Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Napló Vasco da Gama első indiai útjáról, 1497-1499

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Napló Vasco da Gama első indiai útjáról, 1497-1499

Portugália által benyújtott, a világemlékezet részeként 2013-ben elismert dokumentumörökség. A Vasco da Gama első, 1497-től 1499-ig tartó útjáról szóló napló ugyan névtelen szerző műve, de beszámol az Indiába tartó, úttörő jellegű tengeri utazásról, amely egy meghatározó, történelemformáló pillanat volt. Ez a kézirat az egyetlen ismert kortárs beszámoló Vasco da Gama első indiai útjáról, amely azon kívül, hogy a maga idejében az egyik legnagyobb európai tengerészeti teljesítmény volt, katalizátorként szolgált ahhoz az eseménysorozathoz, amely alapjaiban változtatta meg a világot.

Egyes kutatók Álváro Velhonak tulajdonítják a naplót, ugyanis akkor szakad meg a beszámoló, amikor Velho elhagyta az expedíciót, ez azonban nem bizonyított. Ez a dokumentum az elveszett eredeti napló korabeli másolata. Abban minden tudós egyet ért, hogy bár hiányzik a keltezés, a betűtípus alapján kijelenthető, hogy a 16. század első felében keletkezett a másolat. A megválaszolatlan kérdések ellenére ez egy rendkívül fontos dokumentum, hiszen leírja Vasco de Gama hosszú és küzdelmes útját Indiába, aminek óriási globális hatása volt a gazdasági, kulturális, politikai, vallási és tudományos szinten egyaránt abban az időben. Az író az utazás közben írta a naplót az egyik hajó fedélzetén. Az elbeszélő stílusban írt mű a következő eseményekről számol be: vészhelyzetek, árulás, életveszély, betegségek, kapcsolat a part-menti emberekkel, megérkezés Indiába, ajándékok, háborús eszközök, állat és növényvilág, ételek, falvak, foglalkozások, drágakövek, navigációs nehézségek stb. Ez a dokumentum továbbá lehetővé teszi a következő generációknak, hogy saját kontextusában tudják vizsgálni milyen volt egy hajóút abban az időben. Összefüggéseiben lássák Vasco de Gama sikeres és hősies, ugyanakkor kockázatos és bonyolult utazását Indiába.

 

Forrás:

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-4/journal-of-the-first-voyage-of-vasco-da-gama-to-india-1497-1499/

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/mow/nomination_forms/portugal_first_voyage_vasco_da_gama_to_india.pdf

További információ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Álvaro_Velho

http://en.wikipedia.org/wiki/Vasco_da_Gama
Angol összefoglaló:

Documentary heritage submitted by Portugal and recommended for inclusion in the Memory of the World Register in 2013.

Although the Journal of the first voyage of Vasco da Gama to India from 1497 to1499 is an anonymous work, it provides testimony of the pioneer sea voyage to India, one of the defining moments that changed the course of history. This manuscript is the only known contemporary copy of the report of the first voyage of Vasco da Gama to India, whose journey apart from being one of the greatest pieces of European seamanship of that time, acted as a catalyst for a series of events that would change the world.

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet