Kommunikáció és Információ
UNESCO.HU

Maha Lawkamarazein vagy Kuthodaw szentélyfeliratok

Link küldés
.
Cikk nyomtatás


Maha Lawkamarazein vagy Kuthodaw szentélyfeliratok

A Théravada buddhizmus a korai idők óta virágzik Mianmarban és meghatározza az emberek és a közösség mindennapi életét. A Kuthodaw feliratok 729 vésett táblát jelentenek, amin a teljes buddhista szentírás található. Minden egyes kőlap egy míves szentély részét képezi, ami a Kuthodaw pagoda területén áll a mai napig. 1871-ben, Mindon király összehívta az ötödik Nagy Zsinatot, és az egész Tipitaka (szent iratok gyűjteménye) egy tanács általi határozat következtében 729 kőlapra került felvésésre. 1900-ban a szöveg egy 38 kötetes nyomtatott példánya is megjelent, ami azt állította, ezek „a Pitaka vésett kövek hű másolatai”.

Ez a gyűjtemény egyedülálló a buddhista világban, mely a keleti tudósok nagyra becsülését élvezi. A Kuthodaw szentélyfeliratok az írásos örökség világi jelentőségű, kiemelkedő példái, amik tárgyalják a 19. századi Mianmar főbb témáit buddhista vallási, kulturális- és világtörténeti kérdésekkel egyetemben.

A ritka dokumentumok között megtalálható a buddhista vallási tanításra való bizonyíték. A kövek felfedik Mianmar és a mianmari közösség történetét és rávilágítanak a buddhizmus és a buddhista közösség gazdasági, társadalompolitikai, kommunikációs és valláserkölcsi vonatkozásaira. A feliratok tükrözik az emberi lét és a buddhista bakhták tradícióit. A buddhista kánon 729 kőlapra írt, egy 5. századi buddhista zsinat által elfogadott szövegét Mianmarban a mai napig használják vallási célokra.
myian_1 

A Kuthodaw szentély sztúpái

myian_2
A kőtáblák egyike

Magyarázat: A Théravada buddhizmus/ Tipitaka: A théraváda, az ‘öregek tanítása’ az a buddhista iskola, amely a,Tipitakából más néven Páli Kánonból nyeri az inspirációját; azokból az írásokból, amelyekről a tudósok egybehangzóan úgy vélekednek, hogy a Buddha tanításainak legkorábbról fennmaradt feljegyzései.Hosszú évszázadokon keresztül a théraváda volt a meghatározó vallás a kontinentális Délkelet–Ázsia nagy részén (Thaiföld, Mianmar/Burma, Kambodzsa és Laosz) és Srí Lankán. Napjainkban a théraváda buddhisták száma jóval 100 millió fölött van világszerte. Az utóbbi évtizedekben a théraváda Nyugaton is gyökeret eresztett.

Forrás:Buddhist Religions: A Historical Introduction (fifth edition) [Buddhista vallások: történelmi bevezetés ötödik kiadás], írta: R.H. Robinson, W.L. Johnson, és Thanissaro Bhikkhu (Belmont, California: Wadsworth, 2005), 46.oldal

Kuthodaw pagoda térkép:

https://www.google.hu/maps/place/Kuthodaw+Pagoda/@21.9988955,96.1129746,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x70964a0875690241

Keresés

Gyorslinkek
jobb_1

MAB

Világörökség

jobb_5

Világemlékezet