs, Malomvölgyi út 2.

Az egynapos felkészítő továbbképzés keretében az EnergiaKaland program kialakításában részt vett és azt folyamatosan fejlesztő pedagógiai szakértők illetve E.ON-önkéntesek nyújtanak elméleti és gyakorlati segítséget a program iskolai bevezetéséhez. Ötleteket, módszereket mutatnak be az EnergaiKaland hatékony, eredményes, a diákok számára vonzó és motiváló formában történő feldolgozásához.

A továbbképzés tervezett programja mellékelten megtalálható. A résztvevők térítésmentesen megkapják az iskolai munkájukat segítő pedagógusi kézikönyveket, feladatlapokat, foglalkozásterveket tartalmazó EnergiaKaland oktatói segédanyag modulokat.

A nap folyamán a résztvevőknek étkezést és eszközöket biztosítunk.

 

Kérjük, amennyiben a képzésen részt kíván venni, a krisztina.horvath@eon-hungaria.com –on 2013. április 9 - ig jelezze részvételi szándékát. Jelentkezések sorrendjét figyelembe véve, ötven részvevőt várunk a rendezvényre.

A továbbképzéssel és az EnergiaKalanddal kapcsolatos kérdéseit szintén a fenti e-mail-címen várjuk.

Üdvözlettel: Horváth Krisztina és az E.ON EnergiaKaland Csapata

 

A továbbképzés programja

 

2. Hulladékgazdálkodás konferencia a győri Móricz Zsigmond Általános Iskolában

 

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!

 

A Kertvárosi Főigazgatóság Móricz Zsigmond Általános Iskolája tisztelettel meghívja Önt és kollégáit a Hulladékgazdálkodás című környezetvédelmi konferenciára.

A konferencia időpontja: 2013. április 8. (hétfő) 9.00

Helyszín: Móricz Zsigmond Általános Iskola 9011 Győr, Vajda János u. 25.

A konferencia célja: fenntarthatóságra nevelés, tennivalók megfogalmazása az illegális hulladéklerakók felszámolására, hulladékok hasznos felhasználási módjaival való ismerkedés, környezeti nevelésen belüli lehetőségek megismerése.

Szeretettel várjuk Önt és kedves munkatársait!

Mellékelten küldjük a konferencia programját és jelentkezési lapját.

 

3. Demokratikus döntéshozás az iskolában - workshop

 

Workshop középiskolai diákönkormányzati tagok és a demokratikus működésformák iránt érdeklődők számára

El tudsz képzelni olyan iskolát, ahol tanárok és diákok együttesen hozzák a döntéseket? Érdekel, hogy miként születik a házirend? Szeretnél hatékonyan részt venni az iskolai élet alakításában?

Az 5K Központ és a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület


DEMOKRATIKUS DÖNTÉSHOZÁS AZ ISKOLÁBAN
címmel egynapos workshopot rendez középiskolai diákönkormányzati tagok és a demokratikus működésformák iránt érdeklődők számára

 

A WORKSHOP TÉMÁI:

- Alternatív oktatási modellek
- Az iskolagyűlés mint a demokratikus döntéshozás fóruma
- Diákönkormányzati tapasztalatok megosztása
- A tanulói javaslatok érvényesítésének lehetőségei
- A döntéshozók szempontjai

Időpont: 2013. április 20. délelőtt 10-től délután 17 óráig
Helyszín: MÜSZI (Művelődési Szint), 1085 Budapest Blaha Lujza tér 1.
Részvételi díj: nincs
Jelentkezés: email küldésével az 5kkozpont@5kkozpont.hu címre
Jelentkezési határidő: 2013. április 12.

 

további részletek: http://www.5kkozpont.hu/index.php?submenu=articles&id=693&details=1&cat=12


Impresszum

Magyarországi Ökoiskolák Hálózata
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
1055 Budapest, Szalay utca 10-14.
tel: 1/2357249
fax: 1/2357242
email: varga.attila@ofi.hu

Ön hírlevelünk számát kapta. Az Ökoiskola hírlevél címlistájára feliratkozni, onnan leiratkozni a http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel oldalon tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2858 példányban.
1055 Szalay utca 10-14.Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet