Kultúra
UNESCO.HU

Hagyományőrzés és szórakoztatás - barangolás világörökségi helyszíneken Afrikában! - Eisenbeck Helga és Szilasi Ildikó cikksorozata, 5. rész

2014. augusztus 25.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Cikk-sorozatunkban nemcsak azokat a Világörökségi Helyszíneket mutatjuk be, amelyeket afrikai túráink során érintünk, hanem azokról a szellemi kulturális örökségekről is szót ejtünk, amelyekkel utunk során találkozunk, amelyek áthatják a helyiek mindennapi életét. Legyen szó UNESCO Világörökségi Helyszínekről, nemzeti parkokról vagy épített örökségekről, hagyományos orvoslásról, ünnepekről vagy rítusokról, mi saját készítésű fotókkal, videó-részletekkel, saját élményekkel kiegészítve osztjuk meg fenti témákban gyűjtött ismeretanyagunkat. Az afrikai kulturális örökségeket érintő barangolásunk során Eisenbeck Helga lesz segítségünkre, aki doktori disszertációját az afrikai Szellemi Kulturális Örökségek témájában írja a Pécsi Tudományegyetemen. Szerzők: Eisenbeck Helga, Szilasi Ildikó

A korábbi részek elérhetőek itt: első, második, harmadik, negyedik.

5. A shea vaj


(2014. augusztus 12.)


A karité fa vagy más néven Vitellaria paradoxa, Butyrospermum parkii, Közép-Afrikában honos, a Sapotaceae családba tartozó fa. A trópusi Afrikában, Nyugat- Afrikától a keleti partokig, Szenegál keleti szélétől egészen Ugandáig megtalálható. Összesen 19 államban őshonos a fekete kontinensen. A helyiek szent fának, az élet fájának nevezik. Latin elnevezése utal a skót Mungo Parkra, aki a fát Európában elsőként leírta. A ma használatos elnevezések francia nyelvterületen a volofból származó "karité", illetve az angol "shea" (ejtsd "sí" ), melyet a bambara nyelvből kölcsönöztek.

A fa 10-15 méter magasra nő, törzsének átmérője az egy métert is eléri. Megközelítőleg 15-20 éves korában hozza első szilvára hasonlító csonthéjas termését a shea diót és még néhány év, míg eléri a teljes termőképességét. Akár 200 évet is megél.

Ennek a termésnek a magjából nyerik ki az értékes vajat, egy közepesen kemény, sárgás-zöldes színű, kissé füstös illatú növényi zsiradékot. Színét, illatát és összetételét nagyban befolyásolja a shea dió szedésének helye és időpontja. Elsősorban ligetes, fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. Ezt a fát a mai napig nem tudják ültetni, csak vadon terem. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. A növény gyümölcse a shea dió zsírtartalma akár a 60-70%-ot is elérheti. Nem csak vaj készül belőle, a termés is nagyon ízletes és tápláló. A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa egy viszonylag nagy, olajban gazdag magot ölel körül, amelyből a shea vajat vonják ki. A vaj 35 - 42 Celcius-fokon olvad és a trópusi hőségben is akár 4 évig eltartható.

"Szent fa", "életfa" elnevezését jól tükrözi, hogy a helyiek évezredek óta a termése magjából jutnak életfontosságú zsiradékhoz, felhasználják élelmiszernek, gyógyításra és ápolásra. Már az antik görögök megemlítették afrikai útleírásaik során. Kleopátra idejében agyagkorsókban szállították Egyiptomba. A marokkói szultán követe 1352-ben részletesen beszámolt hogyan készítik és használják a karité vajat a valamikori hatalmas Mali Királyságban.

A termés begyűjtése és a vajkészítés hagyományosan az asszonyok feladata. A shea vaj-készítésnek a nők számára óriási jelentősége van, hiszen azon ritka tevékenységek közé tartozik, mely az ő kiváltságuk, mellyel önálló jövedelmet szerezhetnek maguknak. Ez pedig felbecsülhetetlen értéket képez Afrikában. A szűz kéz által készült shea vaj különösen megbecsült. Mondhatni igazi afrikai falusi termék. A feldolgozás nem sokat változott az évszázadok során: az érett gyümölcsök belsejét megszárítják, apróra összetörik és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A pépből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Ezt leszedik és lehűtik. Az eredmény egy vajszerű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj. Ennek a tradicionális elkészítési módnak köszönhetően a shea vaj képes megőrizni magas A, E és F vitamin tartalmát. Afrikában nagy mennyiségben állítják elő és hordókba töltve szállítják a világ minden tájára. A shea vaj nehezen avasodik, egy év után is inkább csak vitamintartalma kezd csökkenni.

she_butter_making

shea_butter_making_2_masolata

Afrikában étkezési célokra is használják, nem csak mint kozmetikai vagy gyógyszer alapanyag. A növény minden részét felhasználják: a jó ízű gyümölcsöt évszázados recept szerint készítik el, az olajat főzéshez, vízlepergető anyagként, a haj ápolására, gyertyakészítésre,gyógyításra használják. Segítségével a hangszerek élettartamát is növelik: a fát, a kiszárított tököket, a bőrszíjakat erősítik vele. A feldolgozás során mkeletkezett melléktermékből állati takarmány, míg nagyon kemény fájából használati tárgyak készülnek.

A karité diót és a préselt vajat Európába, az USA-ba és Japánba exportálják, főleg az édesiparban és a csokoládégyártás során használják fel. Egy része a kozmetikai iparba kerül. Az egyik legértékesebb alapanyag. A shea vaj számunkra legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású, a bőrbe felszívódva hosszantartó hidratáló hatástfejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi. Burkina Faso-ban a gyermekek bőrének shea vajas masszírozása hosszú időre visszanyúló hagyomány, mely tradíció anyáról leányra száll: a baba bőre táplált és sima lesz. A mágikus vaj a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen. Az afrikai nők mint komplett szépségkúrát használják: az arc, test és a haj ápolására. A mamák használhatják a terhesség ideje alatt és után is a csíkok halványítására. Gazdag és krémes állaga könnyen masszírozható, mindennap használható készítménnyé teszi.

shea_vaj_1

Ezek az értékes fák általában a faluközösség tulajdonában vannak, de vannak országok, ahol az állam tulajdonát képezi a fa. Megint más országokban a fák termését bármilyen asszony összeszedheti, ha időben odaér. A vadon növő csemetéket néhány országban megpróbálják védeni a terjedő szavannafűtől, valamint a kecske- és marhacsordáktól. Napjainkban a fákat még a kivágástól is óvni kell, hiszen a karité fából nyert faszén kiváló minősége felülírja az évszázados hagyományok szentségét különösen háborúk és gazdasági válság idején. Mindez pedig egyre sürgetőbbé teszi ennek az anyáról lányra szálló értékes tudásnak, szellemi örökségnek minél szélesebb körben való bemutatását, nélkülözhetetlenségének és fontosságának világszinten történő elismertetését.

A helyi asszonyok a kunyhók belső szobáinak hűvősében tárolják az értékes anyagot, melyet különböző méretű tökhéjakba mérnek, így árusítják őket. Az elefántok populációban gazdag Mole Nemzeti Park található Magnori faluban a sheavaj értékesítés fontos bevételi forrás.

shea_vaj_vasarlas

A cikk forrása: http://www.utazzafrikaba.hu/hagyomanyorzes-es-szorakoztatas-barangolas-vilagoroksegi-helyszineken-afrikaban.html

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet