UNESCO.HU

Március 22. A víz világnapja

2020. március 23.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az ENSZ Közgyűlése által 1992. december 22-én elfogadott A/RES/47/193 számú határozat értelmében március 22-én ünnepeljük világszerte a víz világnapját. Minden esztendőben ezen a jeles napon, vagy ahhoz közeli időpontban elérhetővé válik a legfrissebb Víz világjelentés (World Water Development Report), melynek célja, hogy eszközöket bocsásson a döntéshozók részére a fenntartható vízpolitikák kialakításához és megvalósításához.


Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi források fenntartható kezelésének támogatására. Az ENSZ arra bíztatja tagállamait, hogy kapcsolódjanak be a világnap ünneplésébe olyan nemzeti programokkal, amelyek a közvélemény tudatosságának növelésére irányulnak. A víz világnapja minden esztendőben más és más témára összpontosít, mely igazodik az adott évi víz világjelentés központi témájához.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója víz világnapi üzenetében kiemelte, hogy:

"A vízválság globális válság. A vízhez való fenntartható hozzáférés nélkül nem leszünk képesek elérni olyan célokat, mint például a minőségi oktatás, vagy a virágzóbb és méltányosabb társadalmak kialakítása. A történelem bebizonyította ezt. Kínában és a Közel-Keleten például a főbb folyók (Jangce, Nílus, Eufrátesz) tették lehetővé az első nagy mezőgazdasági és városi civilizációk kialakulását.

Figyelembe véve a helyzet sürgősségét, a következő évtizednek a cselekvésé kell lennie."

A 2020. évi Víz világjelentés "A víz és a klímaváltozás" címmel jelent meg. Az idei jelentés célja, hogy segítséget nyújtson az éghajlatváltozás kihívásainak kezelésében, valamint tájékoztatást adjon azokról a lehetőségekről, amelyeket a fejlettebb vízgazdálkodás kínál a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás és a mérséklés szempontjából.

A 2020. évi jelentés hivatalos genfi bemutatását a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel elhalasztották.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának videóüzenete a Víz világjelentés megjelenése alkalmából

2020. évi jelentésről készült videó

Az UNESCO hivatalos honlapján további információk érhetőek el a víz világnapjáról, valamint a Víz világjelentésről is.

Forrás: https://en.unesco.org/ 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet