Kultúra
UNESCO.HU

Sebestyén Márta (UNESCO "Művész a békéért") koncert, Művészetek Palotája, 2011. november 5.

2011. november 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Sebestyén Márta világhírű magyar népdalénekes, számos kitüntetése között ott a Kossuth-díj és az Oscar-díj. A Hidak című produkcióban - mely az UNESCO "Művészek a békéért" kezdeményezése keretében valósul meg - a magyar és a görög zene ad egymásnak találkát, a koncert természetes folytatása a művésznő eddigi tevékenységének.

Sebestyén Márta & The Görögs Ensemble: Hidak

Görög-magyar zenei párhuzamok

2011. november 5. 19:30 - 21:15
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Sebestyén Márta – ének, furulyák, Balogh Kálmán – cimbalom
The Görögs Ensemble: Szofia Labropoulou – kanun, hangszerelés, Urania Labropoulou – santur, Periklisz Papapetropoulosz – lafta, saz, Nikosz Paraoulakisz – ney, kaval, Janisz Plagianakosz – bőgő, Sztratisz Pszaradelisz – líra, lafta, saz, Dimitrisz Emmanouil – ütőhangszerek

Sebestyén Márta világhírű magyar népdalénekes, számos kitüntetése között ott a Kossuth-díj és az Oscar-díj. Mintegy harminc nyelven előadott énekével – külön meg kell említeni ezek között a Balkán és a Mediterráneum népeinek zenéjét – nagy szellemi és földrajzi távolságokat hidalt át, és rengeteg elismerést kapott külföldön is.
A Hidak című produkcióban – mely az UNESCO „Művészek a békéért” kezdeményezése keretében valósul meg – a magyar és a görög zene ad egymásnak találkát, a koncert természetes folytatása a művésznő eddigi tevékenységének. Sokat elárul a zenéről, hogy Márta oldalán egyrészt ott találjuk Balogh Kálmán cimbalomművészt, a magyarországi világzenei irány abszolút sztárját, másrészt a koncert egyik fontos alapkoncepciója a csángó és az epiruszi zene közötti híd kiépítése – a közelítésre a közös pentaton skála ad jó alapot. Máshol a táncházi hagyomány találkozik a trák zonaradiko tánccal. A zenei utazás a legendás Kantemire herceg útját követi le egészen a Boszporuszig, kontinensek találkozási pontjáig. A csapat görög muzsikusai azok a zenészek, akik a Bridges sikeres thesszaloniki premierjén is részt vettek.

Az előadáshoz kapcsolódó Műhelybeszélgetésen, október 19-én 17.30 órai kezdettel az Előadóteremben különféle művészeti ágak jeles képviselői és más meghívott vendégek beszélgetnek a műsorról a sorozat állandó házigazdája, Fenyő Gábor vezetésével. A Műhelybeszélgetések nyilvánosak, a belépés díjtalan.

Rendező: Művészetek Palotája

Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban üdülési csekk, Accor Ticket Culture utalvány, Sodexho Pass Kultúra- és Ajándékutalvány, valamint Művészetek Palotája ajándékutalvány beváltásával is megvásárolhatja.

Jegyárak: 2200, 3300, 4900, 5900 Ft

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet