Kultúra
UNESCO.HU

Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója az UNESCO párizsi központjában/Tribute to Raoul Wallenberg, 100th anniversary at UNESCO HQ

2012. november 21.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU A magyar és svéd állandó UNESCO képviseletek Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak az UNESCO párizsi központjában, amellyel munkássága előtt kívánnak tisztelegni.

 

EN The Hungarian and Swedish Permanent Delegations to UNESCO organize an event in commemoration of Raoul Wallenberg and his achievements on the occasion of the 100th anniversary of his birth at UNESCO HQ,.

http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/all-events/?tx_browser_pi1[showUid]=7815&cHash=f91662b7f4


 

RWHU A svéd diplomata, Raoul Wallenberg, a második világháború idején egyedülálló módon hozzájárult több tízezer zsidó életének megmentéséhez Budapesten, a Holokauszt alatt. Tettei azt mutatják, hogy egy ember bátorsága és képességei is változást eredményezhetnek és modellként szolgálhatnak számunkra, hogy mi magunk is megfelelően léphessünk fel az üldöztetés, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus ellen. Annak érdekében, hogy Raoul Wallenberg munkásságára méltóképpen megemlékezhessünk, a magyar és svéd állandó UNESCO képviseletek egy zenés, kiállítással és személyes emlékekkel gazdagított estet rendeznek, amely keretében a „Good Evening, Mr. Wallenberg” c. film vetítésére is sor kerül.


RW2EN The Hungarian and Swedish Permanent Delegations to UNESCO organized an event in commemoration of Raoul Wallenberg and his achievements on the occasion of the 100th anniversary of his birth. The Swedish diplomat Raoul Wallenberg made a unique contribution during World War II, by saving tens of thousands of Jews in Budapest from the Holocaust. His actions show that one person’s courage and ability can make a difference, and also serve as a model for us to stand up against persecution, xenophobia and anti-Semitism. In order to shed light on Raoul Wallenberg’s achievements the Hungarian and Swedish Delegations to UNESCO organized an evening with music, an exhibition, personal remembrances and a film screening "Good Evening, Mr. Wallenberg".

2012. november 21-én az UNESCO-ban emlékeztek meg Raoul Wallenberg életéről és munkásságáról. A mintegy 300 fős, zenés, filmes, kiállítást és személyes visszaemlékezéseket tartalmazó rendezvényt a magyar és svéd UNESCO Képviseletek együttműködve szervezték, a 2012-es Wallenberg év keretében.

A megemlékezést Irina Bokova főigazgató nyitotta meg, majd a svéd nagykövet és a magyar nagykövet mondott köszöntő beszédet. Ezt követően a Wallenberg által megmentett Rév Lívia zongoraművész üzenetét hallhatta a közönség, majd Samuel Pisar, holokauszt oktatásért felelős UNESCO különleges megbízott emlékezett személyes élményein keresztül Raoul Wallenbergre. A beszédeknek Somogyi Barnabás és Somogyi Péter, a Zeneakadémia hegedűművésze által játszott zsidó dallamok adtak keretet, majd az est második felében levetítették a „Jó estét, Wallenberg úr” c. filmet.


A Wallenberg megemlékezés aktualitását az UNESCO-ban az adta, hogy a szervezet oktatási mandátumánál fogva elkötelezett a holokauszt oktatás előmozdításában. 2012 során több konferenciát tartottak a tudatosság növelése, a világban történő népirtások megelőzése érdekében, elrettentő példaként a holokausztot hozva fel. Wallenberg életútjára emlékezve a főigazgató aláhúzta: a 21. században is szükség lenne hozzá hasonló emberekre, akik nem hagyják, hogy hasonló szörnyűségek megtörténhessenek.


Anders Anhlid svéd nagykövet beszédében az egyén és az államok felelősségének, a választásnak kérdését vetette fel, hogy vajon ugyanazt tettük-e volna hasonló esetben, mint a svéd diplomata, aki tízezrek életét mentette meg, reményt adva az emberiségnek. Kiemelte, bár a mai napig nem világos, hogy mi történt vele az orosz fogság után, mindez nem áshatja alá tevékenységét. Példája mindazokat inspirálja, akik a demokratikus értékek, a szabad és nyitott társadalmak, az emberi jogok és a béke előmozdításán fáradoznak.


Bogyay Katalin magyar nagykövet Wallenberg történetére és életére emlékezve kitért mindazokra a segítőkre - egyénekre és nemzetekre egyaránt -, akik Wallenberg mellett számos életet mentettek meg ebben a sötét időszakban, akik példájából mind tanulhatunk. Megemlítette a magyarországi Wallenberg emlékévet, illetve mindazokat a tevékenységeket, melyekkel Magyarország kíván hozzájárulni a holokauszt oktatáshoz.


Samuel Pisar holokauszt oktatásért felelős UNESCO különleges megbízott, személyes élményein, holokauszt túlélőként hívta fel a figyelmet a holokauszt következményeire és a tanulságokra, a fiatalabb generációk tudatosságának növelésére.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet