Kultúra
UNESCO.HU

Első NGO fórum a szellemi kulturális örökség megőrzéséről, Magyarország támogatásával

2010. november 19.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

2010. november 14-19. között Nairobiban rendezték meg az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottság ötödik ülését. A civil társadalom minél szélesebb körű bevonásának érdekében, illetve a szellemi kulturális örökség védelmében betöltött szerepének köszönhetően a bizottsági ülés előtt NGO Fórum megrendezésére is sor került. Az első alkalommal megrendezett Fórum kifejezett célja az NGO-k, kiemelten a fejlődő országokból illetve Afrikából érkező NGO-k közötti partneri viszonyok erősítése, a kapacitásépítés.

További információk a központi honlapról ide kattintva érhetők el.


A rendezvény több szempontból is példaértékű volt: ilyen témában először tartottak a szub-szaharai régióban konferenciát, tehát az afrikai régióra helyezett hangsúly kifejezetten érezhető volt. Első alkalommal került sor NGO Fórum megrendezésére is, amelynek megrendezéséhez Magyarország is támogatást nyújott: tíz afrikai és egy magyar nem-kormányzati szervezet részvételét támogatta a rendezvényen. Afrika jelenleg az UNESCO egyik kiemelt prioritása, így a magyar hozzájárulás rendkívül pozitív üzenet.

Országunk képviseletében Bogyay Katalin, UNESCO nagykövet, Felföldi László, az Európai Folklór Intézet elnöke és Juhász Sándor, kenyai magyar nagykövet vett részt a rendezvényen. Cécile Duvelle, az UNESCO szellemi kulturális örökségvédelmi részlegének vezetője Bogyay Katalint, mint a támogatást nyújtó ország képviselőjét kérte fel az NGO fórum nyitó- és zárópaneljének megtartására. Nagykövetasszony kiemelte a civil szervezetek közvetítői szerepét és ennek jelentőségét a tényleges párbeszéd és kölcsönös megértés elérésében, hiszen kulcsszerepük van a szellemi kulturális örökség egyezményében foglaltak végrehajtásában. Az NGO-k felelősségteljes, komoly szerepe, például az oktatás területén is, lehetőséget biztosít a dialógus folytatására, az ötletek megosztására, kiaknázására, és ezáltal a konfliktusok megelőzésére a szellemi kulturális örökség védelmében.

A szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottság ötödik ülésének eredményei: összesen 213-ra bővült a reprezentatív listán szereplő elemek, illetve 16-ra az azonnali védelmet igénylő elemek száma. Az idei 47 jelölt közül a régiónkból összesen 5 jelölés érkezett: 2 horvát, 1 litván és 2 cseh; illetve az azonnali védelmet igénylő 4 jelölt közül 1 horvát.

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet