Kultúra
UNESCO.HU

A Glasgow Egyetem Disztoktori címét kapta Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlés elnöke, Magyarország UNESCO nagykövete

2012. június 28.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

A Glasgow Egyetem által adományozott díszdoktori címet (DLitt- Doctor of Letters) június 28-án Glasgowban az egyetem nyári diplomaosztó ünnepségén vette át Bogyay Katalin egy nagyívű kulturális diplomáciai pálya, a kultúrák közötti párbeszéd , a kulturális sokszínűség védelme és tisztelete érdekében tett több évtizedes tevékenységéért és a skót és magyar kulturális kapcsolatok ápolása és fejlesztése elismeréseként .

Bogyay Katalin díszdoktor a Glasgow Egyetem rektorával és rektorhelyettesévelAz elismerés egyként szól azért a globális , az UNESCO legfőbb döntéshozó szervezete elnökeként végzett kiemelkedő diplomáciai tevékenységért, az elkötelezett kulturális diplomáciai életútért, és a skót és magyar kulturális kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett munkájáért. Bogyay Katalin mellett Julia Donaldson, iró, Viviane Reding, az EU Bizottság alelnöke, Jacki Bird, BBC újságiró, Dr Lee Goldman, a Columbia Egyetem professzora, Fernando Galván, a madridi Alcala egyetem rektora van az idei tiszteletbeli doktorok között.

Bogyay Katalint 2011 októberében választotta 193 ország egyhangúan a Közgyűlés elnökévé, a nagykövet 2009 óta képviseli Magyarországot az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetében.
Korábban az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, a Magyar Magic, a Nagy Britanniában szervezett magyar kulturális év vezetője volt.

Bogyay Katalin közgazdász végzettségét Budapesten szerezte, nemzetközi kommunikációt Londonban tanult. Televíziós újságíróként a nyolcvanas években a Magyar Televízióban kezdett dolgozni, majd a 90-es évek elejétől Londonban élt független televíziós újságíróként. 1999 és 2006 között volt a londoni magyar kulturális intézet igazgatója. Pályáját a Film Színház Muzsika és az Új Tükör újságírójaként kezdte. Könyvet irt Dajka Margitról, Pilinszky Jánosról, az 1956-os forradalomról. Összegyűjtött interjúi kötetben jelentek meg.

A Művészetek Királyi Társaságának tagja(London), az IMAGO Nemzetközi Pszichoanalitikai társaság tiszteletbeli tagja(London), a Liszt Akadémia Hálózat egyik alapítója.

Bogyay Katalin elkötelezett híve a kultúrák közötti párbeszédnek, a magyar kultúra nemzetközi megmutatásának, a magyar tehetség és a világ összekötésének. 2005-ben a Nagy-Britanniában végzett kulturális diplomáciai munkájáért a Magyar Köztársaság lovagkeresztjét kapta, 2009-ben Aphelandra díjjal tűntetik ki .
Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet