Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Az 1637-1754 közötti időszakból származó 526 egyetemi szakdolgozatgyűjteménye

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Az 1637-1754 közötti időszakból származó 526 egyetemi szakdolgozat gyűjteménye

Az 526 példányszámú egyetemi szakdolgozat gyűjteményének a Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára ad otthont. Ez a legnagyobb számú ilyen jellegű kollekció, ami egy intézményhez, nevezetesen a Károly Egyetem - Közép-Európa legrégebbi egyetemének - Filozófia –és Bölcsészettudományi Karához kapcsolódik.

Egyedülálló módon mutatja be a barokk kultúrát az európai egyetem szemszögéből, és összehasonlíthatatlan anyagot jelent az európai egyetemek és egyéb iskolák gyűjteményeivel, melyek sajnos az ilyen gyűjteményüket kevésbé jó állapotban őrzik.

Az írásos részek kiegészítik az eddigi ismereteinket az egyetemi filozófiai tanulmányokról és a XVII-XVIII. századi egyetemi ceremóniákról, a művészi szempontból kiemelkedő grafikai nyomatok pedig nagyban gazdagítják és érthetőbbé teszik a barokk ikonográfia és grafikus művészet befogadását.

Kiegészítő információ

Ezek a szakdolgozatok nagyon nagy, tematikusan változatos grafikai nyomatok művészi kivitelezéssel, melyeket az egyetemi fokozat megszerzésekor szokásos disputák kihirdetésére használtak. Bár ismeretes, hogy ezt a módszert európai egyetemeken már a 16. század első felétől kezdve alkalmazták, a legnagyobb népszerűségnek mégis a 17-18. század során örvendtek a jezsuitáknak köszönhetően, akik a római katolikus egyház szerzetesrendjeinek egyik legnagyobb és leghatalmasabb ágaként ismertek.

A gyűjtemény nem csak száma és kiváló állapota miatt különleges, hanem mert egy intézményhez tartozva, a keletkezésük eredeti helyén őrizték meg őket: az ún. Celemntinumban, a régebbi Prágai Jezsuita Kollégiumban, ami ma a Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára. A szakdolgozatok, melyek a barokk ikonográfia megörökítői, lehetővé teszik a 17-18. századi oktatási intézmények történetére vonatkozó általánosítások megállapítását, a kultúrtörténeti és filozófiai összefüggések feltárását az egyetem és a jezsuita rend között, illetve segítségükkel jobban érthetővé válnak a ma is létező egyetemi hagyományok, ceremóniák. A művészi szempontból kiemelkedő alkotások gyakran két ember, a képi megvalósítás tervezője és a rézmetsző, munkái, melyek gazdag, kifinomult, gyakran allegorikus képi világgal rendelkeznek.

Bővebb információ (link)

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-2/collection-of-526-prints-of-university-theses-from-1637-1754/

http://www.cuni.cz/UKEN-10.html

Képek

szakdolgozat_1

Szakdolgozat, 1737

http://www.unesco-ci.org/photos/showgallery.php/cat/1032

szakdolgozat_2

A Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára

http://fillthewell.com/wp-content/uploads/2014/04/most-beautiful-libraries-3.jpg

Angol verzió

Collection of 526 prints of university theses from 1637-1754

Documentary heritage submitted by Czech Republic and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2011.

The Prague collection of 526 university theses is the largest collection of its kind related to a single educational establishment: in this case, Charles University, the oldest university in Central Europe. It uniquely embodies the phenomenon of baroque culture in the European university environment and provides irreplaceable comparative material for European universities or other types of schools, but whose collections have unfortunately been preserved to a lesser extent. While the textual component of this important historical source adds to what we know about the nature of university philosophical studies and the official university ceremonies in the 17th and 18th centuries, the visual component significantly enriches and deepens our understanding of the highly sophisticated baroque iconography and baroque graphic art

Molnár Krisztián
SZTE BTK
Kulturális örökség tanulmányok MA II. évf.
Szeged, 2014. május 12.


Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet