Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Susruta Samhita (Sahottartantra) kézirat

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


A Sasruta Samhita egy 1134 éves pálmalevél-kézirat, amit a Kaiser Könyvtár őriz. Kutila írással írták , amit guptaként is ismernek. Ezt tartják a legrégebbi Ájurvéda gyógyászattal foglalkozó dokumentumnak amit Nepálban találtak. A kézirat főként sebészeti kérdésekkel foglalkozik: számos szív-, bőr, -és nőgyógyászati problémához kapcsolódó betegséget tárgyal a torok-, orr-, és fülbetegségekkel együtt, továbbá ezek gyógymódjait és a gyógyításhoz használt növényeket is leírja.

Az Ájurvéda mélyrehatóan befolyásolta a Dél-ázsiai régiót körülvevő kultúrákat, beleértve Tibetet, Közép-Ázsiát, Kínát, Dél-Kelet Ázsiát és a Közel-keletet. A kora újkorban holland és portugál orvosoknak köszönhetően az ajurvedikus gyógyítás számos eleme megjelent az európai orvostudományban.

Ez a dokumentum, mely hozzávetőlegesen 600 évvel idősebb mint a többi ismert Susruta Sammhita szövegek, kiemelkedő fontosságú az orvostudomány és a gyógyszerészet történetének kutatásában Indiában és a világon egyaránt. Orvosi jelentősége mellett az írásfejlődés egy igen korai szakaszának bizonyítéka, ami csatoltan tartalmazza a Suśrutanighaṇṭu egy olyan szövegrészletét, amit az indiai kultúrterület más régióiban nem lehet megtalálni. Mi több, a Suśrutanighaṇṭu 11. századi elemzői úgy tűnik, nem tudtak a szöveg létezéséről. Ez a Suśrutasamḥitā legrégebbi kézirata és a második legrégebbi teljes körű leírást tartalmazó ajurvedikus szöveg (az első az ún. Bower Kézirat).

susrata_1

Susruta Samhita (Sahottartantra) kézirat
Kaiser Könyvtár, Kathmandu, Nepál
Magyarázat:

Kutila írás: a Brahmi írás reformjával alakult ki, a gupta írás pedig ennek egy változata, mely egy családról kapta a nevét, Észak-indiai írások

Forrás:http://www.ancientscripts.com/gupta.html

Ájurveda: a indu tradicionális gyógyítás rendszere, ami a test harmonikus működésének megteremtésén alapul. Módszerei között szerepel a diéta, növényi kezelés és jógalégzés.

Forrás: http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/AyurvedaKeresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet