Kultúra
UNESCO.HU

Magyar siker az UNESCO-ban:Bogyay Katalin nagykövetet választották a 36. Általános Konferencia elnöki posztjára

2011. október 27.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2011. október 25-én 193 ország egyhangú szavazatával Bogyay Katalin nagykövetet, Magyarország állandó UNESCO-képviselőjét választották az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezete legfőbb szervének, a kétévente ülésező Általános Konferenciának elnöki posztjára. Az UNESCO felvételei az eseményről: http://www.youtube.com/watch?v=Hz0TKL_PTM0

http://www.youtube.com/watch?v=mO6yQmgmySE


Bogyay_Katalin_elnok_36.Altalanos_Konferencia_foto UNESCO HQMagyarország UNESCO-tagságának kiemelkedő eredménye, hogy magyar nagykövet nyerte el a nem hivatalos rotáció alapján az UNESCO kelet-európai választási csoportja számára megnyíló elnöki helyet. Habár a megbízás személyre szól, az elnöki funkció jelentősen hozzájárul az ország nemzetközi megjelenéséhez, így ez a magyar diplomácia globális nyitásának sikere is egyúttal. Az UNESCO-beli aktív szerepvállalása révén hazánk olyan területeken tevékenykedhet, amelyek jól egészítik ki az ENSZ-nek a békére és biztonságra, az emberi jogok védelmére, valamint az összetett gazdasági, szociális és fejlesztési kérdésekre koncentráló tevékenységét. Az Általános Konferencia elnöki posztja további lehetőséget teremt a magyar tapasztalatoknak és értékeknek az UNESCO döntéshozatali mechanizmusa felé történő közvetítésére.

Az elmúlt két évben az UNESCO-képviselet élén Bogyay nagykövet asszony sokat tett azért, hogy megismertessük a világgal a magyar kultúra, tudomány és oktatás terén elért eredményeinket, tovább öregbítve ezzel a multilaterális területen a magyar diplomácia hírnevét. Immáron hagyományosan Magyarországhoz kapcsolódik az UNESCO által 2003 óta kétévente megrendezendő Tudományos Világfórum, amelyre idén novemberben ötödik alkalommal kerül sor Budapesten.

Az elkövetkező két év kiemelkedően fontos az UNESCO egyetemességének megőrzése és a szervezet megújulásához szükséges reformok folytatása szempontjából. Különös kihívást jelent az elnök számára, hogy a 193 tagország érdekeinek megjelenését elősegítse a szervezet szabályai szerinti és a hagyományosan konszenzusra építő döntéshozatallal összhangban.

(kormany.hu)

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet