Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Tordesillasi szerződés

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Tordesillasi szerződés

Spanyolország és Portugália által benyújtott, a világemlékezet részeként 2007-ben elismert dokumentumörökség. Az 1494. június 7-én aláírt tordesillasi szerződés a II. Ferdinánd aragóniai király, I. Izabella kasztíliai királynő és II. János portugál király között létrejött megállapodásokat tartalmazza. A szerződést a spanyol Tordesillas városában írták alá. Az új demarkációs vonalat jelöl ki a két királyság között, amely az Északi-sarktól a Déli-sarkig húzódik, a Zöld-foki szigetektől 964,6 tengeri mérföldre nyugatra (nyugati hosszúság 48°). Az ettől nyugatra eső területek a spanyolok, a keletre esők pedig a portugálok érdekszférájába kerültek. A szerződést, amely a többi európai hatalmat kizárta a felfedezésekből, a spanyol származású VI. Sándor pápa is szentesítette. A szerződés aláírását összetett diplomáciai tárgyalások előzték meg a két királyság követei és jogászai között. A szerződésre és annak pápai támogatására hivatkozva a spanyolok és portugálok megakadályozták (fenyegetésekkel vagy fegyveres erővel), hogy a déli féltekén többi európai állam is részesedjen a földrajzi felfedezések hasznából. A Spanyolország és Portugália közötti, a világot elválasztó demarkációs vonal módosításának eredményeként megszületett Brazília, ugyanis az ország keleti része a portugál zónába esett. Az új földrajzi felfedezések, és az új tengeri hatalmak (Anglia, Hollandia, Franciaország) megjelenése először módosítandóvá, majd végül érvénytelenné tették a szerződést. A dokumentum alapvető fontosságú az amerikai történelem, valamint az Európa és Amerika közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok szempontjából. A szerződés ennélfogva nem csupán az Atlanti–óceán történetének vált fontos hivatkozási pontjává, hanem emlékeztetőül szolgál a világnak az ismeretlen óceánok által elválasztott földrészek és civilizációk találkozásáról is.

Tordesillasi

Forrás:

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-8/treaty-of-tordesillas/#c188347

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/mow/nomination_forms/spain_portugal_treaty_tordesillas.pdf

http://www.unesco-ci.org/photos/showgallery.php/cat/691

Angol összefoglaló:

Documentary heritage submitted by Spain and Portugal and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2007.

The Treaty of Tordesillas of 7 June 1494 involves agreements between King Ferdinand II of Aragon and Queen Isabella I of Castile and King John II of Portugal establishing a new demarcation line between the two crowns, running from pole to pole, 370 leagues to the west of Cape Verde islands. The Treaty was finally signed following complex diplomatic negotiations between ambassadors and barristers from both Kingdoms. Modification of a demarcation line dividing the world between Spain and Portugal resulted in the birth of Brazil as its eastern end fell within the Portuguese zone. This document is essential if we are to understand American history and economic and cultural relations between Europe and America. Therefore the treaty became an important reference not only to the Atlantic Ocean history but also to the memory of the world allowing the meeting of continents and civilizations separated by unknown oceans.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet