Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Niśvāsattatvasaṃhitā Manuscript – A Niśvāsattatvasaṃhitā kézirat

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


A Niśvāsattatvasaṃhitā elnevezésű dokumentum egy pálmalevélre írt kézirat, ami ennek a szövegnek a legkorábbi fennmaradt tantrikus kézirata a kilencedik századból. A Niśvāsattatvasaṃhitā nagy hatással volt a későbbi tantrikus szövegek formájára és fontos szerepet játszott a Śaiva tantra történetének és magyarázatának felfedezésében.

A tantrizmus az a vallások közötti spirituális megmozdulás, ami a középkori Indiában virágzott a XV. század folyamán. Ennek kifejezői a tantrákként ismert kéziratok.

A tantrizmus hatással volt sok nagyobb ázsiai vallásra, még az Indiában gyakorolt iszlámra is. A nyugati világra való hatása tetten érhető a jóga gyakorlatán keresztül, melynek gyökerei a tantrizmusból fakadnak , illetve az amerikai New Age csoportok esetében is.

A kézirat 114 fólióból áll melyeket az úgynevezett kutila írással írtak nepáli nyelven hat, esetenként öt sort tartalmaz oldalanként. A Niśvāsattatvasaṃhitā szövege öt könyvből áll.

A kézirat megőrzésre érdemes mert

  • a Śaiva tantra legkorábbi beszámolóját őrzi, mivel a szöveg legkorábbi része Kr.u. 450-550 között íródott
  • ez ennek a szövegnek az egyetlen létező kézirata a kilencedik századból
  • ez egy alapvető tantrája a Śiva Siddhanta-nak, amely egyike fő ága a Śiva vallásoknak – az indiai szubkontinens legkorábbi vallása(i)nak
  • nagy mennyiségben tartalmaz olyan páratlan anyagokat, melyek elengedhetetlenek a Śaiva vallások és más vallások, mint a buddhizmus agy a jainizmus megértéséhez

Niv

Nepál Országos Levéltára, Katmandu
Magyarázat:

1)Saiva tantra :a Sívát főistennükként imádók tantrikus szövegei

2)A tantrizmus gyakorlásának célja, hogy földi vagy égi örömökben részesüljenek. A másik célja a felsőbbrendű istenséggel való egybeolvadás által és elnyerjni a „sívaság” (ang.: shivahood) állapotát.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet