Kultúra
UNESCO.HU

Nemzetközi jazz nap Székesfehérváron / International Jazz Day in Székesfehérvár

2014. április 25.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: 2014. április 30-án székesfehérvári helyszínen, a Szabadművelődés Házában beszélgetéssel és két fiatal zenekar koncertjével ünnepli a nemzetközi jazz napot az Ars Omnis Kulturális Egyesület az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szakmai támogatásával.
A program egy középiskolásoknak szóló vetélkedővel indul , majd az ünnepélyes megnyitó után két fiatal, tehetséges zenészeket felvonultató produkció lép színpadra: elsőként Vörös Janka énekesnő e-Series zenekarával mutatkozik be, majd őket követi az Oláh Krisztián Trio, akik a koncert után közös improvizációra invitálják a helyi zenészeket, hogy a szabadság egyetemes nyelvén, a jazz eszközeivel hozzanak létre egy spontán produkciót a közönség szórakoztatására. Az esemény részletes programja alább olvasható.

 

EN: The Ars Omnis Cultural Association with the support of the Hungarian National Commission for UNESCO celebrates International Jazz Day with a discussion and the concert of two young jazz bands, in Székesfehérvár, Hungary at the Szabadművelődés Háza, 30 April 2014.
The programme starts with a contest for secondary school students, then after the opening ceremony two jazz bands featuring young and talented musicians will perform on stage: the e-Series, with singer Janka Vörös, and the Oláh Krisztián Trio, who will invite the musicians to a jam session after their concert. The detailed program of the event is available below.


NEMZETKÖZI JAZZ NAP
Kulturális sokszínűség Európában
2014.04.30.
Székesfehérvár, A Szabadművelődés Háza

A Nemzetközi Jazz Nap a jazz műfaján keresztül hivatott a kultúrák közötti párbeszéd és megértés fontosságára irányítani a figyelmet egyesítve ezzel az embereket a világ minden szegletéből

Az Ars Omnis Kulturális Egyesület az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szakmai támogatásával 2014. április 30-án székesfehérvári helyszínen beszélgetéssel és két fiatal zenekar koncertjével ünnepli a Nemzetközi Jazz Nap üzenetét.
A rendezvénysorozat Herbie Hancock világhírű zongorista, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jószolgálati nagykövete kezdeményezésére jött létre 2012-ben, és ebben az évben már világszerte koncertek ezreivel ünnepelték az eseményt.

Ösztönözve a fiatalabb generáció tagjait az Európai Unió demokratikus folyamataiban való részvételre, a program egy középiskolásoknak szóló vetélkedővel indul a székesfehérvári tanintézetekben. Az interaktív feladatok segítségével a diákok bővíthetik tudásukat a nemzetek közötti együttműködések, kultúrák találkozásai, sokszínűség és művészet témakörökben.
Az ünnepélyes megnyitó után két fiatal tehetséges zenészeket felvonultató produkció lép színpadra. Elsőként a székesfehérvári énekesnő, Vörös Janka e-Series zenekarával mutatkozik be, majd őket követi az Oláh Krisztián Trio, akik a koncert után közös improvizációra invitálják a helyi zenészeket, hogy a szabadság egyetemes nyelvén, a jazz eszközeivel hozzanak létre egy spontán produkciót a közönség szórakoztatására.

Program:
10:00 – EP Voks vetélkedő
A helyi gimnáziumok diákjai az iskolájukban részt vesznek az Európai Unióval, európai parlamenti választásokkal, a kulturális sokszínűséggel, és művészetekkel kapcsolatos kvízben.
20:00 – Megnyitó
A megnyitó során szó esik arról, hogy milyen szerepe lehet a művészetnek, a zenének olyan társadalmi problémák megoldásában, enyhítésében, mint például a rasszizmus vagy a diszkrimináció, és miként vélekedik erről az EU.
20:10 – Vörös Janka e-Series
Vörös Janka, a 2010-es I. Országos Jazzverseny első helyezettje tavaly szerzett jazzének-előadóművészi diplomát a Kodolányi János Főiskolán. Az e-Series-t 2013-ban számára leginspiratívabb fiatal tehetségekből alapította. A 2013-as Magyar Jazz Szövetség szervezésében lévő Magyar Jazz Ünnepének fő helyszínén debütáltak, valamint a számos sikeres koncert mellett világsztárok előzenekaraként léptek fel a Gyulai Vár Jazz Fesztiválon. Szintén ebben az évben Janka ösztöndíjat nyert a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítványtól, melynek összegét első lemeze rögzítésére fordította. A jazz alapokon nyugvó, modern, elektronikus popzenei albumon saját, angol szövegű szerzeményeik, valamint áthangszerelt amerikai dalok szerepelnek.
Vörös Janka - ének
Mits Marci - szaxofon
Fövenyi Máté - gitár
Bögöthy Ádám - bőgő
Potesz Balázs – dob

21:00 - Oláh Krisztián Trió koncert + JAM SESSION
Az OLÁH KRISZTIÁN TRIO repertoárjában megtalálhatóak a zenekar saját szerzeményei, régi jazz örökzöldek, modern bebop számok, vagy akár klasszikus zenei és egyéb darabok újraértelmezései. Játékukban nagy szerepet tölt be a spontán közös improvizáció, amely igazán izgalmassá teszi minden koncertjüket.
A zenekar 2012 májusában bejutott a Bukaresti Nemzetközi Jazzverseny elődöntőjébe, ahol egy nagysikerű koncerttel örvendeztették meg a hallgatóságot.
A Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Verseny 2013-mas kiírásában 2. helyezést ért el a trió. Júniusában pedig a legjobb 4 zenekar közé jutott Rotterdamban, az EBU által szervezett Európai jazz versenyen.
Idén a zenekar közreműködik az Európai Unió által támogatott U-CARE (Urban Culture Against Racism in Europe) nemzetközi programban, melynek keretében létrehozták az Oláh Krisztián Trio & Colour Art Ensemble: Harmonies Against Racism produkciót. A jazz és a klasszikus zene különleges együttélésével, keveredésével közösen kívánják felhívni a figyelmet az egyenlőség és a rasszizmus elleni küzdelem fontosságára a fiatal zenészek saját dzsesszkompozíciók nagyzenekari változatain keresztül.

Oláh Krisztián – zongora
Schildkraut Vilmos – bőgő
Serei Dániel - dob

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet