Nevelésügy
UNESCO.HU

Magyarországi Társult Iskola részvétele az UNESCO oroszországi programján

2012. május 30.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A 2012-es ENSZ Modellező versenyen második helyezést elért Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja és tanára május közepén vett részt egy az UNESCO által szervezett nemzetközi konferencián Oroszországban, Khanty-Mansiysk városában. Az UNESCO társult iskolák V. nemzetközi konferenciája fontos téma miatt jött létre, témája az „OB-Irtish folyóvölgy: fiatalok szerepvállalása a világ nagy folyóihoz kötődő természeti és kulturális világörökségek tanulmányozásában és védelmében” volt. A Konferencia jelmondata "To Save and Preserve”, azaz "Megóvni és megvédeni" volt, a fenntartható fejlődésre nevelés jegyében.

A résztvevők beszámolója a programról:

Ott járt a Besi, ahol fehérek az éjszakák...  

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja és tanára május közepén vett részt egy az UNESCO által szervezett nemzetközi konferencián Oroszországban, Khanty-Mansiysk városában.

Azért képviselhette a Besi Magyarországot, mert áprilisban az országos került megrendezésre a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület és a Magyar UNESCO Bizottság közös tanulmányi versenyének országos döntője, ahol Kovács Dominika és Zsenyei Patrik második helyezést ért el. A verseny témája a Fák évéhez igazodva a savas esők környezetromboló hatása volt, ezzel kapcsolatban egy ENSZ határozathozatalt kellett modellezni. Sajnos Oroszországba csak egy diák utazhatott, így Zsenyei Patrik, aki az országos döntőn csapattag volt nem vehetett részt a rendezvényen.

Az UNESCO társult iskolák V. nemzetközi konferenciája fontos téma miatt jött létre, témája az „OB-Irtish folyóvölgy: fiatalok szerepvállalása a világ nagy folyóihoz kötődő természeti és kulturális világörökségek tanulmányozásában és védelmében” volt. A Konferencia jelmondata „To Save and Preserve” volt. Nagyon jó volt látni, hogy számos iskola, ország és diák tartja fontosnak a természeti és kulturális értékek megóvását a fenntartható fejlődés figyelembevételével. Összesen körülbelül 135 résztvevője volt a konferenciának, egészen Finnországtól Mongóliáig.

A Konferencia négy napja alatt számos ökológiai témájú kerekasztal-beszélgetésre, előadásra, projektre került sor angol nyelven. Ennek megfelelően a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja is angol nyelven tartott előadást a magyarországi természeti és kulturális örökségek, valamint folyóink védelméről. Az előadás sikerességét mutatja, hogy Kovács Dominika és felkészítő tanára Koncz Gábor két nemzetközi első helyezéssel térhetett haza, övék a legjobb és legkreatívabb prezentáció és a legaktívabb diák díja.

Remekül bizonyította a Besi, hogy nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is versenyképes diákokat képes nevelni. Büszkék arra, hogy sikeresen helyt álltak a nemzetközi mezőnyben, öregbítették az iskola és egyben Magyarország hírnevét is.

 

Koncz Gábor és Kovács Dominika

 

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet