Nevelésügy
UNESCO.HU

Magyar diák nyerte a Panasonic Európai Képes Öko Napló versenyét / Hungarian student won the Panasonic European Eco Picture Diary Contest

2013. november 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: 14 országból beérkezett pályamű közül Riba Ádám 5. osztályos ajkai tanuló munkáját jutalmazta idén a Panasonic Európai Képes Öko Napló nemzetközi verseny zsűrije a megtisztelő első helyezéssel, valamint az ezzel járó 2000 eurós fődíjjal, amelyet iskolája környezetvédelmi tevékenységének támogatására használhatnak fel. Sőt Riba Ádám munkája bekerült a nemzetközi döntőbe is, ahol Európát fogja képviselni a 6 finalista egyikeként. A nemzetközi ceremóniára 2013. decemberében Párizsban, az UNESCO székházában kerül sor.


EN: Ádám Riba, a Hungarian 5th-grader student from Ajka won this year’s Panasonic European Eco Picture Diary Contest. Besides being rewarded the prestigious first place, chosen from applications from 14 countries, he has received the associated prize of € 2,000, which can be used to support environmental activities of his school. Moreover, his work has been selectes to the international finals, where it will represent Europe as one of the six finalists. The international ceremony will take place in Paris, at the UNESCO Headquarters in December.


A Kölyöksuli Oktatási program a Nagy-Britanniában és Németországban 2009-ben készült kísérleti tanulmány alapján, 2010 őszén indult, azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson a 7-11 éves korosztály környezettudatos oktatásához. A program részeként az iskolák pedagógusai a Panasonic által biztosított oktatási anyagok használatával környezetvédelmi tanórákat tartanak a gyerekeknek. Ezután a diákok kitöltik a Képes ÖKO Naplót, amelynek beküldésével részt vehetnek a Panasonic Képes ÖKO Napló versenyén, ahol az iskolák és a gyerekek számos nyereménnyel gazdagodhatnak.

A 2013-as Európai Képes Öko Napló verseny döntőjébe 14 nemzet diákjainak munkái kerültek be. A zsűri angol, cseh, francia, lengyel, magyar, német, olasz, orosz, román, spanyol, svájci, szlovák, török és ukrán pályázatok közül választotta ki a magyar nyertes naplóját. A megtisztelő első hely mellé pedig egy 2000 eurós fődíj is jár a környezettudatos tanuló iskolájának, amit az intézmény környezetvédelmi tevékenységének fejlesztésére használhatnak fel.

A Panasonic és a Nemzetközi Környezetvédelmi Nevelésért Alapítvány által közösen életre hívott oktatási program 2009-es indulása óta Európában és a FÁK országaiban összesen 22 ország több mint 200 ezer diákja tanult környezetvédelemről. Magyarországon az elmúlt években több mint 5500 tanuló vett részt a programban és sajátíthatta el a környezetünk védelmének érdekében szükséges ismereteket. Az idei verseny során 279 Képes Öko Naplót küldtek be magyar kisdiákok.

A Panasonic új Fenntarthatósági Vállalásában célul tűzte ki több mint 300 000 diák környezettudatos oktatásának támogatását a Kölyöksuli Oktatási program segítségével 2016 márciusáig. A cél elérése érdekében workshop sorozat indult a 2013-as IFA rendezvényen Berlinben, ahol a gyerekek hibrid játékautók és LED lámpák összeszerelésének köszönhetően ismerkedhettek meg közelebbről a környezettudatos technológiákkal.

EcoKids_HUN_2

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet