Nevelésügy
UNESCO.HU

Megjelent az UNESCO "A globális felelősségvállalásra nevelés. Témák és tanulási célkitűzések" című kiadványa magyar nyelven

2017. október 11.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága kiadásában megjelent az UNESCO 2015-ös, "A globális felelősségvállalásra nevelés. Témák és tanulási célkitűzések" című kiadványa magyar nyelven, elektronikus formában. A kiadvány az UNESCO első pedagógiai útmutatója a globális felelősségvállalásra neveléssel kapcsolatban, létrejöttét kiterjedt kutatás és a világ különböző részein élő szakértőkkel folytatott konzultáció előzte meg.

A globális nevelés a globalizáció hatására növekvő társadalmi, gazdasági, technológiai, politikai, demográfiai és környezeti egyenlőtlenségek, globális folyamatok megismerését és alakítását szolgálja. Célja a résztvevők társadalmi részvételének erősítése, a jövő generációk iránt érzett felelősségének a növelése, illetve az ezekhez tartozó attitűdök és kompetenciák fejlesztése. Ez egy dinamikus, aktív tanulási folyamat kialakításával és rendszergondolkodás fejlesztéssel érhető el, amely az állandóan változó globális társadalom, ezen belül az én és közeli, távoli környezetének viszonyára összpontosít. Felkészít az egyén helyének, szerepének, felelősségének értékelésére, egyéni és közösségi feladatainak meghatározására a globális folyamatokban. Nyitott gondolkodásra, kritikus szemléletre, globális szolidaritásra felelősségvállalásra és tudatos együttműködő cselekvésre sarkall.

Az útmutató javaslatokat tartalmaz azzal kapcsolatban, hogyan alakítsák át a globális felelősségvállalásra nevelés fogalmait gyakorlati, életkornak megfelelő témákká és tanulási célkitűzésekké olyan módon, hogy lehetővé tegyék a helyi viszonyokhoz való hozzáigazításukat. Forrásként kíván szolgálni az oktatók, a tantervfejlesztők, a képzéseket vezető személyek és a döntéshozók számára, de emellett a nem formális és informális környezetben dolgozó egyéb oktatási szereplők számára is hasznos lehet.

A magyar nyelvű kiadvány IDE KATTINDTVA tölthető le.

A mű eredeti címe "Gobal Citizenship Education. Topics and Learning Objectives", angol nyelven az alábbi linken érhető el:

http://unesdoc.unesco.org/images/0023/002329/232993e.pdf

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet