Kultúra
UNESCO.HU

„Páva variációk” magyar kulturális gálaest Párizsban / „Peacock Variations” gala evening of Hungarian dance, music and folk traditions

2013. július 9.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: Nagy sikerrel rendezte meg a Szellemi kulturális örökég megőrzéséről szóló UNESCO Egyezmény fennállásának 10. évfordulója alkalmából Magyarország Állandó UNESCO Képviselete a „Páva variációk” című, nagyszabású kulturális gálaestjét Párizsban, az UNESCO Palotában, 2013. június 10-én, az UNESCO védnökségével. A gálaesten nagy nemzetközi közönség és a szervezet 195 tagállama előtt mutatkoztak be a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató verseny győztesei, illetve az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listáján szereplő magyar elemeket képviselő közösségek tagjai. Az erről készült felvétel elérhető a Duna TV honlapján. A Fölszállott a páva következő adása az M1-en lesz, július 14-én vasárnap 18.10-kor, „Kultúránk az UNESCO-ban: Beszélgetés Bogyay Katalinnal” címmel.

EN: On the occasion of the celebration of the 10th Anniversary of the Convention for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage, the Delegation of Hungary to UNESCO organised a Gala Evening on 10 June 2013 to present the Hungarian Intangible Cultural Heritage to a wider audience. The Gala Evening presented the winners of folk dance and music television talent show, called “Peacock Variations…” (“Fölszállott a Páva”), with demonstrations of the “Táncház” (dance-house) method, Matyó embroidery folk artists, Falconers and Masked end-of-winter carnival revellers. The programme can be seen on the website of Duna TV. The next episode of "Fölszállott a páva" will be on channel M1 starting at 18:10 on the 14th of July

Az ünnepi műsort Bogyay Katalin magyar nagykövet, az UNESCO Közgyűlés elnöke, Getachew Engida UNESCO főigazgató-helyettes és a Külügyminisztérium képviseletében Prőhle Gergely EU kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, akik megemlékeztek a Közép-Európát jelenleg súlyosan érintő árvízhelyzetről, és méltatták a mentési munkálatokban részt vevők erőfeszítéseit.

DSC_0522

A jeles évforduló megünneplése keretében „Szalonna” Pál István világhírű hegedűművész és a 2012-ben megrendezett „Fölszállott a Páva” c. műsor győztesei – Csizmadia Anna énekes, Berecz István táncos, a Parapács Zenekar és a Jászság Táncegyüttes – varázsolták el a közönséget. Az UNESCO listáin szereplő magyar elemeket képviselő közösségek, a mezőkövesdi Matyók, a mohácsi Busók és a Solymászok sokszínű és látványos bemutatkozása nyitotta és zárta a Gálát.

P1010029

A Busójárás 2009-ben, a Matyó örökség és a magyar solymászat 2012-ben került fel az UNESCO reprezentatív listájára, míg a „táncház" módszer, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje 2011-ben vált ún. legjobb gyakorlattá.

Magyarország az UNESCO Konvenció 2003-as létrejötte óta aktív a szellemi kulturális örökség megőrzésében, hazánk a nemzetközi dokumentum szövegezésében is részt vett. A rendezvényen bejelentetésre került, hogy Magyarország 2014-ben ismét pályázik a szellemi kulturális örökségvédelmi kormányközi bizottsági tagságra, jelezve elkötelezettségét az Egyezmény szellemiségének képviselete és fontossága mellett.

A Gálaestet a Külügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság támogatta.

 

Pava_program_EN

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet