Kultúra
UNESCO.HU

Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége nyári fesztiváljai / Summer festivals of CIOFF Hungary

2013. június 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége 1991-ben alakult a folklórfesztiválokat szervező városok, civilszervezetek és népművészeti szakmai szervezetek részvételével. Céljuk a szakma összefogásával segíteni a „minőségi fesztiválok” megrendezését, a tradicionális népi kultúra megismertetését. A szövetség megalakulása óta hazai tagszervezete a CIOFF–nak (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art. UNESCO NGO szervezet, 2012. óta az UNESCO konzultatív szakmai partnere). Tagszervezetei 28 nemzetközi találkozó szervezői, a szervezet működése, kiváló hazai rendezvényei, kiutazó csoportjai színvonala, szakembereink felkészültsége mind-mind hozzájárul Magyarország nemzetközi megismeréséhez és elismeréséhez.
A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége bemutatkozó anyaga, és a szövetség által szervezett nyári fesztiválokról további információk alább olvashatók.

 

EN: The Hungarian Association of Folklore Festivals was established in 1991 with the participation of cities, NGOs and folk art trade associations organising folklore festivals. They aim at helping the organisation of “quality festivals” and the familiarisation of traditional folk culture by professional cooperation. The association has been a member of CIOFF since its establishment. The operation of the organisation, the excellent programmes in Hungary, the performance of the association’s groups abroad, and the preparedness of expert colleagues all add to Hungary’s international recognition.

Introduction of CIOFF Hungary and information on the summer festivals are available below.


CIOFF-logo-2013-rgb

 

Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége - CIOFF Hungary

1011. Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

cioff@mail.datanet.hu

 

Szövetségünk, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége 1991-ben alakult a folklórfesztiválokat szervező városok, civilszervezetek és népművészeti szakmai szervezetek

részvételével.

Célunk az, hogy a szakma összefogásával segítsük a „minőségi fesztiválok” megrendezését, a tradicionális népi kultúra megismertetését.

Szövetségünk, megalakulása óta hazai tagszervezete a CIOFF –nak (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art. UNESCO NGO szervezet, 2012. óta az UNESCO konzultatív szakmai partnere.

 

Tagszervezeteink 28 nemzetközi találkozó szervezői, s szervezeteinken keresztül 1500 civil önkéntest vonunk be tevékenységünkbe.

Kapcsolataink nagyságrendjét bizonyítják éves statisztikai adataink:

2011-2012-be, fesztiváljainkon 432 csoport szerepelt. 45 országból fogadtunk 160 együttest,

és 251 magyar csoportot. 710 előadást tartottunk, melyből 120, kis településen tartott tájelőadás. Fesztiváljaink látogató száma: 520 ezer, melyből 120 ezer fizető néző.

 

Jelen gazdasági helyzetben fesztiváljaink és nemzetközi kapcsolataink „szerényebbek”, de úgy érezzük, hogy mind a hazai kulturális életben mind a nemzetközi szakmai közéletben, a szakma összefogásával, a helyi közösségek és önkéntesek bevonásával a Kárpát-medence hagyományos népi kultúrájának terjesztésében egyedülálló szerepet töltünk be.

Szervezetünk működése, kiváló hazai rendezvényeink, kiutazó csoportjaink színvonala, szakembereink felkészültsége mind-mind hozzájárul Magyarország nemzetközi megismeréséhez és elismeréséhez.

 

 

Nyári fesztiváljaink:

 

 

2013. június 15-23. Budapest

XVIII. Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál

 

Nemzetközi fesztivál a tánc és zene több műfajával, változatos programokkal. A karneváli hangulat megteremtésében közreműködnek a hazai hivatásos és amatőr néptánc és népzenei együttesek, a komolyzene, a fúvósok, a világzene és kortárstánc képviselői. A Karneválon és a IV. „LÁNCHÍD” Néptáncversenyen résztvevő külföldi vendég együttesek a határon túlról, Európából és Ázsiából érkeznek. Meghívott országok: Görögország, Japán, Kazahsztán, Kína, Olaszország, Spanyolország, Törökország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia - Erdély…

Rendezvényünk a magyarországi fesztiválok minősítési rendszerében a legmagasabb fokozatú „Kiváló Fesztivál” címet nyerte el.

 

Rendező: Duna Művészeti Társaság, igazgató: Mucsi János, Harangozó-díjas koreográfus

Tel/fax: +36-1-240-5553, Tel: +36-20-314-2062

www.dunaart.com dunaart@t-online.hu

 

 

2013. július 11-14. Eger

XXV. AGRIA NEMZETKÖZI FOLKTALÁLKOZÓ és Egri Bikavér Ünnep

 

Jelmezes felvonulás, ünnepélyes fesztiválmegnyitó, népzenei és világzenei koncertek, táncműsorok, tértáncok, táncházak, kézművesek vására, gasztronómia és borászok bemutatója.

Mindezekkel találkozhat, aki kilátogat Eger központi zöldövezeti helyszínére, az Érsekkertbe. A szombati Gálaműsorban fellépnek a „Fölszállott a páva” verseny győztesei, döntősei is.

 

Rendező: Egri Kulturális Központ

Információ: lisztoczki.monika@ekmk.eu

  www.ekmk.eu

 

Augusztus 2-4. Mezőkövesd

Matyóföldi Folklórfesztivál

 

Az idei rendezvény középpontjában a magyar népművészet értékeinek továbbörökítési lehetőségei, különféle műfajainak bemutatása áll. Tematikája szerint augusztus 2-a a „Matyó közösségek napja”, augusztus 3-a a „Szellemi kulturális örökségek napja”, augusztus 4. pedig a „Magyar néptáncosok napja” lesz. Látványos prezentációk, kóstolók, eszmecserék, bemutatók, táncos felvonulás, gálaműsor alkotják a főbb program elemeket. Az UNESCO reprezentatív listájára felvett „Matyó népművészet” képviselői mellett bemutatkoznak Kalocsa, Karcag, Mohács, Sárköz és más közösségek hagyományőrzői, kézműves mesterei is.

 

Információ: www.matyofolk.hu

e-mail: info@matyofolk.hu 

 

 

2013. augusztus 5-11. Gyöngyös

XIII. Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál


A „GYÖNGY” fesztiválon a folklór gyöngyszemeivel találkozhat: tíz nemzet táncaival, dudaszóval, népi hangszer bemutatóval népzene kíséretében, kézműves foglalkozásokkal, táncházzal, népi játszóházzal, a népmesék hőseivel, a nemzetek sajátos ízeivel, gyöngyhímzett viseletekkel, kézműves kirakodóvásárral, és ha szeretne fokmisén is részt vehet. A város és környéke, a műsorok, a túrázás, a múzeumlátogatások, állatsimogató, az adrenalin park, kisvonatozás után, pedig lehetőséget ad a pihenésre, egy finom mátrai bor kíséretében a borpincékben, vagy a hűs Bene patak partján.
Töltődjön fel Ön is a holnapokra a Mátra fővárosában!

 

Web: www.gyongyfesztival.hu
e-mail: gyongyfest@hotmail.com, bpintermaria@gmail.com
Tel: 06-37/ 312-282, 06/ 70 866 9574

 

 

2013. augusztus 12-21.

SZÁZHALOMBATTA - RÁCKEVE - TÖKÖL

SUMMERFEST NEMZETKÖZI FOLKLÓRFESZTIVÁL

 

25 ország, öt kontinens 12 nap 3 város 250 esemény – találkozás, élmény, barátság, és nem utolsó sorban tánc, zene és kultúra HATÁROK NÉLKÜL!

Magyarország legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja három csodálatos Duna-parti és sajátos hangulatú településen várja a népművészet, a zene és tánc szerelmesit és azokat is, akik most először szeretnének elmerülni e fantasztikus fesztivál forgatagában. Látványos táncos felvonulások, 25 országot bemutató folklórgálák, néptáncestek, nép és világzenei koncertek, gyermek programok, találkozás egzotikus országokkal, mindez együtt a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál: HÍD A NAGYVILÁGHOZ!

Summerfest! Gyerekjáték megérinteni a világot!

 

Információk: www.summerfestbatta.hu,

www. summerfest.rackeve.hu

www. summerfest.tokol.net

 

 

Augusztus 16-20. Sátoraljaújhely

XXV. Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztivál

 

A fesztivál célja a magyar és más nemzetek között a kulturális kapcsolatok fejlesztése, nívós, szórakoztató, érdeklődést felkeltő kulturális programok biztosítása, hazánk színes és gazdag néptánc, népviselet és népzenei kultúrájának megismertetése. A fesztivál több évtizedes nívós és tartalmas rendezésével- már mondhatjuk- világszerte elismert. Idén XXV. alkalommal kerül megrendezésre fesztiválunk, melyen a hazai táncegyüttesek mellett bemutatkozik Venezuela, Lettország, Törökország, Macedónia, Kurdisztán és Egyiptom táncegyüttese.

A fesztivál programjai széleskörű szakmai és turisztikai érdeklődést vált ki Zemplénben, Abaújban, Borsodban, Szlovákiában. A táncos rendezvényekhez kézműves vásár, kiállítás is kapcsolódik. Idén a fesztivál keretein belül - augusztus 18-án - ünnepli fennállásának 45. évfordulóját a házigazda Hegyalja Népi Együttes.


Informació: mbzsuzsi@gmail.com
Mobil: +36 20 561 3388
 

Augusztus 17-20. Budapest, Budai Vár

27. Mesterségek Ünnepe

 

Négy varázslatos nap a Budai Várban – kavargó forgatag, a népművészet 800 kitűnő mestere, színpadi programok, népi játékok, gasztronómiai csábítások. Ez csak egy szelete mindannak, amelyet évről évre augusztus 20-a körül kínál a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében az év várva várt nyári családi fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe. Kicsik és nagyok boldog mosollyal ismerkednek kultúránk kincseivel ilyenkor, és a szép emlékek, a hazavitt vásárfiák a következő alkalomig őrzik ezt az önfeledt pillanatot. A rendezvény idei fő témája a gyapjú lesz, annak minden feldolgozási fortélyával, formájával készülnek majd a mesterek. Kirgizisztán népművészei vendégeskednek idén a Mesterségek Ünnepén, és természetesen szokás szerint jobbnál jobb színpadi programok, koncertek, táncelőadások is színesítik a kavalkádot.

 

Információ itt: www.mestersegekunnepe.hu

www.facebook.com/mestersegekunnepe

 

 

 

 

Augusztus 20-24. Székesfehérvár

XVIII. Királyi Napok

 

Az egykori királyi város Székesfehérvár, az emberiség legegyetemesebb nyelvével, zenével és tánccal emlékezik múltjára, s köszönti mai lakóit és vendégeit. Évről-évre mindig újabb, más és más nemzet táncaival, zenéjével, izgalmas gasztronómiai utazással, gyermekfoglalkozásokkal és vásárral várjuk és köszöntjük mindazokat, akik megtisztelik a Királyi Napok székesfehérvári rendezvényeit.

Az esemény nemcsak Székesfehérvár és a Közép-dunántúli Régió, hanem Magyarország egyik kiemelkedő kulturális-művészeti eseményévé nőtte ki magát - és az évek alatt nemzetközi téren is egyre ismertebbé és népszerűbbé vált.

A rangos fesztivál szervezője,lebonyolítója az Alba Regia Táncegyesület és Székesfehérvár Megyei Jogú Város

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál a magyarországi fesztiválok minősítő rendszerében „kiválóra minősített fesztivál” címet nyert el 2009-ben és 2012-ben.

A gyönyörűen felújított székesfehérvári belvárosba sok szeretettel várunk minden kedves idelátogatót.

 

Információ: www.kiralyinapok.hu

E-mail: info@artefolk.hu

 

szeptember 19-22.

Szekszárdi Szüreti Napok

 

 

A Szekszárdi Szüreti Napok igazi hagyományőrző fesztivál. A szüret és a bor készítés négy napon át tartó ünnepén igényes programokkal, hagyományőrző kézműves vásárral, a tájegységre jellemző ételkínálattal, egy utcányi borkóstolási lehetőséggel, kiállításokkal, koncertekkel várjuk a városba látogató vendégeket.
A rendezvény leglátványosabb eseménye a Szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi.
A szombat esti folklórműsorban megválasztjuk 2013. Szüret Szépét, aki egy évig viseli a kitüntető címet, és 2014-ben a rendezvény arca lesz.

A 2013-es év koncertjei: Ghymes, Republic, Halász Judit, Budapest Bár, Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes, Molnár György Lyra-díjas harmonikaművész és zenekara és még sokan mások…

Hagyomány, bor és művészet- Szekszárd!.

 

Informació: www.szekszardiszuretinapok.hu

 

 

Szeptember 19-22.

Kecskeméti Népzenei Találkozó


Kecskeméten 1967-re nyúlik vissza a Népzenei Találkozók sorozata, melynek célja a népi kultúránk, népzenei anyanyelvünk autentikus gyökereinek megismerése és megismertetése. A Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ 1989 óta a 2 évente megrendezett folklórfesztivál házigazdája. Az idei Találkozó Martin Györgynek állít emléket a IV. Nemzetközi Prímásversennyel, ”A népzene és néptánc kutatás társadalmi hasznosulása.” című konferenciával, illetve a tiszteletére rendezett gálaműsorral. A programsorozatban helyet kapnak még népzenei matinék, táncház, és népművészeti vásár is, melyet a Hagyományok Házával és a Magyar Néprajzi Társaság Népzene-néptánc Szakosztályával közösen valósít meg a Kulturális Központ.

 

Információ: www.efmk.hu

Tel:36-76-503-880

 

 

 

CIOFF-logo-2013-rgb

 

 

Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége

CIOFF Hungary

1011. Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

E-mail: cioff@mail.datanet.hu

WEB: www.cioff.hu

 

The Hungarian Association of Folklore Festivals was established in 1991 with the participation of cities, NGOs and folk art trade associations organising folklore festivals.

We aim at helping the organisation of “quality festivals” and the familiarisation of traditional folk culture by professional cooperation.

Our association has been a member of CIOFF since its establishment.

 

Our member organisations are responsible for 28 international meetings, and 1500 volunteers are involved in our activities.

In 2011-2012, 432 groups performed at our festivals. We have welcomed 160 groups from 45 countries, as well as 251 Hungarian groups. We have given 710 performances, among them 120 provincial performances in villages. The number of the visitors of our festivals is 520,000, among which 120,000 are ticket buyers.

 

In the current economic circumstances, our festivals and international partnerships are more modest; however, we feel that we play a central role both in Hungarian culture and in international professional life, propagating the traditional folk culture of the Carpathian Basin by professional cooperation and the involvement of local communities and volunteers.

The operation of our organisation, our excellent programmes in Hungary, the performance of our groups abroad, and the preparedness of our expert colleagues all add to Hungary’s international recognition.

 

 

Our summer festivals:

 

15-23 June 2013, Budapest

18th danube carnival international multicultural festival

 

International dance and music festival with several styles and various programmes. The carnival mood will be provided by Hungarian professional and amateur folk dance groups and music bands, namely classical musicians, brass bands, and representatives of world music and contemporary dance. International groups participating in the carnival and the 4th “Lánchíd” (Chain Bridge) Folk Dance Competition will arrive from Europe and Asia. Invited countries: Greece, Japan, Kazakhstan, China, Italy, Spain, Turkey, the Czech Republic, Poland, Slovakia, and Romania (Transylvania).

Our event has been awarded the “Excellent Festival” title, which is the highest rank in the Hungarian festival rating system.

More information: www.dunaart.com

 

11-14 July 2013, Eger

25TH AGRIA INTERNATIONAL FOLK MEETING and Egri Bikavér Festival

 

Masquerade, opening ceremony, folk and world music concerts, dance shows, folk dance houses, artisan fairs, gastronomy and wine shows. You can see all of the above if you visit the Érsekkert, the central green area of Eger. Winners and finalists of the folk performing arts competition “Fölszállott a páva” will perform during Saturday’s gala.

More information: www.ekmk.eu

 

2-4 August Mezőkövesd

Matyóland Folklore Festival

 

This year’s festival will focus on the possibilities of passing on the values and introducing the different genres of Hungarian folk art. 2 August will be “The Day of Matyó Communities”, 3 August will be “The Day of Intangible Cultural Heritage”, and 4 August will be “The Day of Hungarian Folk Dancers”. Visitors can see spectacular presentations, tastings, discussions, shows, dance pageant, and a gala. Besides the representatives of “Matyó Folk Art”, which has recently been added to the UNESCO representative list, traditionalists and artisans of other regions will take part, as well.

 

More information: www.matyofolk.hu

 

5-11 August 2013, Gyöngyös
13th Gyöngy International
Folklore Festival

 

At the “GYÖNGY” Festival, you can meet the pearls of folklore: dances of ten nations, bagpipe music, folk instruments, arts and crafts programmes, a folk dance house, a folk playhouse, the heroes of folk tales, the cuisine of different nations, an artisan fair, and you can even attend a folk mass. After visiting the town and its surroundings, watching the performances, and taking part in the various activities offered, you can relax with a glass of local wine in the capital of the Mátra hills!

 

More information: www.gyongyfesztival.hu

 

12-21 August 2013

SZÁZHALOMBATTA - RÁCKEVE - TÖKÖL

SUMMERFEST INTERNATIONAL FOLKLORE FESTIVAL

 

25 countries, 5 continents, 12 days, 3 towns, 250 events – dance, music and culture without frontiers!

Hungary’s biggest international folklore festival awaits folk, music and dance enthusiasts in three unique towns by the Danube.
The festival will include spectacular dance pageants, folklore galas featuring 25 countries, folk dance nights, folk and world music concerts, as well as programmes for children.

Information: www.summerfestbatta.hu,

www.summerfest.rackeve.hu

www.summerfest.tokol.net

 

16-20 August, Sátoraljaújhely

25th Zemplén International Folk Dance Festival

The festival aims at improving international cultural connections, providing high-standard yet entertaining programmes, and introducing the colourful and rich Hungarian folk dance, folk wear and folk music culture. It has gained worldwide recognition throughout the several decades of its history. This year’s festival will be the 25th one, with dance groups from Hungary as well as from Venezuela, Latvia, Turkey, Macedonia, Kurdistan and Egypt. In addition to the dance shows, the festival includes an artisan fair and an exhibition, as well.

 

More information: http://www.klmk.hu/

 

17-20 August, Buda Palace, Budapest

27th Festival of Folk Arts

 

Four magical days in the Royal Palace of Buda – a colourful crowd, 800 excellent masters of various crafts, stage performances, folk games, and gastronomic temptations are offered annually around the 20th August, which is a national holiday in Hungary. The Festival of Folk Arts is a popular summer family festival for all generations. This year’s main topic will be wool, and the guest country will be Kyrgyzstan. The festival includes various concerts, dance shows and other stage performances as well.

 

More information: www.mestersegekunnepe.hu

www.facebook.com/mestersegekunnepe

 

20-24 August, Székesfehérvár

18th Royal Days International Folk Dance Festival

 

Székesfehérvár, a previous royal residence, remembers its past in the most universal human language: music and dance. Every year, we await visitors with new dances and music of different nations, as well as an exciting gastronomic journey, programmes for children, and a fair.
Throughout the years, this event has become not only one of Hungary’s major cultural-art events, but also well-known and popular abroad.

The Royal Days International Folk Dance Festival was awarded the title “Excellent Festival” in the rating system of Hungarian festivals in 2009 and in 2012.

We are looking forward to welcoming visitors in the recently restored city centre of Székesfehérvár.

 

More information: www.kiralyinapok.hu

 

19-22 September, Szekszárd

Harvest Festival of Szekszárd

 

 

The Szekszárdi Szüreti Napok (Harvest Festival of SZekszárd) is a traditional celebration of harvesting and wine making. During the four days of the event, visitors are offered cultural programmes, a traditional artisan fair, local regional meal, a whole street of wine tasting opportunities, exhibitions, concerts and even a beauty contest.
The most spectacular event of the festival will be the harvest pageant, with equipment, traditions, colourful folk wear connected to harvesting, as well as visitors, folk dance groups and organisations appearing in the crowd.

 

More information:

 www.szekszardiszuretinapok.hu

 

19-22 September, Kecskemét

Folk Music Forum of Kecskemét

 

The history of folk music forums in Kecskemét goes back to 1967. The aim of these meetings is to get to know and to display the authentic roots of our folk culture and our folk music “mother tongue”. The biannual folklore festival has been hosted by the Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ (Culture and Conference Centre of Kecskemét) since 1998. This year’s forum commemorates György Martin by a gypsy violin contest, a conference entitled “Social use of folk music and folk dance studies”, and a gala show organised in his honour. The programmes will also include folk music matinées, a dance house, and a folk artisan fair.

More information: www.efmk.hu

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet