Kultúra
UNESCO.HU

Cigánykerék – Roma Értékek Fesztivál hagyományteremtő rendezvény a roma kultúra napján / Roma Values Festival on the occassion of the Day for Roma Culture 06/04/2013

2013. április 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU Muzsika, tánc, hangszerkészítés, roma ételkóstoló, kézműves foglalkozások, divatbemutató – megannyi izgalmas, színes programmal várja az érdeklődőket április 6-án szombaton a MOM Kulturális Központban a Cigánykerék – Roma Értékek Fesztivál.

EN The Roma Values Festival on the occassion of the Day for Roma Culture offers a wide range of progrmmes: music, dance, preparation of instruments, presentation of cuisine, arts and crafts and even a fashion show on 6 April 2013 at Busapest MOM Park.


Április első hétvégéjén ünnepeljük a roma kultúra napját. Ebből az alkalomból hívta életre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hagyományteremtő szándékkal a Cigánykerék – Roma Értékek Fesztivált. A budapesti helyszínen az érdeklődők megismerkedhetnek a magyarországi roma kultúra sokszínűségével, egyediségével, hiszen a cigány hagyományok – akárcsak a többi nemzetiség hagyományai, gazdagítják közös kulturális örökségünket.

Április 6-án szombaton a MOM Kulturális Központba érkezőket kulináris élmények fogadják a roma ételkóstolónak köszönhetően, de bepillanthatnak egy hagyományosan a roma mesteremberek által kedvelt szakmába, a hegedűkészítésbe is. Balogh Tibor, az egyik legkiemelkedőbb fiatal roma festőművész – akinek egyébként ugyancsak a roma kultúra napjához kapcsolódóan április 8-án nyílik kiállítása a Pintér Galériában – a nap folyamán a helyszínen készít el egy művet. Az érdeklődők figyelemmel követhetik az alkotás folyamatát is, de természetesen a művész szívesen válaszol majd a közönség kérdéseire is.

A színpadon napközben a zene, a színház, a divat és a tánc képviselői adják egymásnak a képzeletbeli stafétabotot: a fiatal tehetségek közül fellépnek többek között a Rajkó Tálentum Tánc és Zeneművészeti Iskola, a Jazztrio- Snétberger Központ tanítványai, köztük Kállai Géza, Varga Tivadar, Máté Simon és Berki Károly, de hallható lesz a Roma Hungaricum is. A Romani Design bemutatóján a legfrissebb divatirányzatokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, a Karaván színházi társulat pedig egy interaktív „A show folytatódik”című darabot mutat be, amelybe a közönség játékos kedvű tagjai is bekapcsolódhatnak az előadás folyamán több alkalommal.
A kulturális központ egy másik termében a roma táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők; a Khamoro együttes tart táncházat a nap folyamán többször is.
Ugyanitt a Karaván társulat a kicsiket szórakoztatja majd a Banya mesékkel, emellett a nap folyamán kézműves foglalkozásokkal, olvasóligettel, meseszigetekkel várják a gyerekeket.

A Cigánykerék – Roma Értékek Fesztivál programjai ingyenesen látogathatók, a részletekről a www.romagov.kormany.hu oldalon is olvashatnak az érdeklődők.
Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár 12:30-kor a divatbemutató megnyitóján köszönti a látogatókat.
A rendezvényhez kapcsolódik egy ugyancsak hagyományteremtő szándékkal most első alkalommal életre hívott Gálaműsor is, melyen fellép Dresch Mihály, Lukács Miklós, ifj. Balázs János és Kállai Ernő zeneművészek, verset mond Káli-Horváth Kálmán, és közös produkciót mutat be a Romano Glaszo zenekar valamint Sánta Gergő és Bíró Anna, a Honvéd Táncszínház táncosai. A 16 órakor kezdődő gálán ünnepi beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.
A gálaműsort a Duna Televízió rögzíti és még aznap este műsorra tűzi, így a helyszínre meghívottakon kívül országszerte és a határon túl is számos néző lehet részese a roma értékeket és kulturális hagyományokat bemutató programnak.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet