Kultúra
UNESCO.HU

Gratulálunk a Holnap városáért Díj idei nyerteseinek!

2017. október 9.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2017. október 6-án Budapesten, Pest Megye Önkormányzatának Dísztermében adták át az idei nyertes védjegyhasználóknak a Holnap városáért Díjakat. Az elismerés fővédnöke Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, korábbi nemzeti erőforrás miniszter.


„Ma, itt a városokat, a városok lakóinak és vezetőinek összefogását, közös munkájuk eredményeit ünnepeljük. Azokat a városokat, amelyek kitűntek a fenntarthatóság biztosításában, a tiszta környezetükkel, a természeti erőforrásokkal történő hatékonyságban, az üzlettel való együttélésben, a fenntartható közösségek megteremtésben, vagy akár a városban a mozgás nyújtotta előnyök kihasználásában." - hangzott el Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke köszöntőjének nyitó gondolataiként.

kep
Forrás: http://www.cityhungary.eu/holnapvarosaertdij/

A beszédben hangsúlyos szerepet kapott Ferenc pápa 2016-ban, Áldott légyen címmel megjelent enciklikája és annak városokat érintő gondolatai, javaslatai:

".....151. Törődni kell a közösen használt helyekkel, a vizuális keretekkel és a városok igazodási pontjaival, hogy azok fokozzák a közösséghez tartozás, a meggyökerezés érzését, hogy „otthonosan” érezzük magunkat a városban, amely befogad és összeköt bennünket. Fontos, hogy egy város különböző részei harmonikusan kapcsolódjanak egymáshoz és az emberek átlássák az egészet, ahelyett, hogy bezárkózzanak lakónegyedükbe és lemondjanak arról, hogy az egész várost a többiekkel megosztott saját terükként éljék meg. Bármilyen beavatkozásnak a városi vagy vidéki tájba figyelembe kellene vennie, hogy a hely különböző elemei hogyan alkotnak egységet, amelyet a maga gazdag jelentéstartalmával a lakosok koherens képként érzékelnek. Így a többiek már nem idegenek lesznek, és a „mi” részeinek érezzük őket, amelyet közösen építünk. Ugyanezen okból kifolyólag a városi és a vidéki környezetben is érdemes megőrizni bizonyos helyeket, ahol tartózkodnak az állandóan változtató emberi beavatkozásoktól......"

A bevezető gondolatokban Réthelyi elnök úr felhívta a jelenlévők figyelmét a 2017-ben, az UNESCO által meghirdetett és hazánkban is számos helyen és alkalommal megünnepelt Kodály Zoltán Nemzetközi Emlékév kapcsán, az éneklés közösségteremtő áldásának fontosságára is.

Kik nyerték el 2017-ben a Holnap városáért védjegyhasználatát?

FENNTARTHATÓ VÁROSÉRT kategória

 • Hajdúnánás Városi Önkormányzat (Az önrendelkező város)
 • Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányza
 • Tata Város Önkormányzata („A közigazgatás az emberekért van”)

TISZTA VÁROSÉRT kategória

 •  Kisújszállás Város Önkormányzata (Tiszta város, rendes nép!)
 •  Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. (Nyíregyháza)

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK HATÉKONYSÁGÁÉRT kategória

 • Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat (Meséskert zölden)
 • Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata

ÜZLET A VÁROSÉRT kategória

 • Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
  (Bolthálózat, ahol nem csak vásárolhatsz!)

FENNTARTHATÓ KÖZÖSSÉGEKÉRT kategória

 • Gödöllő Város Önkormányzata

MOZGÁSBAN A VÁROS kategória

 •  Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
  (Kritika és cselekvés egy úton)

A díjról további információk az alábbi honlapon érhetőek el:

http://www.cityhungary.eu/holnapvarosaertdij/

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet