Kultúra
UNESCO.HU

Három új elem kerülhet a a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére

2011. július 13.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Emmausz Bólyban, Pünkösdi templomdíszítés Menden, Tikverőzés Mohán - ezzel a három örökség-elemmel bővülhet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke, a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottság 2011. július 12-i döntése értelmében. A felterjesztésekről, a Bizottság javaslatát figyelembe véve, a nemzeti erőforrás miniszter hozza majd meg a végső döntést.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, amelynek célja többek között az érintett közösségek szellemi örökségének tiszteletben tartása, valamint az örökség jelentőségének tudatosítása helyi, nemzeti és nemzetközi szinten.

A magyar Országgyűlés 2006-ban ratifikálta az egyezményt, így Magyarország harminckilencedikként csatlakozott az egyezményben részes államok sorába.

Amennyiben az elemek fölkerülnek a nemzeti jegyzékre, immár tizenegy örökség-elem szerepelhet a listán. A korábban felvett elemek: A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége; Busójárás Mohácson – maszkos farsangvégi télűző szokás (amely elem már a nemzetközi listán is megtalálható 2009. óta); A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya; Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tánc; Mezőtúri fazekasság; A magyar solymászat; A halasi csipkevarrás élő hagyománya; Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése.

A nemzetközi lista elérhető az UNESCO honlapján.

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet