Kultúra
UNESCO.HU

A világörökség 40 éve ünnepi konferencia / Conference celebrating the 40th anniversary of the World Heritage Convention

2012. november 19.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola valamint az Információs Társadalomért Alapítvány az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának védnöksége alatt A világörökség 40 éve címmel ünnepi konferenciát rendezett 2012. november 16-án Budapesten az UNESCO Világörökség Egyezménye aláírásának 40. évfordulóján.

EN: Celebrating the 40th anniversary of the World Heritage Convention the Budapest College for Communication and Business in cooperation with the Foundation of Information Society and ICOMOS Hungary organizied a conference in Budapest on 16/11/2012. http://whc.unesco.org/en/40years/


A rendezvénynek a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola adott helyet. Az ünnepi konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet kulturális értékeinkre, mind esztétikai, mind gazdasági szempontból. célkitűzése,hogy minél több nemcsak környezettudatos, hanem „örökségtudatos” oktató és hallgató legyen országunkban, Európában és a többi kontinensen. Ezt szolgálja az UNESCO világörökség mozgalma 40 éve mint az egyik legsikeresebb, 190 országot tömörítő és folyamatosan bővülő hálózata.

A konferenciát Vass László, a BKF rektora, nyitotta meg és beszédében kiemelte, hogy egyedül a BKF indít olyan képzést, ahol a világörökségi helyszínek turisztikai menedzsmentjéhez szükséges tudást sajátíthatják el a hallgatók. Ezután felolvasták Francesco Bandarin, az UNESCO kulturális főigazgatójának üzenetét a világörökségek megóvásának magyar támogatóinak. 

Fejérdy Tamás, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ alelnöke „Az UNESCO Világörökség Egyezmény jövőjéről” beszélt. Tardy János,  c. egyetemi tanár, korábbi természetvédelmi helyettes államtitkár „Világörökségi gondolatok és tanulságok a múltból egy bíztató jövő reményében”. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke az „UNESCO és  Magyar Nemzeti Bizottságának feladatairól” tartott előadást, illetve Szentágothai János születésének 100. évfordulója alkalmából indított emlékévet emelte ki. 

UMNB_Kult_szakbiz_elnok_felszolal_a_VOK_40_eve_konferencian_20121116A rendezvénysorozat Párizsban, az UNESCO székházában indult 2012. szeptember 14-én, és a jövőben számos rendezvényt tartanak Magyarországon is az emlékév keretein belül. Nagy Gergely, az ICOMOS MNB elnöke."Az ICOMOS szerepe a világörökségek életében” címmel tartott előadást és foglalta össze az ICOMOS munkáját. Visy Zsolt, az ICOMOS MNB alelnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kulturális Szakbizottságának elnöke, korábban a VÖMNB elnöke „Világörökségi politika Magyarországon az ezredfordulón” címmel a magyarországi világörökségekről és saját szerepvállalásáról beszélt a világörökségi helyszínek kapcsán.

 

Világörökség ünnep

 

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

az Információs Társadalomért Alapítvány valamint

az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága

az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának védnöksége alatt

A világörökség 40 éve

címmel ünnepi konferenciát rendez

2012. november 16-án

Budapesten  (XIV. Nagy Lajos király út 1-9.)

az UNESCO Világörökség Egyezménye aláírásának 40. évfordulóján

 

Az ünnepi konferencia célja felhívni a figyelmet kulturális értékeinkre, mind esztétikai, mind gazdasági szempontból. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több nemcsak környezettudatos, hanem „örökségtudatos” oktató és hallgató legyen országunkban, Európában és a többi kontinensen. Ezt szolgálja az UNESCO világörökség mozgalma 40 éve mint az egyik legsikeresebb, 190 országot tömörítő és folyamatosan bővülő hálózata.

 

Meghívott előadóink a Magyar UNESCO Bizottság, Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága, az Információs Társadalomért Alapítvány munkatársai, a nyolc magyar világörökségi helyszín képviselői, felsőoktatási intézmények oktatói és az örökségvédelem különböző területein dolgozó szakemberek.

 

Az ünnepi konferencia fő témái:

  • Az UNESCO szerepe Magyarország kulturális életében
  • A Világörökség cím rangja és jövője
  • Világörökség helyszínek turizmusa
  • A világörökség és a szellemi örökségek kapcsolata
  • A magyar világörökségi helyszínek élete és munkája
  • Világörökség és oktatás

 

Az előadások anyagából szerkesztett tanulmánykötetet publikálunk elektronikus formában.

 

Részletes program

 

Information in English

 

 

 

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet