Kultúra
UNESCO.HU

42. CIOFF Világkongresszus Párizs, 2012. november 8-17 / 42. CIOFF World Congress in Paris

2012. november 29.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

HU: A párizsi Maurice Ravel Centrum adott otthont a CIOFF 42. világkongresszusának és közgyűlésének november 11 és 17-e között, melyre 60 ország több mint 200 delegáltja érkezet. Magyarországot a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke, a CIOFF magyarországi képviselője és Szigetvári József a Summerfest Százhalombattai Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója képviselte. Az eseményről készült beszámoló alább olvasható.


EN: The 42nd CIOFF World Congress took place in Paris, France from 8 to 17 of November 2012 at the CISP Maurice Ravel Center, with more than 200 delegates from more than 60 countries. Hungary was represented by Éva Héra, president of the CIOFF Hungary and József Szigetvári, director of the Summerfest International Folklore Festival. More information: http://www.cioff.org/index.cfm.


Congress_Photo_1

 

42. CIOFF Világkongresszus Párizs,

2012 november 8-17

 

 

A párizsi Maurice Ravel Centrum (CISP - http://www.cisp.fr/cisp/pages/home-17.html )adott otthont a CIOFF 42. világkongresszusának és közgyűlésének november 11 és 17-e között.

60 ország több mint 200 delegáltja érkezett az eseményre. Magyarországot a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke, a CIOFF mo-i képviselője és Szigetvári József a Summerfest

Százhalombattai Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója képviselte.

 

A kongresszus napirendjén az alábbi témák szerepeltek:

 

- az UNESCO-val való együttműködés

Az 1970-ben alakult 92 tagországot számláló világszervezet több mint 260 világfesztiváljával egyedülálló szerepet tölt be a tagországok hagyományos kultúrájának megismertetésében és népszerűsítésében, elősegítve ezzel az UNESCO kulturális sokszínűség és a szellemi örökségre vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt célkitűzéseinek megvalósítását. A szellemi kulturális örökség értékeinek tudatosítása és megismertetése, az örökségvédelem, az örökséget megtartó közösségek támogatása, s mindezeken keresztül a helyi és nemzeti identitások megerősítése érdekében nagyon sokat tesznek a CIOFF nemzeti tagszervezeti által szervezett fesztiválok, konferenciák, kiállítások, workshopok, melyek ezeket az értékeket közvetítik.

Ezért jelent mérföldkövet a szervezet életében a 2012. júniusában, Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Osztályával aláírt együttműködési szerződés, melynek következményeként a CIOFF az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség osztályának hivatalos, konzultatív partnere.

Közgyűlésünk élvezte az UNESCO széleskörű támogatását, Mme Irina Bukova az UNESCO főigazgatója videó üzenetben köszöntötte a közgyűlés résztvevői.

A kongresszus keretében megrendezett kulturális konferencia is a szellemi örökség és a szellemi örökség megtartásában, gondozásában szerepet vállaló civilszervezetek feladata és szerepe témakörében szerveződött, „Az állam és a civilszervezetek felelőssége a tradiciók megtartása ügyében.

Előadók:

Cecile Duvelle -az UNESCO szellemi kulturális örökség bizottságának elnöke

Chiara Bortolotto – antropologus Universite Libre de Bruxelles

Diego Gradis- ügyved,”traditions for tomorrow” hagyomány a holnapért társaság volt elnöke, Tarsadalmi szervezetek-Unesco Egyuttmukodesi Bizottsag tagja

Jean Audouze- Francia Unesco Bizottsag elnoke

 

 

 

- 2012 CIOFF® World Folkloriada, Anseong Oct. 1 - Nov. 14. világfesztiválról készült hivatalos jelentés elfogadása. A fesztiválon 42 ország képviseletében 1300 amatőr művész mutatkozott be, képviselve országa hagyományait. A 14 napig tartó eseménynek 1 millió 600 ezer látogatója volt. A „fesztiválváros” lenyűgöző infrastruktúrával, pazar vendéglátással fogadta vendégeit. Az országunkat képviselő „Hungarica táncegyüttes” , mely a CIOFF fesztiválokat szervező mo-i városok ( Százhalombatta, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Ráckeve) táncosaiból alakult kiváló minősítést kapott és a fesztivál egyik kedvence volt.

(Folkloriádáról készült képek megtekinthetők: www.folkloriadakorea.konkam.fotoalbum.hu )

 

- A közgyűlés napirendjén szerepelt még a szervezet működésével kapcsolatos új szervezeti struktúra megvitatása, és három új ország – Kirgizisztán, Kivait és Szaud-Arábia- tagfelvétele.

 

-Párizs turisztikai és kulturális ügyekkel foglalkozó alpolgármestere a párizsi városházán, a Hotel de Ville-ben fogadást adott a közgyűlés résztvevőinek.

 

- A kongresszus fénypontja az UNESCO Színházban tartott CIOFF bemutatkozó est volt, melyen 1200 fő vett részt, köztük az UNESCO diplomáciai és hivatalos apparátusának tagjai, nagykövetségek munkatársai és más érdeklődők. Az esten Francia Zene és Táncegyesület tagjai adtak nagysikerű koncertet.

 

A közgyűlés előkészítésében a tartalmi munkát a szervezet munkabizottságai végzik. Héra Éva a Folkloriada munkacsoport tagja volt a világfesztiválról készült jelentés egyik előterjesztője. Szigetvári József a szervezet „gyermek” munkacsoportjában dolgozik.

 

Budapest, 2012. november 28.

 

 

Héra Éva

Elnök

 

 

*Szövetségünk, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége 1991-ben alakult a folklórfesztiválokat szervező városok, civilszervezetek és népművészeti szakmai szervezetek

részvételével.

Célunk az, hogy a szakma összefogásával segítsük a „minőségi fesztiválok” megrendezését, a tradicionális népi kultúra megismertetését.

Hazánk 28 országos és nemzetközi fesztiváljának (pl. Táncháztalálkozó, Királyi Napok- Székesfehérvár, Mesterségek Ünnepe - Bp, stb) megvalósításában töltünk be egyeztetési szerepet, végezzük a fesztiválok közös hazai- és nemzetközi propagandáját, szervezünk hazai és nemzetközi konferenciánkat, cserekapcsolatokat.

Szövetségünk, megalakulása óta hazai tagszervezete a CIOFF –nak (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art. UNESCO NGO szervezet)

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet