Kultúra
UNESCO.HU

Magyar siker az UNESCO-ban: Bogyay Katalin nagykövet, Magyarország állandó UNESCO képviselőjének jelölése az Általános Konferencia 36. ülésszakának elnöki posztjára

2011. október 6.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A magyar kormány külpolitikájának globális nyitásával összhangban a magyar diplomácia számára kiemelkedő siker, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) 58 tagú irányító testülete, a Végrehajtó Tanács 2011. október 5-én egyhangúan Bogyay Katalin nagykövetet, Magyarország állandó UNESCO képviselőjét jelölte a szervezet legfőbb döntéshozó fórumának, az Általános Konferencia 36. ülésszakának elnöki posztjára.

HUNBogyay Katalin nagykövet jelölését a magyar kormány indítványára a közép- és kelet-európai regionális csoport javasolta a Végrehajtó Tanácsnak, amely döntését az UNESCO további 4 választási régiójának egyöntetű támogatásával hozta meg. A jelölés és a választás személyhez kötött.

Az UNESCO az ENSZ legnagyobb szakosított szervezete, amely az oktatás, tudomány, kultúra és kommunikáció terén koordinálja a nemzetközi együttműködést. Az Általános Konferencia, közkeletű nevén közgyűlés határozza meg az UNESCO főbb programjait, költségvetését, megválasztja a Végrehajtó Tanács és a kormányközi bizottságok tagjait és dönt az évfordulókról, mint például a 2011-es nemzetközi Liszt-évforduló.

Bogyay Katalin október 25-től, az Általános Konferencia nyitó napján történő megválasztását követően két éven át tölti be a tisztséget, amely idő alatt képviseli az UNESCO 193 tagállamát, elnököli a plenáris üléseket, őrködik a szervezet szabályainak betartása felett.

2011. október 5-i telefonos interjú az UNESCO 36. Közgyűlés elnöki posztra történt jelöléssel kapcsolatban:

http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/10/06/09/Bogyay_Katalin_lesz_az_UNESCO_kozgyules_elnoke_.aspx

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet