Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Az I. A. S. Tamil gyógyászati kézirat gyűjteménye

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Az I. A. S. Tamil gyógyászati kézirat gyűjteménye

A legtöbb tamil [indiai népcsoport, vallásuk: hinduizmus, ezen belül saivizmus, vagyis Siva-hit] gyógyászati kéziratot az Ázsiai Tanulmányok Intézete őrizte meg, melyek az ősi, jógik [jóga és a meditáció gyakorlói] által gyakorolt gyógyászatot mutatják be. A rendszer a lehetséges gyógyszerek elkészítésének módszerét írja le. Ezek a gyógyszerek gyógynövényekből, növényi gyökerekből, levelekből, virágokból, kérgekből és gyümölcsökből készültek. A leírások a hozzávalók arányait és a különböző folyamatokat is részletesen elmagyarázzák. Az egyes leírásokat híres jógik neve fémjelzi. A gyűjtemény olyan egyedi kéziratokat foglal magába, melyek a természettel, a betegségek tüneteivel, a gyógymódok módszereivel, illetve a gyógyszerkészítés módszerével foglalkoznak. Ezek követik a siddhák [az ősi tamil oktatás és filozófia mesterei] rendszerét és az ajurvédikus rendszert. A gyógyszerek ártalmatlanok és nem okoznak semmilyen szövődményeket. Érdekesség, hogy még napjainkban is készítenek ilyen ősi módon gyógyszereket, illetve gyógyhatású szereket. A kéziratok különleges helyet foglalnak el az orvoslás tudományának történetében. Egy leíró katalógus látott csupán napvilágot mindezidáig, melyet az Ázsiai Tanulmányok Intézete adott ki. Az intézet székhelye Csennaiban (korábban: Madras) található.

További információ: http://www.instituteofasianstudies.com/ (Institute of Asian Studies honlapja)

india_2_1

The I.A.S. Tamil Medical Manuscript Collection (1997)

Mostly Tamil Medical Manuscripts preserved at the Institute of Asian Studies reflect the ancient system of medicine, practised by yogis. This system explains the methods of obtaining medicines from herbs, herbal roots, leaves, flowers, barks, fruits etc. The proportions of the ingredients as well as the specific processes are explained in detail.

forrás: http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-8/the-ias-tamil-medical-manuscript-collection/#c187096

This collection includes individual manuscripts concerning the nature and symptoms of diseases, methods of cure, methods of preparing medicines following the systems of Siddha and Ayurvedic, animal husbandary. These medicines are harmless and cause no side effects. Even today, they are being prepared in the ancient way and are referred to as home-made medicines.

forrás: http://ebookbrowsee.net/india-ias-tamil-medical-manuscripts-collection-pdf-d231634285

http://wa2.www.unesco.org/new/typo3temp/pics/af1fade699.jpg

Erdős Klára
Kulturális örökség tanulmányok II. évf.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet