Kultúra
UNESCO.HU

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága védnökségével zajlott a hétvégi Genfest Budapesten / Genfest festival under the patronage of Hungarian National Commission for UNESCO

2012. szeptember 4.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

MTI forrás

HU A Fokoláre mozgalom budapesti Genfest fesztiválja fontos állomás az ifjú nemzedék lelki összetartozás-tudatának kialakításában – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este Budapesten, a Papp László Sportarénában a Genfest megnyitó ünnepségén, 12 ezer fiatal előtt.

EN

Genfest is an important step of the Fokolare Movement which aims to build bridges between youth- as it was highlighted by the mayor of Budapest, Mr István Tarlós at the opening ceremony of the festival that welcomed 12 000 participants in Budapest from all over the world. Info at Genfest.org and Fokolare.hu


A Genfestet először 1973-ban rendezték meg Firenze mellett, majd többnyire más olaszországi helyszíneken. Ez az első alkalom, hogy a kelet-közép-európai régió adhat otthont a világtalálkozónak. Az Európai Unió által is támogatott esemény fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, védnöke Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, valamint Tarlós István főpolgármester. A 2012-es Genfest mottója Let's Bridge!, azaz Építsünk hidakat! A rendezvény ugyanis a vallásközi és nemzetek közti párbeszédre nyújt lehetőséget.

Genfest1

A megnyitón a főpolgármester megemlítette: a Fokoláre mozgalom figyel a más vallásokban fellelhető értékekre, célja pedig olyan társadalom felépítése, amely kisebb-nagyobb közösségekben, sokszínűen létezik. A mostani találkozóra is sokan érkeztek, megannyi társadalmi és életközösségből: idősek, fiatalok, munkavégző ifjak, egyetemisták, gimnazisták – sorolta. Tarlós István annak a véleményének is hangot adott, miszerint ez az esemény nagyszerű lehetőséget ad, hogy létrejöjjön a lelki egység, és lelki katarzist adhat, amely a kívülállókat is megszólíthatja. Aki hirdeti az evangéliumot, az teljessé teszi az életet, tanúságot tesz a hit erejében – jegyezte meg, hozzátéve: a Fokoláréról a pápa úgy nyilatkozott, az „a Szentlélek válasza korunk drámai változásaira”.

Genfest4_Kovacs_Gabor

Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlésének elnöke kiemelte: a nemzetek közötti szociális, oktatási, kulturális együttműködést is elősegítheti ez a találkozó, éppen ezért az UNESCO számára a Fokoláre mozgalom nagyon fontos. Amíg a háború gondolata megszületik, addig mindig meg kell születnie a béke gondolatának is, mert „a béke megszületésére szomjazunk mindannyian” – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra: az ENSZ szervezete, az UNESCO a különbözőséget ünnepli, ahogy a Fokoláre mozgalom is, és mindkét szervezet célja „a szeretetteljes béke”. Az új generációnak arra kell koncentrálni, „hogyan tudja (...) megoldani a problémákat és együtt építeni a jövőt”, a kultúrák közötti kommunikáció pedig megoldhatja az egymás közötti problémákat – állapította meg.

A rendezvényen köszöntötték Alberto Bottari de Castello apostoli nunciust, Vatikán magyarországi nagykövetét, Hende Csaba honvédelmi minisztert, Réthelyi Miklóst, a magyar UNESCO Bizottság elnökét, volt minisztert, valamint Soltész Miklós szociális államtitkárt. A megnyitó beszédeket nemzetközi koncert követte a Budapest Sportarénában, majd annak végeztével „békemenet” indult a Lánchídig.

Genfest3

A zárónapon a budapesti Szent István-bazilika előtti téren szentmisét tart Erdő Péter, másutt istentiszteleten, illetve vallásközi összejöveteleken vehetnek részt a fiatalok. Az ifjúsági találkozó programjai követhetőek lesznek az interneten és televízióban. A találkozó több programját a Duna World is közvetíti, s a csatorna szombaton tematikus napot szentel a Genfestnek. A nemzetközi ifjúsági találkozó részletei megtekinthetők a Genfest.org vagy a Fokolare.hu internetes oldalon.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet