Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Tarikh-E-Khandan-E-Timuriyah

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Tarikh-E-Khandan-E-Timuriyah

A Tarikh-e-Khandan-e-Timuriyah a Timuridáknak, vagyis Timur Lenknek és örököseinek történetét meséli el Iránban és Indiában. Ez a gazdagon illusztrált kézirat 1577-1578-ban készült el, 22 évvel a nagy Mogul vezér uralma és Timur egyik leszármazottja, Jalaluddin Mohammad Akbar után. A Mogul dinasztia hatott mind az indiai, mind pedig a világ társadalmi, kulturális és gazdasági életére. Példátlan módon járult hozzá az asztrológia, asztronómia, orvostudomány, képzőművészet, építészet, festészet és irodalom fejlődéséhez. A Tarikh-e Khandan-e Timuriyah festményei különleges példái annak a magasságnak, amelyet a Mogulok a festés művészetének történetében elértek.

A kézirat a Khuda Bakhsh Oriental Public Library [Patnában, Bihar szövetségi államban található] egyik legértékesebb kincse. A szerző neve és az eredeti címe nem ismert, de egy korábbi tulajdonos bejegyzése szerint a mű címe Tarikh-e-Khandan-e-Timuriyah. Szerzője valószínűleg nem egy személy, hanem többen is dolgoztak rajta, mint ahogy a legtöbb Mogul illusztrált kéziraton. Illusztrációi felbecsülhetetlen értékűek: a rendkívül színes képeken összesen 51 művész dolgozott; több miniatúránál fel is van tüntetve az alkotó neve. A kézirat így összesen 131 képet tartalmaz, melyek témái általában ostromok és csaták bemutatása.

Tarikh-E-Khandan-E-Timuriyah (2011)

The Tarikh-e-Khandan-e- Timuriyah recounts the history of the Timurids i.e. of Timur and his successors in Iran and India. This richly illustrated manuscript was written and created twenty two years into the reign of the great Mughal emperor and a descendant of Timur, Jalaluddin Mohammad Akbar, in 1577-78 A.D. The Mughals influenced the social, cultural and economic life both of the Indian people and of the world. Their contributions to the development of astrology, astronomy, medicine, fine arts, architecture, paintings and literature are unparalleled. The paintings of the Tarikh-e Khandan-e Timuriyah are unique examples of the height that was attained by the Mughals in the history of the art of painting.

forrás: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-8/tarikh-e-khandan-e-timuriyah/#c200876

tharik_1
https://en.unesco.org/silkroad/sites/silkroad/files/styles/large/public/documentary-heritage/Tarikh-E-Khandan-E-Timuriyah, India.jpg?itok=RToH-7Cl

Erdős Klára
Kulturális örökség tanulmányok II. évf.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet