Nevelésügy
UNESCO.HU

„Globális partnerség a lányok és a nők oktatásáért” programot indított az UNESCO a világ vezető politikusainak és vállalatainak együttműködésével

2011. június 2.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO történetében először látogatott az USA külügyminisztere, Hillary Clinton a világszervezet párizsi központjába. A történelmi pillanatot tovább fokozta, hogy az oktatási célú globális partnerségi program beindításán az ENSZ főtitkára, Ban Ki-Moon is részt vett, aki egyúttal ekkor jelentette be Ratko Mladic-nak, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokának elfogását.

Az UNESCO a világ politikai és vállalati vezetőinek részvételével 2011. május 26-án beindította átfogó, „Globális partnerség a lányok és a nők oktatásáért” c. programját, amelynek középpontjában alapvetően a középfokú oktatás előmozdítása és a felnőttek írástudatlanságának csökkentése áll, különös hangsúllyal Afrikában és Ázsiában.

A rendezvényt Irina Bokova főigazgató nyitotta meg Párizsban, aki a program céljaként a lányok és nők oktatási helyzetének javítását, a minőségi oktatás biztosítását tűzte ki, a privát és közszféra támogatásának bevonásával. A 796 millió írástudatlan felnőtt kétharmada jelenleg nő, és mintegy 39 millió lány nem részesül sem alapfokú, sem középfokú oktatásban.

© UNESCO/Ania Freindorf - United States Secretary of State Hillary Rodham Clinton, UN Secretary-General Ban Ki-moon and UNESCO Director-General Irina Bokova

A globális partnerség beindításának alkalmából az UNESCO-ba látogatott Ban Ki-Moon ENSZ főtitkár, aki egy személyes példán keresztül hívta fel a figyelmet a nők oktatásának fontosságára és az UNESCO kiemelt szerepére ezen a területen. Az esemény másik kiemelt résztvevője Hillary Clinton, az USA külügyminisztere beszédében kiemelte az Egyesült Államok elkötelezettségét az UNESCO tevékenysége és a partnerség iránt, továbbá annak a magánszektor képviselőivel kialakítandó kreatív együttműködés és forrásainak bevonásának fontosságát, valamint bejelentette országa közreműködését a gender és oktatás témájú adatgyűjtésben.

A rendezvényen felszólalt, Sheikh Hasina bangladesi és Cissé Mariam Kaïdama Sidibé mali miniszterelnök is, valamint kerekasztal beszélgetés keretében Aga Khan, illetve a magánszektor jeles képviselői, többek között a Nokia, a Procter & Gamble, a Microsoft, a GEMS Education és a Packard Alapítvány. Különös fontossággal bírt, hogy a rendezvény keretében Hillary Clinton és a panel további résztvevői is megtekintették az UNESCO-ban zajló, magas szinten szervezett Afrika-hetet és az afrikai országok által megrendezett kiállításokat is. Ezt az eseményt a minden évben május 25-én megünnepelt Afrika naphoz kapcsolódóan szervezték az afrikai nagykövetek. A rendezvény olyan programok sorozata, amely az afrikai kultúra sokféleségét hangsúlyozza és az afrikaiak közötti szolidaritást, regionális és nemzetközi együttműködést kívánja megerősíteni.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet