Kultúra
UNESCO.HU

„Romantikus utazások” című kiállítás és „Magyar Rapszódia” táncest az UNESCO Párizsi központjában (2011. február 8.)

2011. február 14.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

(MTI) - Négy magyar roma festőnő műveiből nyílt tárlat kedden este a az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székházában.  


Az Európai Unió soros magyar elnökségének égisze alatt rendezett kiállítást Laurence Argimon-Pistre, az Európai Bizottság UNESCO-képviseletének vezetője és Bogyay Katalin magyar UNESCO-nagykövet nyitotta meg. A kulturális sokszínűség fontosságát hirdető Romantikus utak című tárlaton Oláh Jolán, Bada Márta, Orsós Teréz és Oláh Mara 42 munkája látható. A festmények a KuglerArt gyűjteményéből érkeztek Párizsba.

Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum gyűjteményvezető muzeológusa, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a válogatás érdekessége, hogy kettős értelemben mutatja meg a kisebbséghez való tartozást, azaz azt, hogyan határozza meg magát egy roma nő. "A nő kiszolgáltatottsága nemcsak a férfiakkal szemben, hanem a többségi csoporttal szemben is megjelenik" hangsúlyozta.

 

Olah_Jolan_008

A kurátor az alkotók közül Oláh Mara munkáit tartja a legizgalmasabbaknak. Ezek egyfajta társadalmi feleselgetések: a festőnő ugyanis képeit szövegekkel látta el, s így tulajdonképpen üzen is a művészetével, amely arról szól, hogy saját személyes történeteit hogyan értelmezi a festészetben.

A megnyitót követően a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című műsorát nézhették meg az érdeklődők az UNESCO dísztermében. A táncestben egymást váltó képekben a Kárpát-medence paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnik fel: a magyar, román, szlovák, cigány táncokat a népzenei kultúra legszebb dallamai kísérték, de az együttes zenekara önálló számokat is előadott.

 

A héten Spanyolországban is nyílik egy romák életével foglalkozó magyar kiállítás a magyar EU-elnökség programjainak részeként: a Valenciai Etnológiai Múzeumban szerdától a spanyol és a magyar cigányok életéről és társadalmi megítélésük történetéről a budapesti Néprajzi Múzeummal közösen készített fotókiállítás tekinthető meg, amelynek szintén Szuhay Péter a kurátora. A Spanyolországot és Magyarországot rokonító közös pontok egyike, hogy az Ibériai-félszigeten is jelentős cigány népesség él, még ha arányát tekintve kisebb is, mint a Kárpát-medencében. A problémák mellett az értékek is közösek, hiszen a sokszínűség nemcsak Európa, de egy-egy ország kultúráját is gazdagabbá teszi. A budapesti Néprajzi Múzeum rendezésében megvalósuló kiállítás a cigányokról készített fotók segítségével a többségnek a cigányságról alkotott képét és a cigányok ezzel jórészt ellentétes önképét igyekszik bemutatni és értelmezni - olvasható a Hungarofest közleményében.

 

A párizsi kiállítás február 11-ig, a valenciai tárlat június 26-ig tekinthető meg.

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet