Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Mexikói kódex gyűjtemény

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Mexikói kódex gyűjtemény

Az UNESCO Világemlékezet Program listájára Mexikó kódex gyűjteménye 1997-ben került felvételre.

A gyűjtemény –eredeti nevén Colección de Codex Originales Mexicanos- a következőket tartalmazza: 1 még spanyol hódítás előtti időből származó, 92 darab gyarmatosítás utáni eredeti és 68 darab másolt kódexet. A legtöbb a 16. században készült, néhány a 17-18. századra tehető és nagyon kevés, főleg a másolatok a 19-20. század elejére datálhatóak. Ezek a kódexek az egyetlen forrása a hódítás előtti időkről, az őslakosokról és azok kultúrájáról.

A gyűjtemény A Nemzeti Antropológiai Múzeumban található Mexikóvárosban, melynek az üzemeltetője a Nemzeti Antropológiai és Történeti Könyvtár (Biblioteca Nacional de Antropología e Historia) Az épület olyan rendszerrel rendelkezik, mely biztosítani tudja a környezeti feltételek ezeknek az értékes dokumentumoknak. A tároló helységben mindig 20 ° C a hőmérséklet és 50%-os a páratartalom, mely ideális a további konzerváláshoz. Megőrzés, valamint a könnyű hozzáférés céljából létrehoztak egy gyűjtemény 2124 színes diából álló, nagy felbontású képsorozatot, válogatást az említett kódexekből.

A digitalizálás 1991-ben, indult annak érdekében, hogy a lehető legtöbb kutatóknak legyen hozzáférése a számítógépen tárolt gyűjteményhez, amely lehetővé teszi a képek teljes életnagyságú, nagy felbontású megtekintését.

Mezoamerika történelméről és kultúrájáról szerzett információink többnyire ezekből a forrásokból táplálkozik, ezek hiányában a közép-amerikai kultúráról semmilyen adattal nem rendelkeznénk. A mexikói kódexek két külön világ és kultúra találkozását örökítik meg, ezért a Világemlékezeti listára való felkerülése teljesen egyértelmű.

További információ itt:
http://www.youtube.com/watch?v=iJXb41zx6d0

http://en.wikipedia.org/wiki/Aztec_codices

http://www.library.arizona.edu/exhibits/mexcodex/aztec.htm

Boturini kódex (Azték)

boturini

Huamantla kódex

Codex_of_Huamantla_WDL3244További képek itt:

https://www.google.hu/searchq=mexican+codex&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=xNKiU9jOCpCA7QaJxoC4CQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=878

Andrási Ágnes Mexico
SZTE BTK-L-MA
Kulturális örökség tanulmányok MA II. évf.
Szeged, 2014. június 5.

 

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet