Kultúra
UNESCO.HU

Az 1970-es UNESCO Egyezmény Részes Államainak 2. konferenciája

2012. július 5.
Link küldés
.
Cikk nyomtatás

Az 1970-es, a kulturális javak jogtalan behozatalának, kivitelének és tulajdona jogtalan átruházásának megakadályozását és megelőzését szolgáló eszközökről szóló UNESCO Egyezmény Részes Államainak 2. konferenciáját június 20-21. között rendezték meg a párizsi UNESCO-ban.


Az ülést Bogyay Katalin nagykövet, az UNESCO Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Magyarországot a Szépművészeti Múzeum szakértője, dr. Galambos Henriett képviselte, aki egyúttal elvállalta a rapportőri feladatokat az ülésszak alatt, és a részletes szakmai jelentést elkészíti.

Az Egyezmény megszületése óta, több mint 40 év alatt ez a második alaklom csupán, hogy a részes államok összegyűltek. Ennek kapcsán az ülés egyik fő témája az Egyezmény végrehajtásának, működésének optimalizálása, hatékonyságának növelése. A rendszeresebb, hatékonyabb működés érdekében felmerült annak az igénye, hogy ennél az Egyezménynél is legyen kétévente Közgyűlés, évente bizottsági ülés, amelynek mikéntje óriási vitát generált, kifejezetten a GRULAC és a fejlett országok, avagy az illegális kereskedelemben különbözőképpen érintett - fogadó és tranzit/szállító - országok között. A levezető mexikói elnök elnöklési módszerei a konszenzus elérését többször nehezítették.

A konferenciához igazodva, június 19-én rendezték meg az 1995-ös UNIDROIT Egyezmény első különbizottsági ülését, illetve június 22-én a Restitúciós Bizottság 18. kormányközi bizottsági ülését.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet