Kultúra
UNESCO.HU

A kékfestés hagyományához tartozó UNESCO dokumentum ünnepélyes átadása

Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2019. február 12-én, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum Kékfestő Múzeumában került sor a kékfestés hagyománya „Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára” történt felkerülését igazoló dokumentum ünnepélyes átadására.

 

kf
©Szabadtéri Néprajzi Múzeum, fotó: Farkas-Mohi Balázs

A reprezentatív listára felvétel ünnepélyes kihirdetése a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága és a Gróf Esterházy Károly Múzeum Kékfestő Múzeuma közös szervezésében került sor, az eseményen Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár adta át az UNESCO főigazgatója által hitelesített dokumentumot a magyarországi kékfestő műhelyek és a Kékfestő Múzeum számára. A rendezvényt kékfestő anyagokat felhasználó divatbemutató kísérte.

Magyarországon jelenleg hat aktív kékfestő műhely működik, legtöbbjük családi hagyományt követve és ma is generációról generációra átadva a szakmai tudást. A tiszakécskei-szentendrei Kovács, a tolnai Horváth, a győri Gerencsér-Tóth, a bácsalmási Skorutyák, a nagynyárádi Sárdi és a szombathelyi Szakács kékfestőműhely képviseli a magyarországi kékfestő kismesterséget. A szakma elméleti és gyakorlati elsajátítása kizárólag a műhelyeken belül lehetséges.

A festőmesterség elterjesztése Európában a flamandokhoz köthető, akik már a 8. századtól folytatták a mesterséget. A legkorábbi festőcéh 1208-ban Bécsben jött létre, míg Magyarországon először 1608-ban kezdte meg működését. A 20. század elején közel 400 műhely működött a történelmi Magyarország területén. Hazánkban egyedülálló módon a kézi és a gépi technológia egymás mellett, párhuzamosan maradt fent. Napjainkban a pápai Kékfestő Múzeum és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum eredeti kékfestő műhelyeket mutat be teljes berendezéssel és eszközkészlettel.

 

A Blaudruck/Modrotisk/Kékfestés/Modrotlač, rezerv eljárású dúcnyomás és indigó textilfestés Európában című multinacionális felterjesztést a 24-tagú Kormányközi Bizottság 2018. november 28-án Mauritius fővárosában vitatta meg, és egyhangú támogatással felvette Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A közös felterjesztés elkészítésében Magyarország mellett Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia vett részt.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet