Kultúra
UNESCO.HU

Jazznap 2017 - a főváros: Havanna!

2017. április 21.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Havannában rendezik meg a nemzetközi jazznap központi gáláját, amelyet live stream formájában az UNESCO központi honlapján keresztül mindenhol a világon nyomon követhetnek az érdeklődők.

A világ jazzrajongóinak figyelme április 30-án a havannai Gran Teatróra szegeződik, ahol a Nemzetközi Jazz Nap szemet és fület gyönyörködtető, minden rajongót megszólítani igyekvő szárparádéját rendezik meg. Az UNESCO főigazgatója, Irina Bokova és Herbie Hancock, a szervezet jószolgálati nagykövete, a jazznap ötletgazdája április 10-én jelentették be Párizsban a hivatalos és részletes programot.
Irina Bokova hangsúlyozta: nagyon büszke, hogy „a jazz, a szabadság, a kreativitás, a sokszínűség és az egység” lobogóját együtt, ezúttal Kubában emelhetik magasra. Az idei gála helyszíne mutatja a jazz műfaj erejét, emelte ki Bokova, a hidak építésében és az értékteremtő közösségi célok elérésében. Herbie Hancock a helyszín választása kapcsán röviden felidézte, hogy az úgynevezett afro-kubai zene milyen sokrétűen gazdagította a jazzt annak szinte egész története során, például Dizzy Gillespie kubai zenésztársai, Mario Bauzá, Machito és Chano Pozo által.
A kubai állami szerveken és a világszervezet helyi érdekeltségein kívül a Hancock és zenésztársai által vezetett Thelonious Monk Intézet is társrendezője az eseménynek, ami egész sorozattá bővül, Kubában már 24-én elkezdődnek az alkalomra szervezett zenei és ismeretterjesztő programok. Hancock mellett az Amerikában élő legendás kubai zongorista, Chucho Valdés is művészeti vezetője lesz a gálának, és ő is le fog ülni a zongorához. A koncert élő internetes közvetítését az UNESCO központi honlapján keresztül lehet majd elérni – magyar idő szerint természetesen csak késő éjszaka.
A napot az egész világon koncertekkel és speciális rendezvényekkel ünneplik. A magyar eseményeket, melyek helyi specialitása az ingyenesség, a www.jazznap.hu cím alatt fogják össze önkéntesek.

Álljon itt a gála fellépőinek előzetes ABC-rendbe– tehát nem produkció szerint – összeszedett névsora (ez azért érdekes, mert igazi gáláról lévén szó, a sztárok egymás produkcióiba is be-bekapcsolódnak, nem egy sztár + kísérő együttes koncepció szerint állítják össze a műsort). A világsztár fellépők közül Magyarországon legközelebb Ben Williamst láthatjuk, aki június 9-én ad Budapesten koncertet.

Ambrose Akinmusire (USA),
Carl Allen (USA),
Marc Antoine (Franciaország),
Richard Bona (Kamerun),
Till Brönner (Németország),
A Bu (Kína),
Igor Butman (Oroszország),
Bobby Carcassés (Kuba),
Regina Carter (USA),
Kurt Elling, (USA),
Kenny Garrett, (USA),
Herbie Hancock (USA),
Antonio Hart, (USA),
Takuya Kuroda (Japán),
Ivan Lins (Brazília),
Sixto Llorente (Kuba),
Marcus Miller (USA),
Youn Sun Nah (Dél-Korea),
Julio Padrón (Kuba),
Gianluca Petrella (Olaszország),
Gonzalo Rubalcaba (Kuba),
Antonio Sánchez (Mexikó),
Christian Sands (USA),
Esperanza Spalding (USA),
Chucho Valdés (Kuba),
Ben Williams (USA),
Tarek Yamani (Libanon),
Dhafer Youssef (Tunézia),
Pancho Amat (Kuba),
César López (Kuba)
és sokan mások.

 

 

 

A jazznap.hu cikke alapján

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet