Kultúra
UNESCO.HU

KönyvMolyNap az Akvárium Klubban, a Könyv és a Szerzői Jog Világnapja alkalmából április 23-án / BookWormDay – World Book and Copyright Day Hungary 23/04/2012

2012. április 18.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

1996-ban az UNESCO április 23-t a Könyv és a Szerzői Jogok Világnapjává nyilvánította. A világnap alkalmából idén először kerül sor olyan közösségi eseményre, ahol a magyar olvasók ünneplik a könyvet és az olvasást További információk a KönyvMolyNapról elérhetőek az esemény blogján, a Könyv és Szerzői Jogok Világnapjáról pedig az UNESCO weboldalán./ World Book Day is celebrated in Hungary for the first time this year. The organisers of the programmes are three NGO’s, all of them operating their respective book related websites. The events will take place in a cultural centre in downtown Budapest, Akvárium, for further info please visit: http://konyvmolynap.blog.hu/.


HU 1996-ban az UNESCO április 23-t a Könyv és a Szerzői Jogok Világnapjává nyilvánította. A világnaphoz kapcsolódóan egyre több országban szerveznek különböző, az olvasást népszerűsítő és a szellemi tulajdon védelmét támogató programokat.
A világnap alkalmából idén először kerül sor olyan, civil, közösségi kezdeményezésű eseményre, ahol a magyar olvasók ünneplik a könyvet és az olvasást. A helyszín az Akvárium Klub, a házigazdák pedig könyves közösségek, könyvekkel foglalkozó internetes portálok, alapítványok, többek között a több mint 45 ezer tagú könyves közösségi oldal, a moly.hu, valamint az Olvass Bele, a kultúrakirakat. A rendezvény az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatását is élvezi.

A program 11 órakor sajtótájékoztatóval kezdődik, amelyen a könyves világnapról, a nap hazai programjairól és a szintén civilek által szervezett téli könyvvásárról is szó esik – mindez a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált követő napon. Szó lesz majd a nap fő témájáról, a hazai könyvkiadás és könyvterjesztés helyzetéről is, olvasói szemszögből.

12 órától a gyerekeké a terep. 15 óráig iskolai osztályokat, csoportokat várnak a szervezők előzetes bejelentkezés alapján. A tanóra hosszúságú foglalkozásokon kortárs, a korosztálynak szánt, de talán kevésbé ismert szövegekkel foglalkoznak majd. Alsósok és felsősök, fiúk és lányok számára egyaránt kínálnak programokat.

15 és 19 óra között az Akvárium Klub könyvklubbá alakul. A belépő egy tetszőleges könyv, amit az Akváriumban létrehozandó KönyvMolyPolcra helyeznek el, amit aztán bárki bármikor leemelhet a polcról, akár haza is vihet, de az a kérés, hogy vagy hagyjon ott helyette mást, vagy hozza vissza. A helyszín lehetőséget ad több, egymással párhuzamosan zajló beszélgetésre, eseményre is. Meghívtak szerzőket, hivatásos és hobbiból olvasó kritikusokat, illusztrátorokat, képregény-rajzolókat, fordítókat, szerkesztőket, könyvmarketingeseket. Az előző napokban zajló könyvfesztivállal ellentétben itt nem lehet vásárolni, csak barátkozni egymással és a könyvekkel.

A KönyvMolyNap programjának részeként közös könyves alkotás létrehozására hívnak minden könyvmolyt. Arra kérik a vendégeket, hogy hozzanak magukkal egy olyan tárgyat, ami valamilyen módon a kedvenc olvasmányélményükhöz kapcsolódik. A könyv címére, tartalmára, vagy az olvasással kapcsolatos élményre utal. Az így kialakuló Fontos Könyvek Halma installációként szerepel majd az eseményen, de senki se aggódjon, minden tárgy visszakerül a tulajdonosához. A halmot darabról-darabra bontják majd el, s minden tulajdonos elmondhatja, miért azt a tárgyat hozta, melyik könyvhöz kapcsolódik.

Számos közismert és közkedvelt művészt, írókat, színészeket, zenészeket és más társművészetek képviselőit kérték fel a szervezők, hogy fogalmazzák meg üzenetüket a világnaphoz kapcsolódóan. Ezeket az üzenetek a helyszínen is olvashatják, de felkerülnek a világhálóra is, az esemény blogjába http://konyvmolynap.blog.hu/.

EN

The two main programmes of the day are:

1. a series of special literature lessons for primary/secondary school students aged 10-15 that promote contemporary international and Hungarian children and YA literature; literature teachers and authors offer activities for the participating children to introduce them contemporary books and make them want to read the books – each participating class can take a few copies of the book dealt with so they can really read it (the copies are donated by their publishers)

2. a social event for booksworms during the afternoon – readers meet translators, editors, book marketing specialist, professionals in the book industry who mostly work in the background of the book industry

The entry ticket to the afternoon event is a book that will permanently land on the BookWormBookshelf that will be an open and free library for everybody visiting Akvárium cultural centre. Anybody can take a book from the shelf and put it back when you finished it, or you can put another book on the shelf instead.

A special installation, the Stack of Important Books is to be made of objects participating bookworms are taking to the event. Everybody is asked to bring an object that has an allusion to their favourite book. The exhibit will thus symbolise a whole library of important books.

Organisers:moly.hu – social network for Hungarian bookworms with about 46.000 members; olvassbele.com – independent website with book criticism and book excerpts; szerepalapitvany.hu – cultural news and opinion website operated by Szerep Cultural Foundation in co-operation with ESZME – Hungarian Association of European Parents

The programme is supported by the Hungarian National Commission of UNESCO

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet