Kultúra
UNESCO.HU

Szellemi kulturális örökség a mohácsi busójárás

2009. október 4.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az UNESCO a mohácsi busójárást 2009. szeptember 30-án Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában felvette Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Az UNESCO 2009. szeptember 28 és október 2-a között tartott kormányközi bizottsági ülésén a világ minden tájáról érkezett 111 jelölésről döntött. A szellemi kulurális örökség reprezentatív listájára 76 elemet vettek föl az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu Dhabiban rendezett ülésen, egyebek mellett a Magyarország által felterjesztett Mohácsi busójárás című jelölést is.

Az eredmény többek között az UNESCO nemzetközi honlapján is olvasható, a busójárásról szóló rövid leírással együtt. A nemzetközi jegyzéken szereplő elemek kihirdetésével a szervezet célja felhívni a figyelmet a kulturális örökség szóban, tudásban, készségben vagy szokásokban élő elemeinek védelmére. Napjainkban a helyi és kis közösségek kultúrájának megőrzése és aktív megélése segítheti a közösségi identitás és a kulturális sokszínűség megerősödését.

További információk olvashatók a www.szellemiorokseg.hu honlapon.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet